Home Kultura Ministarstvo branitelja demantira neistine u medijima: “Ministarstvo ne provodi javnu nabavu, pa...

Ministarstvo branitelja demantira neistine u medijima: “Ministarstvo ne provodi javnu nabavu, pa nije moglo pogodovati”

1092
0
Zagreb, 04.06.2018 - Uprava za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja Organizirala je završnu identifikaciju posmrtnih ostataka osoba poginulih u Domovinskom ratu. Završna identifikacija održala se u Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku KBC-a Šalata. Na fotografiji Tomo Medved. foto HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ es

Iz Ministarstva hrvatskih branitelja u petak su priopćili kako su neistiniti novinski napisi, insinuacije te  komentari koji u zadnje vrijeme uporno kruže medijskim prostorom da je ministar Tomo Medved, navodno samostalno angažirao tvrtku AKD d.o.o. u Ministarstvu, a da je kao protuuslugu tražio da mu se zaposli sina.

 Postupak javne nabave provodi Središnji državni ured za središnju javnu nabavu, a ne ministar

“U povodu učestalih novinarskih napisa i komentara koji kruže medijskim prostorom, a kojima se insinuira kako je ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved samostalno angažirao tvrtku AKD d.o.o. za obavljanje zaštitarskih usluga u Ministarstvu hrvatskih branitelja te je na taj način napravio uslugu direktoru tvrtke Juri Sertiću, koji mu je kao protuuslugu zaposlio sina, radi potpunog, istinitog i objektivnog informiranja javnosti dužni smo reagirati i podsjetiti predstavnike medija i cjelokupnu javnost da ministar nije, niti je u mogućnosti samovoljno angažirati bilo koju tvrtku da obavlja zaštitarske poslove za Ministarstvo”, ističe se u priopćenju.

Podsjećaju da postupak javne nabave provodi Središnji državni ured za središnju javnu nabavu, te kako je poziv na nadmetanje objavljen u Elektroničkom oglasniku javne nabave RH (broj objave: 2016/S 002-0026675) 2. prosinca 2016. godine.

Naglašavaju da je Iz upisnika elektroničkih ponuda s javnog otvaranja ponuda vidljivo da su ponude dostavili sljedeći ponuditelji: V Grupa d.o.o., Posilović Zaštita d.o.o., Klemm sigurnost d.o.o., P&F zaštita d.o.o., Sigurnost d.o.o., AKD-Zaštita d.o.o. i Sokol Marić d.o.o..

Nadalje, dodaje se, u Zapisniku s javnog otvaranja ponuda navedene su sve ponuđene cijene svih ponuditelja koji su dostavili ponude. Nakon provedenog postupka, Središnji državni ured za središnju javnu nabavu sklapa Okvirni sporazum u kojem su navedeni svi uvjeti.

Tek temeljem Okvirnog sporazuma, u konkretnom slučaju sporazuma broj 04/2016-4 za nabavu zaštitarskih usluga, koji su Središnji državni ured za središnju javnu nabavu i AKD-Zaštita d.o.o. zaključili 29. rujna 2017., Ministarstvo i AKD-Zaštita d.o.o. zaključili su ugovor o nabavi zaštitarskih usluga 22. prosinca 2017., ističu iz Ministarstva.

Ministar više puta javno odbacio lažne optužbe o pogodovanju 

Ministar hrvatskih branitelja već je više puta u javnosti odbacio optužbe o pogodovanju zapošljavanja svog sina u tvrtki AKD d.o.o.

Također, dodaju iz Ministarstva, neistinite su tvrdnje da je ministar Medved utjecao na napredovanje Josipa Medveda u Ministarstvu unutarnjih poslova, te naglašavaju da svi članovi ‘uže i šire obitelji državnih dužnosnika imaju pravo na zapošljavanje, rad i napredovanje u Hrvatskoj kao i svi građani u skladu sa zakonima’.

U oštroj reakciji na medijske navode, insinuacije i komentare u priopćenju se ističe da su ‘netočni i proizvoljni novinarski navodi kako je ministar odmah po preuzimanju funkcije ‘…krenuo u postupak smjene tadašnjeg ravnatelja AKD zaštite kako bi na to mjesto postavio svog dugogodišnjeg prijatelja Juru Sertića’.

Ministar hrvatskih branitelja nema ovlasti niti utjecaja prilikom izbora ravnatelja državnih tvrtki, kažu iz Ministarstva.
Podsjećaju i da se u nekim novinarskim tekstovima ponovno aktualizira odabir i korištenje prostora hotela Laguna za organizaciju radnih sastanaka i popratnih sadržaja projektnih skupina tijekom izrade Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji kroz kontekst privatnog poznanstva ministra Medveda i vlasnika hotela Ivana Sertića. Prema medijskim tvrdnjama Ministarstvo nije odgovaralo na novinarske upite zašto je u spomenute svrhe odabran hotel Laguna.

“Spomenute tvrdnje su netočne i nikakva privatna poznanstva nisu utjecala na odabir spomenutog hotela, a Ministarstvo se već više puta detaljno očitovalo javnosti o načinu odabira”, dodaje se u priopćenju.

Ponovno se pojašnjava kako je ‘predmetni postupak bio postupak jednostavne nabave na koji se ne primjenjuje Zakon o javnoj nabavi, s obzirom na procijenjenu vrijednost koja je manja od 200.000 kuna, već se uređuje internim aktom Naručitelja, odnosno Uputom o postupcima jednostavne nabave Ministarstva hrvatskih branitelja’.

