Home Kultura Na današnji dan prije 25 godina milijun Hrvata dočekalo papu Ivana Pavla...

Na današnji dan prije 25 godina milijun Hrvata dočekalo papu Ivana Pavla II

685
0
Papa Ivan Pavao II. s Hrvatskom je imao posebnu vezu. U devet godina posjetio je čak tri puta. Prvi put na današnji dan prije točno 25 godina. Doletio je u Zagreb i na izlasku iz aviona poljubio hrvatsku zemlju

Papa Wojtyla odigrao je i važnu ulogu u priznavanju Hrvatske i bio je među osobama koje su nam u tome pružale podršku, pišu 24.sata.hr.

Prvi put u posjet Hrvatskoj je došao kada su ratne rane bile još svježe. U Zagrebačku zračnu luku doletio je 10. rujna 1994. godine.

Doček na ulicama Zagreba bio je nevjerojatan

Na izlasku iz aviona je poljubio hrvatsku zemlju koju su mu tada prinijeli u velikoj posudi jer je te godine operirao kuk pa nije mogao kleknuti i sagnuti se te poljubiti tlo kako je to obično radio kada je dolazio u posjet stranim zemljama.

U zračnoj luci su ga dočekali tadašnji hrvatski predsjednik Franjo Tuđman te zagrebački nadbiskup kardinal Franjo Kuharić. Odsvirane su papinska i hrvatska himna, a onda se Ivan Pavao II. okupljenima u zračnoj luci obratio na hrvatskom jeziku.

Danas sam ovdje, u hrvatskoj zemlji kao goloruki hodočasnik Kristova Evanđelja koje je navještaj ljubavi, sloge i mira – rekao je papa Ivan Pavao II. kada je te 1994. prvi put posjetio Hrvatsku.

Nakon govora Ivan Pavao II. je ušao u papamobil koji ga je provozao ulicama Zagreba. Doček na ulicama Zagreba bio je nevjerojatan. Ljudi su došli iz cijele zemlje kako bi vidjeli papu.

Sve ulice kojima je prolazio bile su do maksimuma ispunjene mnoštvom koje je mahalo zastavicama u bojama Vatikana.

Papa se prilikom prvog posjeta u Zagrebačkoj katedrali molio na grobu kardinala Alojzija Stepinca za kojeg je rekao da je “najsvjetliji lik i istinski čovjek Crkve”.

“Hodočasnik pomirenja”

Predvodio je i misu na zagrebačkom hipodromu na kojoj se okupilo oko milijun ljudi.  Na bogoslužju je bilo i 50 biskupa te 1.500 svećenika. 

Papa je tada kao ‘hodočasnik pomirenja’ uputio poziv na pomirenje i mir. Istaknuo je kako je nužno promicati kulturu mira nadahnutu osjećajima tolerancije i univerzalne solidarnosti.

Pozvao je i na oprost, a mlade je pozvao da se odupru napasti nasilja i grade budućnost na suživotu, dijalogu i suradnji.

Sadašnje tragične podjele i napetosti ne smiju biti uzrokom zaborava da mnogi elementi ujedinjuju narode koji su danas u ratu. I zato je hitno i nužno skupiti sve ono što ujedinjuje i time graditi nove perspektive bratske solidarnosti, rekao je Papa u svom govoru na Hipodromu.

Na odlasku iz Hrvatske u svom govoru u zagrebačkoj zračnoj luci Papa je rekao:

U ovom trenutku, kad se ponovno vraćam u Vatikan sa sobom, kao uspomenu, nosim vaše lice, vaše oči u kojima sam čitao žarku želju da se sadašnjica popravi i da budućnost procvjeta. Svima, posebno mladeži, još jednom dovikujem:

Budite hrabri!

Previous articleGODIŠNJICA POKOLJA Ratni veterani iz regije odali počast ubijenim hrvatskim civilima u Grabovici
Next articleSvi pišu o Kolindi koja čita bajku! Otkrili smo o čemu se zapravo radi!