Home Ekonomija “Moj put od studenta fizike do znanstvenice nanotehnologije”

“Moj put od studenta fizike do znanstvenice nanotehnologije”

512
0

Irma Čustović

Interdisciplinaire Institute Carnot de Bourgogne
Zovem se Irma Čustovic i rođena sam 31.1.1994. godine u Mostaru. Pri završetku srednjoškolskog obrazovanja, svakom učeniku je podjednako teško odabrati studij koji želi studirati jer je to jedna od najvažnijih prekretnica u životu. Međutim, moj osnovni motiv koji me vodio pri upisu prirodnih znanosti jeste ljubav prema istim i ogromna želja ka usvajanju znanja o prirodi i prirodnim fenomenima. Stoga sam nedvojbeno, odlučila upisati studij fizike i kemije na Fakultetu Prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru, 2012. godine. Studij fizike i kemije je koncipiran kao interdisciplinarni studij koji daje podjednake teorijske i praktične sate iz obje znanosti. Zahvaljujući studiju fizike, moje znanje i razumijevanje kemije je postalo detaljnije i dublje uspoređujući sa studentima drugih dvopredmetnih studija, jer se svi zakoni kemije mogu objasniti zakonima fizike.
Iako je studij fizike i kemije jako zahtjevan studij, i put ka uspješno položenim ispitima je zahtijevao mnogo rada i truda, teorijsko znanje koje sam stekla tokom pet godina studiranja mi je pomoglo ka nastavku mog obrazovanja.
Pri završetku master studija odlučila sam upisati doktorski studij u Republici Francuskoj. Nakon mnogobrojnih intervjua i valorizacije ocjena i položenih ispita, 2017. godine sam primljena kao doktorand na Femto-St institutu, u Besançon u Francuskoj. Tema mog doktorskog rada je bazirana na nanotehnologiji, nauci koja  proučava fizičke, kemijske i biološke osobine materije na nano skali kao i molekula i atomskih čestica koje sačinjavaju materiju. Nanotehnologija također primjenjuje istraživanja u različite inženjerske discipline za proizvodnju materijala i funkcionalnih sistema sa posebnim i jedinstvenim osobinama koje su primjenjive u elektronici, medicine, farmaciji, agronomiji itd. Tokom svog doktorskog studija radila sam eksperimente pomoću posebne vrste mikroskopa tkz. mikroskopije skenirajućom sondom koja omogućava karakterizaciju materije na nano razini, kao i manipulaciju molekulama i atomima za proizvodnju funkcionalnih materijala. Svoju doktorsku tezu sam obranila 2020. godine i odlučila nastaviti svoju karijeru u istraživanju i znanosti. Trenutno sam zaposlena kao istraživač na institutu ICB (Interdisciplinaire institute Carnot de Bourgogne) u Dijonu, Francuskoj i kao asistent predavač na praktičnoj nastavi Univerziteta Burgonj (Université de Bourgogne).
Interdisciplinarni studij fizike i kemije mi je omogućio osnovno znanje koja sam uvijek mogla upotrijebiti na svom doktorskom studiju i istraživačkom radu, kao i u nanotehnologiji koja je relativno mlada znanost Posebno se zahvaljujem profesorima i asistentima FPMOZ-a koji su svoje znanje i vještine nesebično dijelili sa studentima i zbog kojih i danas imam najljepše sjećanje na moje studentske dane.

Autor Objave:

dr.sc. Slavica Brkić, izv.prof. – APTF

Previous articleLJUBIĆ: Plašenje ratom u drugi plan gura krucijalno pitanje, izmjenu izbornog zakonodavstva
Next articleУговор за Европски Леотар (фото)