Home Kultura Svi pišu o Kolindi koja čita bajku! Otkrili smo o čemu se...

Svi pišu o Kolindi koja čita bajku! Otkrili smo o čemu se zapravo radi!

771
0

Društvenim mrežama  širi se snimka iz travnja ove godine u kojoj predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović čita ulomak iz dječje knjige ‘Pipi Duga Čarapa’ švedske spisateljice Astrid Lindgren.


Video je nastao u travnju ove godine. Riječ je o obraćanju Predsjednice na dan djece sa Downovim sindromom kao dio akcije kojom se potiče  glasno čitanje.

Grabar Kitarović je u uvodu objasnila da se s veseljem odazvala molbi Martine Mihalić, nastavnice hrvatskog jezika koja predaje u Švedskoj, da pročita ulomak iz knjige Pipi Duga Čarapa koja je, kaže Predsjednica, ‘godinama dio djetinjstva djece diljem svijeta koja uživaju u opisima veselih avantura te neobične djevojčice’.

Potom je usporedila Astrid Lindgren, autoricu Pipi Duge Čarape i Ivanu Brlić Mažuranić, čije djelo Čudnovate zgode šegrta Hlapića, kako je rekla, često čita s učenicima osnovnih škola. Pozvala je djecu da s roditeljima čitaju knjige Ivane Brlić Mažuranić, ali i drugih autora, i to na glas kako bi ‘slušali naše lijepe hrvatske riječi i prepoznali bogatstvo hrvatskog jezika’.

Nakon što je većina medija u Hrvatskoj prenijela vijest da predsjednica Grabar Kitarović čita bajku Pipi Duga Čarapa, (mnogi i posprdno, čime zapravo vrijeđaju i djecu s Dowwnovim sindromom ) , o snimci su se raspisali i regionalni mediji.

Sarajevsko Oslobođenje na portalu piše kako je to video koji morate vidjeti.

“Zaista ne znamo kako nam je ovo dosad promaknulo, ali bila bi ozbiljna šteta ne podijeliti s vama jer dugo nismo vidjeli ništa zabavnije, navodi Oslobođenje.

“Kolinda kao Pipi Duga Čarapa: Hrvatska predsjednica postala hit zbog poznate priče za djecu”naslov je pod kojim srpski Kurir objavljuje vijest o popularnoj snimci.

Vijest prenose i banjalučke Nezavisne novine, a srpski Alo vijest prenosi pod naslovom ‘Kolinda, što to radiš? Društvene mreže gore, hrvatska predsjednica kao Pipi Duga Čarapa’.

Ni Slobodna Bosna nije propustila prenijeti vijest o snimci pod naslovom ‘Ovo je hit, Kolinda prekucala: Predsjednica Hrvatske sjedi u svom uredu i uživljeno naglas čita ‘Pipi Dugu Čarapu’.

Radio Televizija Srbije piše kako naša predsjednica uživa čitajući Pipi Dugu Čarapu. “Kabineti predsjednika zemalja širom svijeta prepuni su knjiga, od klasika do moderne književnosti. A u uredu predsjednice Hrvatske našla se i jedna knjiga za djecu”, ističe RTS.

O čitanju Pipi Duge Čarape u predsjedničinu uredu raspisao se i srpski Blic. Vijest prenose pod naslovom ‘Kolinda je sjela za svoj predsjednički stol, otvorila knjigu i počela čitati. Kad čujete što, prasnut ćete u smijeh’.

O predsjedničinoj snimci piše i bh. portal Face.ba.

“Da su naši političari smiješni sami od sebe, to i znamo, ali izgleda da ima i smiješnijih, makar ponekad. Tako je predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović snimila vlastitu izvedbu “Pipi Duge Čarape”, vrlo elegantno, uživljeno i interesantno”, piše Face.ba.

Predsjednica nije jedina koja je rado odgovorila na molbu Martine Mihalić, već je to učinio i – Miroslav Škoro. On je, dok je čitao Pipi Dugu Čarapu, u krilu čak držao i psa.

Pitanje  za novinare i korisnike društvenim mreža  koji pokušavaju ismijavati hrvatsku predsjednicu, vrijeđaju li zapravo time i djecu  Dowowim sindromom.

Dobro je napisao jedan komentator ispod videa:

“Da je ovo napravila Michelle Obama, svi bi komentirali: ‘Kako simpatično, kako je normalna, baš slatko od nje!’

Ponovimo, riječ je o obraćanju Predsjednice na dan djece sa Downovim sindromom kao dio akcije kojom se potiče  glasno čitanje.

M. Marković/Foto:screenshot

Previous articleNa današnji dan prije 25 godina milijun Hrvata dočekalo papu Ivana Pavla II
Next articleROJS BEZ DLAKE NA JEZIKU PUPOVCU: Milorade, seli u Srbiju ako ti ne paše! Dosta je četnikovanja