Home Scena MEDIJSKI UDAR BOŠNJAČKIH MEDIJA „OPERACIJA SIP BIH 2018“

MEDIJSKI UDAR BOŠNJAČKIH MEDIJA „OPERACIJA SIP BIH 2018“

879
0
SHARE

MEDIJSKI UDAR BOŠNJAČKIH MEDIJA „OPERACIJA SIP BIH 2018“

Približavanje listopada i održavanje Općih izbora popraćeni su  posljednjih dana konstantnim medijskim pritiscima na Središnje izborno povjerenstvo BiH (SIP BiH).

Kontekst u kojemu se medijski spominje institucija SIP-a BiH posljednjih mjeseci ima popriličnu diskutabilnu i jasno naznačenu negativnu dimenziju. Prije nekoliko mjeseci u javnost su plasirane priče oko krađe i nestanka materijala iz prostorija SIP-a o čemu su sarajevski mediji brujali određeno razdoblje, da bi se takva hajka digla na novu razinu u vrijeme dogovora političkih stranaka oko promjena Izbornoga zakona.

Kada su nastale naznake da zbog neuspjelih dogovora političkih stranaka oko izmjena Izbornog zakona bude uključen SIP kao jedina nadležna institucija za provođenje izbornih procesa, nastala je nova medijska ofenziva istih tih medija kako članovi SIP-a vrše isključivo volju SNSD-a i HDZ-a BiH. Na osnovu čega je išla takva „etiketa“ ovoj instituciji, glavni urednici pojedinih medija nikad nisu dali nikakvo priopćenje. Pokazalo se da je razdoblje koje je uslijedilo zapravo „zatišje pred buru“. Pojedine institucije, prije svega šef EU predstavništva Wigemarck naznačio je kako Središnje izborno povjerenstvo BiH može donijeti tehnička rješenja koja bi riješila ključno političko pitanje u Federaciji BiH, a to je način popune delegata u federalnome Doma naroda. Nakon što je neustavni prijedlog zakona o Izbornim jedinicama od strane bošnjačkih stranaka doživio poraz, unutar istih stranaka nastala je bojazan što ako doista SIP donese rješenja koja bi onemogućila dosadašnju praksu da Bošnjaci imaju mogućnost popunjavanja najmanje 1/3 kluba Hrvata.

Takva bojazan očigledno je prisutna i danas, svega desetak dana prije održavanja Općih izbora.

Prvo je izvjesni Avdić, o kojemu se čak i u sarajevskim krugovima priča kao o plaćeniku koji za adekvatnu cijenu radi sve i svašta, čovjeku koji je i sa već zaboravljenim Živkom Budimirom dogovarao koga medijski „prati“, izbacio vijest kako HDZ BiH sprema izbornu krađu putem dopisnog glasovanja, da bi potom u istom tonu nastavili i ostali režimski mediji sa sjedištem u glavnom gradu BiH, kao i ekipa okupljena oko Safeta Oručevića. Obmanama i spinovima prema javnosti kako se sprema navodno harakiri hrvatskih glasača opet ima isti cilj s više različitih metoda; stvoriti strah kod bošnjačkog naroda kako se sprema invazija koja će dovesti do podjele zemlje, političke katastrofe ako ne dođu probosanski patrioti i slična zapaljujuća retorika.