Home Kultura Zovu me Sjećanja “Poskok Bojna”

Zovu me Sjećanja “Poskok Bojna”

157
0
SHARE

Široki Brijeg: 24 godine od osnivanja Poskok bojne – prve postrojbe HVO-a

U Kočerinu kod Širokog Brijega u petak je obilježena 24. godišnjica od utemeljenja prve dragovoljačke postrojbe u Bosni i Hercegovini, Poskok bojne.

Predsjednik Organizacijskog odbora obilježavanja Mladen Ljubić kazao je kako se u današnje vrijeme povijest pokušava prekrojiti, dodavši kako se prava istina o Domovinskom ratu mora čuti.

”Danas se pogrešno govori da je napad na Ravno bio početak rat u BiH. Međutim, prije napada na Ravno dogodio se napad na Uništa kod Bosanskog Grahova, krajem srpnja 1991. godine. Jedina postrojba u BiH koja je tada stala u obranu bila je upravo Poskok bojna”, naglasio je Ljubić.

On je dodao kako je Poskok bojna utemeljena 19. srpnja 1991. godina u Kočerinu, a utemeljitelj je bio Gojko Šušak.

”Naš je tadašnji zadatak bio da pokrenemo cijeli narod. Tada nas je bilo pedesetak dragovoljaca, od kojih je 23 poginulo u ratu ili umrlo poslije rata. Poskok bojna prošla je sva najteža bojišta od 1991. pa do kraja rata”, kazao je Ljubić.

Obilježavanju obljetnice Poskok bojne nazočili su, između ostalih, veleposlanik Republike Hrvatske u BiH Ivan Del Vechio, gradonačelnik Širokog Brijega Miro Kraljević, ministar branitelja Zapadnohercegovačke županije Mladen Begić, predsjednik Vlade Zapadnohercegovačke županije Zdenko Ćosić i predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH Božo Ljubić.

(Fena)

Ministar Begić pružio potporu širokobriješkim braniteljima

Ministar hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Županije Zapadnohercegovačke Mladen Begić primio je predstavnike širokobriješke Udruge dragovoljaca i veterana iz Domovinskog rata i prve ratne zapovjednike Prve dragovoljačke postrojbe protiv agresije na BiH ‘Poskok bojne’.

Predstavnik ratnih zapovjednika širokobriješke ‘Poskok bojne’ Mladen Ljubić upoznao je ministra Begića o dosadašnjim aktivnostima pripadnika ove postrojbe pri rješavanju statusa organizatora otpora agresiji na BiH i izrade Zakona o organizatorima otpora, te o činjenici kako je rekao Ljubić ‘da su prvi u obranu BiH stali pripadnici ‘Poskok bojne’.

Ministar Begić je istaknuo da će pružiti punu potporu nastojanjima pripadnika Prve dragovoljačke postrojbe protiv agresije na BiH ‘Poskok bojne’ u ostvarivanju njihovih prava.

Prvi ratni zapovjednici ‘Poskok bojne’ i predsjednik širokobriješke Udruge dragovoljaca i veterana iz Domovinskog rata Tomislav Čerkez izrazili su punu potporu Odjelu za branitelje HNS-a i ministru Begiću na svemu što su do sada učinili za branitelje, kao i u njihovom daljnjem radu.

(www.jabuka.tv)

Širokobriješka ‘Poskok bojna’ prva je stala u obranu BiH

Na redakcijski mail portala Jabuka.tv stiglo je priopćenje prvog zapovjednika širokobriješke ‘Poskok bojne’ Mladena Ljubića Vajte kojeg prenosimo u cijelosti bez uredničkih intervencija:

Ako će federalni ministar za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata Salko Bukvarević ostati dosljedan i poštovati vlastitu izrečenu izjavu da u federalnom ministarstvu branitelja neće biti formirane dvije uprave od kojih bi jedna skrbila za bojovnike HVO, a druga za borce Armije RBiH, onda treba prihvatiti i činjenicu da je jedan organizator otpora, a to je širokobriješka ‘Poskok bojna’.

