Home Ekonomija MILANOVIĆ: Hrvatska treba vršiti pritisak da se poštuje Dayton, ispod tog standarda...

MILANOVIĆ: Hrvatska treba vršiti pritisak da se poštuje Dayton, ispod tog standarda ne možemo ići

525
0

Šefovi diplomacija članica EU-a sastali su se u ponedjeljak u Bruxellesu, a jedna od glavnih tema je hrvatski non-paper o većem angažmanu EU-a na zapadnom Balkanu.

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović očekuje da se “tu nešto konačno počne pokretati” i da je dobro što se razmišlja u tom pravcu, ali ne vjeruje u skori pomak.

“Poznavajući kako neki ljudi rade svoj posao, mislim da će oni tu sad stati i pet godina neće raditi ništa”, rekao je Milanović.

Istaknuo je da Hrvatska treba vršiti pritisak da se poštuje Daytonski sporazum.

“Treba vršiti permanentni pritisak, a Hrvatska kao članica EU-a to može i mora – da se poštuje Dayton. Samo to. Dayton je daleko od savršenog, ali ispod tog standarda ne možemo ići.”

Vjeruje da će se u protivnom “tu državu učiniti odbojnom ljudima koji u njoj mogu, trebaju i nadam se žele živjeti”.

“To su i Hrvati i Srbi. Ti narodi postoje, oni nisu izmišljeni. Oni su postojali prije 100 godina, prije 20 godina, prije 25 godina kada je Dayton nastao. Ne može se ništa raditi utjerivanjem i pokazivanjem mišića prema narodu koji je najmalobrojniji. Neću reći najmanji jer Hrvati su po nekim stvarima i najveći, ali najmalobrojniji.”

Dodao je da je u demokraciji svaka ruka ista “pripadala šampionu ili bezveznjaku”.

Poručio je još da hrvatski ministar u Bruxellesu diže ruke bez da se prije konzultira s njime ili njegovim savjetnikom te da će o tome razgovarati.

“Ako sukreiramo vanjsku politiku, sukreirat ćemo je tako. Ili nećemo nikako.”/HMS/

 

Previous articleDrage majke, sretan vam i radostan Majčin dan!
Next articleMario Ančić oženio zgodnu liječnicu, ovo su jednine fotke s vjenčanja