Home Ostalo Marina Pendeš reizabrana za predsjednicu Zajednice žena Hrvatske demokratske zajednice Bosne i...

Marina Pendeš reizabrana za predsjednicu Zajednice žena Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine „Kraljica Katarina Kosača”

712
0

Marina Pendeš ostaje na čelu Zajednice žena Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine „Kraljica Katarina Kosača” odlučeno je danas na IV. konvenciji održanoj u Hrvatskom domu herceg Stjepana Kosače u Mostaru.

Program Konvencije odvijao se u skladu s naredbama Kriznog stožera Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi Hercegovačko-neretvanske županije koje su na snazi.

Također, uz predsjednicu Pendeš, izabrano je i novo Predsjedništvo Zajednice žena Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine „Kraljica Katarina Kosača” te Nadzorni odbor.

Predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović čestitao je na 12. obljetnici osnivanja i djelovanja Zajednice žena HDZ-a BiH, na svim projektima koje ostvaruju te poželio uspješan rad konvencije.

“U godini u kojoj smo trebali na poseban način obilježiti 30 godina HDZ-a, pa i izvršiti ovu izbornu aktivnost kroz vašu četvrtu izbornu konvenciju i obilježiti 12 godina djelovanja posebne sastavnice Zajednice žena „Kraljica Katarina Kosača” u sklopu velike obitelji HDZ-a BiH. Iako smo u ovolikom broju, jednako snažno možemo govoriti o zadaći kada smo se organizirali, zato posebno pozdrav za vas koji ste bili inicijativa za osnovanje Zajednice žena Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine „Kraljica Katarina Kosača“ u obitelji HDZ-a, istaknuo je predsjednik Čović.

“Vi ste dio jedne velike organizacije, ja bi rekao sastavnice obitelji HDZ-a, vi ste ono što je ugrađeno u svaki drugi dio našeg Statuta, i Mladež i Utemeljitelje i branitelje i kroz Političku akademiju i naravno kroz Zajednicu žena. U svim tim sastavnicama djelujete, pa mi dopustite da vam se zahvalim jer ste dali jednu posebnu dimenziju političkog djelovanja i olakšali meni i svima nama kroz središnji dio djelovanja HDZ-a, da snažnije, jasnije i s više vjerodostojnosti možemo predstavljati interese svoga naroda u BiH, a i izvan BiH“. istaknuo je dr. Čović.

“Moramo biti svjesni da nosimo jedno naslijeđe, stoljetno naslijeđe u BiH kraljevskih gradova i posebne osobe, kraljice Katarine Kosače i mi to sve skupa nastojimo i danas baštiniti BiH kao našu domovinu i da jesmo tu i da je želimo i dalje organizirati kako bi netko tko bude dolazio ovdje za 50 ili 100 godina, mogao svjedočiti o ulozi hrvatakog naroda za BiH, pa i ove naše kralježnice, stožerne stranke u BiH, HDZ-a“, istaknuo je predsjednik Čović, te unaprijed čestitao izabranim članicama.

Predsjednik Mladeži HDZ BiH i zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Mario Mikulić kazao je kako sve organizacije unutar obitelji HDZ-a BiH djeluju na jačanju stranke u cjelini, a posebno je istaknuo suradnju između Mladeži HDZ BiH i Zajednice žena Kraljica Katarina

Kosača od Posavine pa sve do Neuma. “Stranačko vodstvo na čelu s predsjednikom Čovićem pokazalo je djelima koliko uvažava ulogu žena i mladih u društvu i politici. Mogu odgovorno kazati kako smo vodeća stranka u BiH koja je prepoznala važnost djelovanja žena kroz politiku, a vaša zastupljenost ogleda se kroz izvršnu, zakonodavnu i političku vlast, od općinske razine do razine BiH”, kazao je Mikulić.

Predsjednik Mladeži je na kraju pored društvene i političke posebno istaknuo važnost uloge žena u našim obiteljima, zahvalivši im na svemu što čine, jer obitelj je mjesto odakle polazi cijelo zajedništvo hrvatskog naroda.

Predsjednica Pendeš u svome govoru je istaknula važnost i značaj Zajednice žena. “Zajednica Žena HDZ BiH je jedna od tri stupa HDZ BiH, koja za par dana slavi svoju 12 obljetnicu od utemeljenja i stoga, još jednom, pozdravimo prvu predsjednicu Mariju Zeleniku, zajedno sa utemeljiteljicama ovdje nazočnim, Dalfinom,  Majom,  Miljanom,  Jasnom i  vama drage naše kolegice koje smo u ostalim dijelovima BiH te 2008-e godine utemeljile prve Županijske odbore Zajednice žena Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine „Kraljica Katarina Kosača”.

“Polazeći od toga da je naša Zajednica samostalna, suverena, proeuropska organizacija temeljena na demokršćanskim načelima i da se kao takva zalaže za: promicanje ljudskih prava i sloboda, ravnopravnosti spolova u društvu, političkom odlučivanju kao temeljima demokracije, izražavam zadovoljstvo što smo u ovom relativno kratkom razdoblju od 12 godina postale prepoznatljive ne samo od strane naših birača, nego i od drugih političkih subjekata  i međunarodnih organizacija u BiH.  S pravom mogu kazati da smo nabolje organizirana zajednica žena u političkom životu Bosne i Hercegovine“, istaknula je predsjednica Pendeš.

“Izražavam zadovoljstvo i zahvalnost predsjedniku HDZ BiH dr. Draganu Čoviću na potpori koju daje ženama HDZ-a, te pozivam i naše stranačke kolege koji su predsjednici OO i ŽO HDZ-a da po uzoru na predsjednika podrže kolegice na njihovom političkom putu. Najvrijedniji resurs svake nacije su ljudi, a žene se najkvalitetniji ali nedovoljno iskorišteni resurs i to se mora promijeniti. Nitko nam neće dati priliku ako je same ne zaslužimo i ne uzmemo. Zato je jako bitno naglasiti da, kada se žena bori za svoju poziciju ona se bori za obitelj. Obzirom da je obitelj osnovna ćelija svakog društva znači bori se za društvo u cjelini, bori se za budućnost“, naglasila je predsjednica Pendeš. 

Predsjednica Pendeš izabrana je jednoglasno, javnim glasovanjem, za novu predsjednicu Zajednice žena HDZ-a BiH „Kraljica Katarina Kosača“. Njezina zamjenica je Dalfina Bošnjak (HNŽ), a pet dopredsjednica: Ilijana Dronjić, (HBŽ), Anita Markić (ZHŽ), Jasminka Mijatović (TŽ), Zorica Raguž-Osmanagić (PŽ), i Ljuba Tadić (ZE-DO).

Za članice Predsjedništva izabrane su: Ana Andrić, Suzana Bošnjak, Mira Ivaković,  Draženka Filipović, Ankica Franjić, Greta Kuna, Maja Marić, Mirjana Medić, Milica Pehar, Daniela Perić, Marijana Perić, Maja Pođanin, Ana Rašo i Adrijana Zarinković.

Konvencija izabrala Nadzorni odbor Zajednice žena HDZ-a BiH u sastavu: Draška Propadalo, Helena Lončar, Cedrela Jirota Dedović, Blaženka Lucić i Suzana Jonjić.

Previous articleMarijana (Maja) Marić “-Zbogom, Tata.”
Next articleMarica Majdandžić “SUZE LJUBAVI RODITELJSKE “