Dodaju kako je u cilju iznalaženja optimalnog rješenja provedeno ispitivanje tržišta elektroničkim putem u razdoblju od 18. travnja do 9. svibnja 2016. prema sljedećim smještajnim objektima: Tomislavov dom – Sljeme, Snježna kraljica – Sljeme, Bluesun hotel Kaj – Marija Bistrica, Hotel Zagreb – Karlobag, Hotel Alkar – Sinj, Hotel Bitoraj – Fužine, Hotel Matija Gubec – Gornja Stubica, Hotel Krasno – Krasno, Pansion Skelin – Drinovci te Hotel Park – Drniš. Također je kontaktirano Ministarstvo obrane radi mogućeg smještaja u njihovim prostorima.

Ministarstvo hrvatskih branitelja moralo je uzeti u obzir činjenicu da bi smještaj projektnih skupina izvan Zagreba uključivao i dodatne troškove prijevoza, kažu iz Ministarstva, te naglašavaju da dio smještajnih objekata nije imao mogućnost istovremenog rada nekoliko projektnih skupina.

Nakon navedenog ispitivanja tržišta, utvrđeno je da će se sastanci projektnih skupina održati u Zagrebu te je 9. svibnja 2016. proveden postupak jednostavne nabave za predmet nabave: Usluga smještaja i najma dvorane za potrebe Projektnih skupina Ministarstva hrvatskih branitelja. Procijenjena vrijednost nabave bila je 170.000,00 kn bez PDV-a. Do roka za dostavu ponuda pristigla je jedna ponuda – ponuda hotela Laguna d.d., Kranjčevićeva 29, Zagreb, a cijena ponude iznosila je: 113.307,61 kn s PDV-om, pojašnjavaju u opširnom priopćenju iz Ministarstva.

Budući da je pristigla ponuda udovoljila svim traženim uvjetima i Troškovniku, 12. svibnja 2016. donesena je Odluka o nabavi usluge smještaja i najma dvorane za potrebe Projektnih skupina Ministarstva hrvatskih branitelja, kojom je odabran izvršitelj usluge – Hotel Laguna d.d. Konačni troškovi najma dvorane s pripadajućom opremom, smještaja na bazi polupansiona s uključenom boravišnom pristojbom za osobe s udaljenih mjesta, uslugu ručka i tople napitke iznosio je 107.379,00 kuna, dodaje se u priopćenju.
Također su neistiniti navodi kako ‘…ministar Medved i njegovo Ministarstvo izravnom pogodbom centriraju hotelu „Laguna“ na stotine i stotine gostiju … ručkova, večera i noćenja. Što se množenjem pretvaraju u stotine tisuća kuna’, kažu iz Ministarstva.

Ministarstvo hrvatskih branitelja i njegov čelnik, dodaje se, nisu izravno pogodovali nikome, a osim spomenutih sastanaka tijekom donošenja novog Zakona jedini trošak, u iznosu od 21.566,00 kuna, prema hotelu Laguna, Ministarstvo je imalo tijekom ožujka 2017. kada je održan Hrvatsko-ukrajinski seminar tijekom kojeg su sudionici boravili u spomenutom hotelu.

Vezano uz navode kako ministar nije postupao prema nepravilnostima utvrđenim nalazima Državnog ureda za reviziju koji se odnose na razdoblje mandata njegovih prethodnika, u priopćenju se ističe da Ministarstvo hrvatskih branitelja aktivno surađuje s nadležnim tijelima i postupa prema njihovim zahtjevima, uključujući i sve  nalaze Revizije.

 

Manipulacija u javnosti netočnim tvrdnjama i informacijama te proizvoljnim interpretacijama

Nadalje, podsjeća se u priopćenju, u novinarskim tekstovima navodi se kako je ministar novinaru portala Index.hr prijetio smrću.

“Ministar Medved već se izjasnio u javnosti o navedenom telefonskom pozivu, a ovom prilikom još jednom s punom odgovornošću odbacuje interpretacije o bilo kakvim prijetnjama, osobito prijetnjama smrću”, naglašava se.

Ministarstvo hrvatskih branitelja osuđuje pokušaje manipulacije javnosti netočnim tvrdnjama, neprovjerenim i nepotpunim informacijama te proizvoljnim interpretacijama kojima se izravno stvara nemir i pomutnja u široj javnosti te se nanosi šteta ovoj instituciji, njenom čelniku, ali i članovima njegove obitelji, navodi se u priopćenju.

Zaključuje se kako je jasno vidljivo da je riječ o kontinuiranim medijskim napadima kroz tendenciozne i senzacionalističke napise, s izrazitim ciljem difamiranja ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda i institucije kojoj je na čelu.

“Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved svoju dužnost obavlja časno, odgovorno i profesionalno, u skladu s dodijeljenim ovlastima, vodeći računa o zakonitosti postupanja institucije kojoj je na čelu te braniteljskoj populaciji”, ističe se u priopćenju.

Izvor: hina/mh

Previous articleDr. Čović: Došlo je vrijeme za pobjedničku poruku iz Rame
Next articlePosušje podržalo kandidaturu dr. Čovića i borbu za legitinmo predstavljanje konstitutivnih naroda u BiH