Home Ekonomija Lasić: Hercegovinu autocestom povezujemo s Bosnom, Europske banke nam žele pomoći

Lasić: Hercegovinu autocestom povezujemo s Bosnom, Europske banke nam žele pomoći

685
0

Europska investicijska banka (EIB) i Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) spremne su nastaviti kreditiranje izgradnje autoceste na koridoru Vc kako bi se Hercegovina sjeverno od Mostara povezala s Bosnom putem iznimno zahtjevne dionice. Hercegovina je postala veliko gradilište. Ministar prometa i veza Federacije BiH Denis Lasić ističe stratešku važnost ovih projekata, te kako slijedi realizacija.

– Trenutno izvodimo pripremne i glavne radove na izgradnji autoceste u dužini od 18,3 kilometra na području Hercegovine, na dionicama Buna – Počitelj i Počitelj – Zvirovići. Očekuje se da će radovi biti završeni u ugovorenom roku, rekao je ministar Lasić.

– Brza cesta Mostar – Široki Brijeg – granica RH, povezuje Koridor Vc od petlje Mostar sjever, te služi kao sjeverna obilaznica grada Mostara. U mjestu Polog je spoj brze ceste s južnom obilaznicom Mostara, preko koje se prometno povezuje na Koridor Vc (petlja Mostar jug). U nastavku se pruža prema gradu Široki Brijeg, potom kroz općinu Grude do granice s Hrvatskom gdje se spaja na brzu cestu Imotski – Zagvozd. U ovoj godini raspisat će se tender za izradu Idejnog projekta brze ceste Mostar – Široki Brijeg – granica RH, dionica Mostar sjever – Polog (20,38 km), pojasnio je neke od projekata ministar Lasić.

– U pripremi su projekti izgradnje autoceste u dužini od 52,7 km na području Hercegovine na pet dionica, s nepovoljnim terenom i objektima. Tu je nužna potpora državne razine vlasti. U pitanju su, prije svega, dionica tunela Prenj u dužini od 12 km, zatim prema Mostaru sjever u dužini od 11,5 km, te poddionica Mostar sjever – Mostar jug od 15,4 km, te dionica Mostar jug – Buna duga 8,6 km, te posljednja tunel Kvanj – Buna u dužini od 5,2 km. Najbliže izgradnji su dionice na prilazu Mostaru prema Buni, odnosno tunelu Kvanj – navodi ministar Lasić. Federalni ministar prometa i veza istaknuo je važnim finaliziranje radova prve dionice magistralne ceste južne obilaznice Mostara poddionica Međine-Miljkovići.

– Izgradnjom magistralne ceste Stolac – Neum riješio bi se problem komunikacije obale Jadranskog mora i  Neuma, te utjecalo na razvoj gospodarstva Neuma i Stoca. Osim turizma omogućila bi se povećana konkurentnost i ostalih gospodarskih grana. Izgradnjom ceste izbjegla bi se potpuna prometna izoliranost Neuma, posebno nakon ulaska Hrvatske u EU – kazao je ministar Lasić.

– Brojni veliki infrastrukturni projekti na području Hercegovine su u fazi izvođenja radova, a istovremeno se vrše pripreme za nastavak izgradnje na preostalim dionicama. Kako bi Federaciju BiH povezali s ostalim dijelovima BiH, pa tako i BiH s Europskom unijom i svijetom nužna je dobra prometna infrastruktura. Autoceste, koridor i brze ceste koje gradimo svima u BiH će donijeti dobro i veliku korist. Upravo zbog toga važno ja da imamo podršku svih razina vlasti, otkočimo blokade i zastoje i vratimo povjerenje međunarodnih financijskih institucija koje nam žele pomoći. Za to je nužna stabilnost, koje nema bez funkcionalne vlasti, kazao je ministar prometa i veza Federacije BiH, Denis Lasić.

Previous articleIzborni sabor Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO H B  se održava 26. listopada u Žepču
Next articleU Zagrebu predstavljeno dvoknjižja dr. Dragana Čovića, “Iznad crte – Moja vizija europske Bosne i Hercegovine“ i “Iznad crte 2 – Dnevnik susreta s vjerskim velikodostojnicima“