Home BIH Međunarodni simpozij ‘Novosti u gastroenterologiji’ u Mostaru okupio eminentne regionalne stručnjake  zahvaljujći...

Međunarodni simpozij ‘Novosti u gastroenterologiji’ u Mostaru okupio eminentne regionalne stručnjake  zahvaljujći prof.dr.sc.Milenku Bevandi

423
0
17.11.2023

Dvanaesti međunarodni simpozij ”Novosti u gastroenterologiji” počeo je u petak u Mostaru, u organizaciji Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, Udruženja gastroenterohepatologa u BiH, Sveučilišne kliničke bolnice Mostar i Liječničke komore HNŽ-a, a pod pokroviteljstvom Sveučilišta u Mostaru i Vlade HNŽ-a.

Predavanja na simpoziju tiču se aktualnosti iz gastroenterologije, a predavači su istaknuti stručnjaci iz regije i šire. U okviru simpozija svoje sesije imaju i medicinske sestre koje rade u oblasti gastroenterologije.

Predsjednik Organizacijskog odbora simpozija, ujedno i ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ-a, prof. dr. sc. Milenko Bevanda rekao je da je ovaj trodnevni međunarodni simpozij okupio eminentne stručnjake iz regije, počevši od Slovenije, Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije i Crne Gore.

– Imamo sada i gostujućeg profesora iz Turske koji će imati zapaženo predavanje o najmodernijim resekcijama tumora probavnog trakta – dodao je on.

Kako je naveo, organizatori na ovaj način žele održati kontinuitet ovakvih dešavanja i nastaviti stavljati Mostar na regionalnu i europsku mapu. Također je cilj nastaviti dovoditi eminentna imena koja će govoriti o najnovijim dostignućima unutar gastroenterologije i hepatologije.

Na taj način, pojašnjava Bevanda, mladim liječnicima omogućuju da sve ono što se događa u Europi, u okviru raznih gastroenteroloških udruženja, u Mostaru imaju priliku svake godine javno čuti i spoznati.

Dalje ističe da ovakvi sastanci nisu samo znanstveni i stručni.

– Na ovaj način održavamo komunikacije, prijateljstva koja smo stekli ranije, a i neka nova koja ćemo steći ovdje. Smatram da je ovo jedan veliki događaj za Mostar. Mi smo se i do sada uvijek pokazali kao pravi domaćini, zato se ovakva imena i vraćaju u naš grad – istaknuo je.

Na kraju je podsjetio da, pored ovog simpozija, već dugi niz godina u Mostaru organiziraju brojne susrete, počevši od euroazijskog kongresa, državnih kongresa gastroenterologa, pa do državnih kongresa za debljinu.

Simpozij je svečano otvorila predsjednica Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Marija Buhač.

– Kako zbog mojega kolege, ministra Milenka Bevande, tako i zbog svih vas liječnika i drugih kolega iz sustava zdravstva, iznimno me raduje vidjeti razinu do koje je ovaj događaj izrastao – kazala je predsjednica Buhač, dodavši kako danas već govorimo o tradicionalnomu susretu gastroenterologa u Mostaru koji okuplja međunarodno priznate stručnjake, znanstvenike iz nekoliko zemalja okruženja i svijeta.

Naglasila je kako je riječ o susretu koji omogućuje razmjenu i nadgradnju ideja i iskustava, susretu koji unaprjeđuje ovu granu medicine, na korist pacijenata i cijele društvene zajednice.

– Imajući to u vidu, ne treba čuditi što je Vlada HNŽ-a i ove godine stala uz ovaj događaj, kao visoki pokrovitelj. Zato i ističem kako sam i počašćena i radosna što sam s vama i što mi je ukazana čast svečano proglasiti ovaj trodnevni skup otvorenim. Uz iskrene čestitke organizatorima i zahvalu svim sudionicima, želim vam da se u našoj županiji osjećate ugodno i dobrodošlo. Želim vam plodonosan i konstruktivan rad i, ono što i jest konačan cilj, konkretne rezultate koje će ovaj simpozij u konačnici iznijeti – zaključila je Buhač.

Simpozij će trajati do nedjelje, 19. studenoga.

Međunarodni simpozij ‘Novosti u gastroenterologiji’ u Mostaru okupio eminentne regionalne stručnjake  zahvaljujći prof.dr.sc.Milenku Bevandi

 

https://sumsova.ba/vijesti/medunarodni-simpozij-novosti-u-gastroenterologiji-u-mostaru-okupio-eminentne-regionalne-strucnjake

 

Previous articleČović: Da nije bilo Herceg Bosne ne bi bilo ni Bosne i Hercegovine
Next articleU ORGANIZACIJI HKZ TROPLET Hum zasvijetlio za Vukovar, Škabrnju i HZ Herceg Bosnu