Home BIH Na zahtjev čitatelja MM portala, objavljujemo “RADA KRIVOKAPIĆ RADONJIĆ: “Osnovni cilj stylinga...

Na zahtjev čitatelja MM portala, objavljujemo “RADA KRIVOKAPIĆ RADONJIĆ: “Osnovni cilj stylinga jest da klijenti budu zapamćeni, a ne primjećeni!”

18311
0

 

RADA KRIVOKAPIĆ RADONJIĆ: “Osnovni cilj stylinga jest da klijenti budu zapamćeni, a ne primjećeni!”

By   Prosinac 08, 2023

RADA KRIVOKAPIĆ RADONJIĆ: "Osnovni cilj stylinga jest da klijenti budu zapamćeni, a ne primjećeni!"

U koji god posao da krene bez obzira je li riječ o modnom dizajnu ili pak nečemu drugom sve joj ide za rukom. Zašto? Jer na prvo mjesto u svom poslovanju stavlja 4 temeljne odrednice uspjeha, a to su vizija, upornost, odgovornost i organizacija. Naravno, bez predaje i straha!
Više o svemu u intervjuu s poznatom crnogorskom modnom dizajnericom, Radom Krivokapić Radonjić.

rada fashion 1

Stil je odraz osobnosti koji se stvara, upotpunjuje i/ili mijenja tijekom godina. Usprkos tome, treba biti jedinstven i kontinuiran jer je to dokaz pravog modnog karaktera. Što mislite o tome?

Stil je jedinstveni otisak prsta koji svaka osoba ostavlja u svijetu mode. To je osobni izraz koji nadilazi granice vremena i trendova. Stil je vizualni tekst koji poručuje individualnost, osobnost, pa čak i društvenu pripadnost. Stil je mjesto gdje moda postaje dijalog između odjeće i njenog nositelja, razgovor koji nadilazi godišnja doba i govori mnogo bez izgovorene riječi. Modni dizajneri stil spajaju kako bi stvorili pejsaž koji se stalno mijenja, a koji odražava raznolikost i dinamiku ljudskog iskustva. Stil je moć odjeće kojoj je cilj izazvati norme i objasniti standarde ljepote. Bilo da je riječ o eleganciji visoke mode ili udobnosti ulične odjeće, stil je istraživanje sebe, kulture i mogućnosti koje se otvaraju kada kreativnost zauzme središnje mjesto. Stil je odlika karaktera osobe koja pokazuje njene jače i slabije strane. Stil sadrži komade koji rijetko ne gube na vrijednosti i svrsi.

Škola manekenstva posebno je iskustvo i susret s mladim nadama koje ponosno i hrabro odlaze u taj svijet, itekako vrijedan istraživanja. Kakav je osjećaj biti profesorica u toj domeni? Kako uče i snalaze se polaznici te škole?

Polaznici škole za manekene i fotomodele kroz program rada prolaze sve što je potrebno za ostvarivanje modnog angažmana na putu izgradnje uspješne karijere. Polaznici uče pravilno držanje, pravilan hod, gestikulaciju u svakoj situaciji, vladanje na sceni, poziranje u različitim tematskim i vremenskim uvjetima koji predstavljaju drugačiji doživljaj od studijskog prostora kako bi promovirali modne brendove ili određeni predmet s tom tematikom. Polaznici moraju znati da nisu ni prvi ni posljednji koji se žele baviti modelingom i vrlo je važno intenzivno raditi na sebi i svojoj karijeri, stičući temeljno znanje koje bi primijenili u praksi, Na taj način mogu doći do uspješnih modela sa televizije, naslovnica, reklama i časopisa. Mogućnost sudjelovanja na modnim revijama i u reklamnim kampanjama imaju isključivo polaznici koji su sve mjesečne kategorije škole savladali sa ocjenom 9-10. Najuspješniji članovi Akademije za manekene i fotomodele sklapaju ugovor o dugoročnom profesionalnom angažmanu.

rada fashion 2

Manekenka Mirjana Ivanović Janković

Nije jednostavno uskladiti sve poslovne obveze jer ih ponekad bude i previše. Radni tempo vrlo često zna biti itekako ubrzan i iscrpljujući. Kako izgleda vaša radna svakodnevnica?