Širokobriješka ‘Poskok bojna’ je utemeljena 19. srpnja 1991., a temeljni materijalni dokaz su vojne knjižice prvih dragovoljaca u kojima je upisan ovaj nadnevak. Podsjećamo javnost da u vrijeme, kada je napadnuto i doslovno sravnjeno sa zemljom Ravno hrvatsko mjesto na jugu Hercegovine, početkom listopada 1991. godine, visoki dužnosnik BiH izjavio je ”Ovo nije naš rat! Neka ga vode oni koji žele da ga vode. Mi ne želimo taj rat.”

Sada se prekraja povijest, te sljedbenici onih koji su govorili da to nije njihov rat su ‘glavni’ organizatori otpora agresija na BiH, a mi koji smo uistinu prvi stali u obranu, preuzeli odgovornost obrane BiH i na kraju obranili BiH od agresije, prema njima, nismo niti postojali.

Također podsjećamo da se ovih dana navršavaju 24 godine od zaustavljanja tenkova JNA u Pologu, te da je praktično mjesec svibanj 1991. početak organiziranja otpora protiv agresora, jer nakon tog povijesnog događaja počele su aktivnosti oko formiranja Prve dragovoljačke postrojbe protiv agresije na BiH pod nazivom ‘Poskok bojna’.

Uistinu se nadamo da će ministar Salko Bukvarević koji je već pokazao dobru namjeru, razumijevanje i suradnju s pripadnicima HVO-a provođenjem Odluke o prestanku važenja Odluke o privremenoj obustavi osobnih invalidnina za korisnike prava iz općina Grude, Posušje, Široki Brijeg i Ljubuški, prihvatiti činjenicu da su prvi u obranu BiH stali pripadnici ‘Poskok bojne’, te to uzeti u obzir pri daljnjim aktivnostima rješavanja statusa organizatora otpora agresiji na BiH, kao i pri eventualnoj izradi Zakona o organizatorima otpora protiv agresije na BiH.

Prvi zapovjednik ‘Poskok bojne’ Mladen Ljubić Vajta

(www.jabuka.tv)

Javna priznanja Zlatna plaketa „Grb grada Širokog Brijega“ dodijeljena su:

234128
0

SHARE

Facebook
Twitter

Javna priznanja Zlatna plaketa „Grb grada Širokog Brijega“ dodijeljena su:
• Domu zdravlja Široki Brijeg;Fotografija Grad Široki Brijeg.
• Ivanu Banožiću Fotografija Grad Široki Brijeg.

Također, uručenu su zahvalnice širokobriješkim ratnim postrojbama:

1. Antiteroristička jedinica Širokobriješka Kažnjenička bojnaFotografija Grad Široki Brijeg.
2. Prva dragovoljačka satnija Poskoci Fotografija Grad Široki Brijeg.
3. Hrvatsko vijeće obrane općine Široki Brijeg (Krizni stožer općine Široki Brijeg) Fotografija Grad Široki Brijeg.
4. Druga dragovoljačka satnija za posebne „ namjene „Beta Široki Brijeg Fotografija Grad Široki Brijeg.
5. Topništvo Općinskog stožera Široki Brijeg Fotografija Grad Široki Brijeg.
6. Policija MUP-a Široki Brijeg Fotografija Grad Široki Brijeg.
7. Poskok bojna Široki Brijeg Fotografija Grad Široki Brijeg.
8. Protuzračna obrana Široki Brijeg Fotografija Grad Široki Brijeg.
9. Bojna Ivica Čarls – Pukovnija Ante Bruno Bušić Fotografija Grad Široki Brijeg.
10. Vojna policija Široki Brijeg Fotografija Grad Široki Brijeg.
11. Samostalna širokobriješka bojna Fotografija Grad Široki Brijeg.
12. Brigada „Mario Hrkać Ćikota” Fotografija Grad Široki Brijeg.
13. 83. domobranska pukovnija Fotografija Grad Široki Brijeg.
14. 22. diverzantski odred Fotografija Grad Široki Brijeg.
15. Ratni sanitet Široki Brijeg Fotografija Grad Široki Brijeg.
16. Centar veze Široki Brijeg Fotografija Grad Široki Brijeg.

 

Kultura | MM Portal | Page 38