Home Ekonomija Mišetić s hrvatskim dužnosnicima ‘razmatra’ suspenziju Daytonskog sporazuma

Mišetić s hrvatskim dužnosnicima ‘razmatra’ suspenziju Daytonskog sporazuma

319
0

U Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj sam kako bih s hrvatskim dužnosnicima razgovarao o pravnoj osnovi prema međunarodnom pravu za suspenziju Daytonskog sporazuma ako se Hrvatima uskrati podjela vlasti i status konstitutivnog naroda nakon listopadskih izbora, napisao je na Twitteru Luka Mišetić, američki odvjetnik i pravni stručnjak hrvatskih korijena.

 

 

On je uz kratki tweet podijelio i fotografiju s hrvatskom zastupnicom u Europskom parlamentu Željenom Zovko.

 

Mišetić redovno na Twitteru analizira i komentira političku situaciju u BiH s naglaskom na pravne aspekte kršenja prava Hrvata u BiH, piše HMS.

Također, on je nedavno na Twitteru napisao analizu u kojoj je pojasnio da će Hrvatska i Srbija vjerojatno će imati pravo raskinuti Daytonski sporazum i Ustav nakon izbora.

 

 

-BiH stoga ima materijalnu obvezu prema Hrvatskoj i Srbiji poštovati prava tri konstitutivna naroda. Kao potpisnice ovog međunarodnog ugovora, svaka od tri zemlje ima pravo suspendirati Daytonski sporazum u slučaju materijalnog kršenja od strane jedne strane, ili ga raskinuti ako dvije od tri strane utvrde da je treća strana materijalno prekršila Daytonski sporazum. To jasno proizlazi iz članka 60. Bečke konvencije o pravu međunarodnih ugovora, napisao je Mišetić ranije na Twitteru.

Mišetić je tom prilikom pojasnio i da svaka stranka može jednostrano suspendirati ugovor zbog kršenja od strane drugog potpisnika.

-Dakle, ako BiH kao rezultat listopadskih izbora nastavi s oduzimanjem prava Hrvatima kao konstitutivnom narodu, Hrvatska ima pravo prema međunarodnom pravu jednostrano suspendirati Daytonski sporazum koji se odnosi na odnose između Hrvatske i BiH, napisao je Mišetić koncem srpnja na Twitteru, podsjeća HMS.ba

Previous articleZovu me Sjećanja “Poskok Bojna”
Next articleZovu me sjećanja… na početak kampanje 1998 Sveti Rok ..Usora.i sad Marija..