Home Kultura MILANOVIĆ ODUŠEVLJEN TOMISLAVGRADOM “Vidi se utjecaj Zapada”

MILANOVIĆ ODUŠEVLJEN TOMISLAVGRADOM “Vidi se utjecaj Zapada”

371
0
SHARE

Nakon sastanka s predstavnicima općinske vlasti u Tomislavgradu, hrvatski predsjednik Zoran Milanović obišao je duvanjsku spomen baziliku, Franjevačku knjižnicu te vrijednu paleontološku zbirku duvanjskoga praslona koja se nalazi u sastavu Franjevačkog muzeja „Fra Jozo Križić“, javlja portal Tomislavcity.

O izgradnji bazilike, vrijednoj knjižnici i Muzeju predsjednika Milanovića i njegovo izaslanstvo upoznao je gvardijan franjevačkoga samostana u Tomislavradu, fra Sretan Ćurčić.

Potom su ispred bazilike izjave za medije dali predsjednik Milanović i načelnik Općine Tomislavgrada Ivan Buntić koji je Milanoviću zamolio za pokroviteljstvo nad obilježavanjem 1100. obljetnice krunidbe kralja Tomislava.

– Zadovoljan sam ovim posjetom na kojem smo tijekom sastanak razmijenili probleme koje nas muče. U ime svih stanovnika naše općine zahvalio sam predsjedniku Milanoviću što je već u nekoliko navrata spomenuo naše branitelje, odnosno pripadnike Bojne “Zrinski” koji su dali svoj život u borbi i što se jasno i precizno zalaže za prava Hrvata BiH, kazao je za Tomislavcity nakon sastanka načelnik Buntić.

Također, dodao je da je predsjednik Milanović iznenađen izgledom ne toliko samoga Tomislavgrada koliko njegovom okolicom, uređenim naseljima i okućnicama, a što je dijelom i utjecaj zapada i povezanosti naših ljudi koji rade u tuđini i održavaju čvrste veze s Tomislavgradom i svojim korijenima.

-Danas sam treći put u životu u Tomislavgradu, drugi put kao javni djelatnik, kao političar i iznimno mi je drago, ugodno se ovdje osjećam. Ovaj samostan ima veliku simboličku važnost za hrvatski narod, naciju. Prema legendi ovdje je pokojni kralj Tomislav, za nekoliko godina će biti 1100-ta godišnjica tog događaja, krunisan i domaćini kažu da će to na dostojan i europski način obilježiti, jer smo mi europska kultura, kazao je Milanović novinarima. /HMS/