Home Kultura LAJČAK ODRŽAO PREDAVANJE: Međunarodna zajednica mora shvatiti da nije tu da donosi...

LAJČAK ODRŽAO PREDAVANJE: Međunarodna zajednica mora shvatiti da nije tu da donosi odluke umjesto vas

754
0

Miroslav Lajčak, bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH i ministar vanjskih poslova Slovačke zahvalio se na dodjeli počasnog doktorata Sveučilišta u Mostaru kazavši da mu je iznimna čast primiti takvo priznanje jer je značajan dio svog života proveo u BiH te je posebno vezan s tom zemljom, javlja reporter Hrvatskog Medijskog Servisa.

U prigodnom predavanju na SUM-u koje je uslijedilo nakon dodjele počasnog doktorata Lajčak se osvrnuo na benefite članstva u EU i NATO-u koju Slovačka ima. Povlačeći paralelu s Bosnom i Hercegovinom slovački diplomat je kazao da je njegova zemlja, od one koja je na “jelovniku” međunarodnih summita zbog različitih kriza, postala ona koja kreira rješenja. Dodao je da je BiH, nažalost, još uvijek na jelovniku, ali upravo kroz perspektivu članstva u EU to se može promijeniti.

Lajčak je istaknuo da Slovačka smatra da se treba intenzivirati proces pristupanja ka Europskoj uniji. “Vlade u regiji se moraju baviti europskim temama. Često se svađam s kolegama iz EU koji političarima s Balkana govore da Europa prvo mora riješiti svoje unutarnje probleme pa se onda baviti pitanjem Balkana. Ti procesi moraju ići paralelno”, rekao je Lajčak dodajući da će Slovačka snažno zagovarati početak pregovora EU sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

“Želim iskoristiti priliku ohrabriti lidere u BiH da shvate da se zemlja nalazi na prekretnici. Drago mi je da ste prepoznali da se međunarodna zajednica mora mijenjati; ona se mora transformirati. Te odluke morate donijeti samo vi i međunarodna zajednica mora shvatiti da nije tu da donosi odluke umjesto vas. To je jednini način na koji se može ići naprijed ka EU”, rekao je Lajčak te dodao:

-Uvjeren sam da EU nema kredibilnu alternativu, a ova zemlja koja je prošla kroz sve strahote posebno zaslužuje napredak na tom putu, rekao je Lajčak./B. G mmportal.net

Previous articleČITLUK: Obilježavanje Dana branitelja općine 18. rujna
Next articleKATARINA ZOVKO IŠTUK  “DALEKO ….