Home Kultura Milanović podržava kandidaturu Ukrajine za EU, ali i BiH i Kosovo, poslao...

Milanović podržava kandidaturu Ukrajine za EU, ali i BiH i Kosovo, poslao važnu poruku Srbiji

361
0

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović podržava kandidaturu Ukrajine za članstvo u EU, predlaže status kandidata za članstvo za Bosnu i Hercegovinu i Kosovo te početak pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom. Poslao je i važnu poruku Srbiji.

Predsjednik RH Zoran Milanović smatra da Ukrajini treba dati status kandidata za članstvo u Europskoj uniji što je prije moguće.

-Nakon što mu je ponuđeno da se pridruži inicijativi predsjednika nekoliko država članica EU kojom se traži davanje statusa kandidata za članstvo Ukrajini, svoju podršku predsjednik Milanović prenio je u ponedjeljak i inicijatorima otvorenog pisma, priopćili su iz Ureda predsjednika Hrvatske.

-Ukrajina je izložena agresiji Ruske Federacije i svi mi joj moramo pružiti svu potrebnu pomoć kao što bismo očekivali i da se nama pomogne da smo u istoj situaciji. Hrvatska ne zaboravlja da je Ukrajina bila prva međunarodno priznata država koja nas je priznala, kao i da nam je među prvima pritekla u pomoć. Rat se događa u Europi i moramo napraviti sve da se on zaustavi te da se izbjegne njegovo širenje. Ubrzani put Ukrajine u Europsku uniju jedan je od načina i to podržavamo”, istaknuo je Milanović.

“Spriječiti širenje krize na Zapadni Balkan”

Međutim, hrvatski predsjednik Milanović iznio je i svoj stav da se mora napraviti sve u cilju sprečavanja širenja krize na Zapadni Balkan, “u naše susjedstvo i da izbjegnemo svaku moguću ugrozu ne samo naših susjednih zemalja već i Republike Hrvatske”.

-Hrvatski je strateški i nacionalni interes da i zemlje jugoistočne Europe, koje su deklarirale i dokazale svoju namjeru i spremnost ulaska u EU, što prije postanu članice Europske unije”, stav je predsjednika Hrvatske.

Stoga je pinicijatorima otvorenog pisma predložio da se zatraži status kandidata za članstvo u EU i za Bosnu i Hercegovinu i Republiku Kosovo te da EU, nakon višekratnih obećanja, odmah započne pregovore o članstvu s Republikom Sjevernom Makedonijom i Republikom Albanijom, koje već imaju status kandidata. Smatra i da je potrebno ubrzati pregovore s Crnom Gorom.

-Što se tiče Srbije tiče, u ovom, za europski mir, važnom trenutku, ta se država mora odlučiti želi li stvarno članstvo u EU ili ne i prema tome voditi svoju politiku. EU joj mora dati do znanja da je ovo trenutak odluke, upozorio je Milanović./HMS/

 

 

Previous articleBravo “Ministre” Toni Kraljeviću “Tako se to Radi”…….DAN CIVILNE ZAŠTITE..
Next articleSDA kadrovi: Alden Kajtaz prvi čovjek ministarstva obrazovanja zaposlen na osnovu krivotvorene dokumentacije