Home Ostalo Mećava na Manjači zaustavila 43 đaka na putu do škole

Mećava na Manjači zaustavila 43 đaka na putu do škole

1472
0
SHARE

BANJALUKA – Zbog jakih snježnih padavina 43 učenika i dio nastavnog osoblja područnih odjeljenja osnovnih škola u Stričićima i Pavićima juče ujutro nisu došli na nastavu.Mećava na Manjači zaustavila 43 đaka na putu do škole

Potvrdila je to direktor OŠ “Petar Kočić” Dubravka Bosančić i dodala da je svake, a posebno ove zime, na Manjači teška situacija.

– Bila je tolika mećava i putevi su bili neočišćeni da je školski mini-bus koji prevozi ćake u školu u Stričiće ostao zavijan u Kadinoj Vodi. U tom trenutku u vozilu nije bilo učenika i vozač je nekako uspio da se izvuče iz snijega, ali ne i da preveze mališane. Đaci zbog toga nisu mogli doći na nastavu, jer jednostavno nismo željeni da ugrozimo bezbjednost djece – rekla je Bosančićeva.

Objasnila je da školski mini-bus kreće u šest časova iz Radulovića i ide prema Stričićima, odnosno kupi đake u  Lokvarima, Vilusima, Donjim Lusićima i Pavićima.

– Jedan broj učenika, njih oko 20 koji žive blizu škole u Stričićima i idu pješke, prisustvovali su nastavi. Jedan od učitelja živi takođe blizu škole pa je on uspio da održi časove – objasnila je Bosančićeva.

Kada je u pitanju područno odjeljenje u Pavićima koje pohađaju tri učenika, Bosančićeva je kazala da nastave takođe nije bilo jer djeca nisu mogla da se probiju kroz snijeg do učionica.

– Mećava je bila toliko jaka da jednostavno nije bilo mogućnosti da djeca ni učiteljica dođu u školu. U oba slučaja uslovi su bili takvi da smo iz bezbjednosnih razloga odlučili da se svi vrate kućama, i djeca i nastavno osoblje – istakla je Bosančićeva.

Kazala je da su o ovoj situaciji obavijestili i Ministarstvo prosvjete i kulture RS i predsjednika Aktiva direktora osnovnih škola.

– Vidjećemo šta ćemo u narednim danima. U toku jučerašnjeg dana malo je otoplilo i putevi su bili očišćeni. Ako se takva situacija zadrži danas, nastavljamo sa nastavom – navela je Bosančićeva.

Napomenula je da se nastava u centralnoj školi u Kolima, koja broji 106 učenika, odvijala bez problema.

Predsjednik Savjeta MZ Stričići Zlatko Sladojević rekao je da mini-bus nije mogao proći ako snijeg nije bio očišćen jer se radi o putu sa velikim usponom.

Održavanje regionalnih puteva je u nadležnosti Javnog preduzeća “Putevi RS” iz kojeg su poručili da regionalni put Čađavica – Srpske toplice održava preduzeće “Mrkonjićputevi”.

– Ekipe su od tri časa ujutro neprestano radile na čišćenju snijega. Grtalica i posipač abrazivnog materijala bili su prošli pored škole, čime je ovaj putni pravac bio očišćen – rekli su u ovom preduzeću.

Visina snijega

Ekipe zimske službe juče su čistile snijeg sa saobraćajnica u višim dijelovima grada, a visina snježnog pokrivača bila je i do 20 centimetara.

– Najviše snijega bilo je u Stričićima, od 15 do 20 centimetara, u Bronzanom Majdanu i Stratinskoj 15, u Kolima, Ljubačevu i Aginom Selu oko 10 centimetara. Svi putevi su očišćeni prema Programu rada zimske službe – rekli su u Odjeljenju za saobraćaj i puteve.

U centru grada zimske službe su čišćenje saobraćajnica počele oko četiri časa ujutro, i to u naselju Lazarevo gdje je bilo najviše snijega.

(Glas Srpske)