Home Ekonomija Lovrić: Završiti formiranje vlasti, zaustaviti urušavanje države te vratiti povjerenje inezemnih ulagača

Lovrić: Završiti formiranje vlasti, zaustaviti urušavanje države te vratiti povjerenje inezemnih ulagača

1282
0

 

Deklaraciji SDA nepotrebno se dao značaj jer je nemoguće provesti. Političke ciljeve javno iskazivati je legitimno ako ne narušavaju demokratske postulate. No, jesu li oni realni ali i opasni kada je riječ o BiH, drugo je pitanje, kazala je Ljiljana Lovrić, članica Predsjedništva HNS-a BiH i voditeljica Odjela gospodarstva Glavnog vijeća HNS-a.

Za provedbu ciljeva opisanih u Deklaraciji SDA po važećem Ustavu i zakonima potreban je potpuni konsenzus svih u BiH, a toga nema. Drugi način je da budu nametnuti, što je nemoguće, jer da je netko prije 25 godina smatrao kako BiH treba biti ustrojena na konceptu vladavine većine nad ostalim narodima onda sigurno ne bi bila „daytonska“, izjavila je Lovrić.

Opći je dojam kako se u BiH namjerno izazivaju tenzije u javnosti i među političkim akterima s ciljem neimplementiranja rezultata izbora ni nakon skoro godinu dana. Moralno i politički odgovorno bilo bi da se svi vratitimo dogovoru, na koji HNS i svi politički predstavnici Hrvata konstantno pozivaju. Cilj treba biti završetak formiranja vlasti, zaustavljanje daljnjeg urušavanja države, institucija, izgradnja povjerenja i međunarodnog ugleda BiH. Prioritet bi trebao biti pronalazak rješenja i mjera koje će spriječiti negativni trend odlazaka iz BiH, kazala je Lovrić.

Ovakva, nepovoljna situacija u BiH se negativno održava i na prilive inozemnih ulaganja te vanjskotrgovinsku razmjenu. Ukupna inozemna ulaganja u BiH u 2015. iznosila su nešto više od 300 milijuna KM, u 2018. oko 200 milijuna, a za prvih 6 mjeseci ove godine tek 45 milijuna KM, dok je vanjskotrgovinski deficit za prvih 6 mjeseci ove godine veći za 12% u odnosu na isto razdoblje 2018.! Ovakvi podaci o poteškoćama poslovanja oslikavaju alarmantno stanje u BiH, u svim segmentima od politike i gospodarstva i jasan su signal kako se stanje žurno mora mjenjati, zaključila je Ljiljana Lovrić, članica Predsjedništva HNS-a BiH i voditeljica Odjela gospodarstva Glavnog vijeća HNS-a.

Previous articleMinistar Lasić: Infrastrukturalni projekti potiču gospodarski razvoj, pozitivna politička klima nužna je za investicije
Next articleIz Kuta Naše Kraljice Sanijele Matković “Šutimo li”