Ključ uspjeha je organizacija. Svaki radni dan je dinamičan i razlikuje se od prethodnog. Zahvaljujući mojim suradnicima stižem postići sve. Oni se trude da temeljito i odgovorno izvršavamo sve zadatke. Trenutno, radim na planiranom investicijskom projektu koji podrazumijeva izgradnju hotela sa 5 zvjezdica u okviru brenda Rada Krivokapić Radonjić, zabavni centar pod brendom Rada Radonjić i kafić u okviru novog brenda. Biti će smješteni na istoj lokaciji. Za ovaj investicijski projekt potrebno je više vremena iz sasvim, opravdanih razloga. Novost je da sam dizajnirala muške traperice za posao, čija je registracija u tijeku. Pokrenuta je i inicijativa novog brenda: Zeleni projekt kojemu je cilj povećanje upotrebe regenerativnog pamuka u održivoj praksi, proširenje zelenih površina na različitim teritorijama širom svijeta gdje brend posluje, jer modni dizajneri iz različitih kulturnih i ekonomskih centara šalju inpute ne samo o modernom tj. poželjnom izgledu, već nas usmjeravaju na određeni stil, način razmišljanja i ponašanja.

Prokomentirajte nam financijsku situaciju, preciznije isplativost povezanu s radom, napretkom i opstankom vašeg modnog brenda, ali i općenito radom modnih dizajnera. Potrebno je najviše rada i “previše” truda. Što mislite o tome?

Od početka, tako je i sada, sam bila usredotočena na uvođenje inovacija i kvalitetu izrade. Smatram da je moj rad maksimalno priznat. Najteže je biti inovativan, a kada je vaš rad takav, može da se živi od ovog posla. Inovativnost se mora potvrditi i registracijom dizajna proizvoda koji mora imati jedinstveni naziv. Osnivačica sam i jedina vlasnica brendova Rada Radonjić, Kovilm, Rada Krivokapić Radonjić i najavljujem još jedan novi i posljednji moj brend. Naziv je u pripremi. Svi su u stilu elegancije i klasike koji, sa izuzetnom dosljednošću, izražavaju precizan cilj – ustrajnost u pravilnom razmišljanju i ponašanju. Moji radovi su napravljeni korištenjem ekološki prihvatljivih materijala i dosljedni su najviše kvalitete.
Smatram da je modna scena Crne Gore osnažila i da se polako, ali sigurno razvija, da jača svoju konkurentnost i da ima izlazak na svjetsko tržište. Revije na kojima radim, pod nazivima: „Bezvremenske teget-bijele pruge” za novi brend, „Svijet bez sukoba” za brend Rada Krivokapić Radonjić I „Zasijeniti” za brend Rada Radonjić, su mnogo zahtjevne i teške za realizaciju, ali najvažnije je da su novi dizajni registrirani i prihvaćeni u svijetu. Dizajnirala sam novi modni detalj Kovilm. Rješenje registracije dizajna kovilm je izdato 16. srpnja 2020. u Ministarstvu ekonomije od kada je kovilm službeno priznat modni detalj u svijetu. Kovilm je zaštićen na osnovu Zakona o pravnoj zaštiti industrijskog dizajna i s obzirom na to, dizajniranje kovilma pod drugim brendovima je moguće isključivo uz posjedovanje licence. Nakon 25 godina od izdate licence, kovilm će se moći proizvoditi bez licence. Upisan je u Registar dizajna pod brojem 146 – Modni detalji. Osmislila sam zajedničku narodnu nošnju pod nazivom Zentivns. Rješenje registracije dizajna Zentivns je izdato 30. lipnja 2022. u Ministarstvu ekonomskog razvoja i turizma i Zentivns je službeno priznata nošnja u svijetu, jer obuhvaća sve države svijeta. Zentivns je zaštićen na osnovu Zakona o pravnoj zaštiti industrijskog dizajna i nije dozvoljena njegova izrada bez izdavanja licence. Upisan je u Registar dizajna pod brojem 00158. Iza dizajna Zentivns stoji velika priča koja će se saznati na dan održavanja revije.

rada fashion 3

Uz poznate brendove, vežu se i poznata lica, ne samo iz svijeta mode, već i iz drugih sfera. S kime ste surađivali, naravno, na obostrano zadovoljstvo?

Odjevne predmete mojih brendova nose uspješni ljudi, ali s obzirom na to da imam mnogo ranije ugovorene obveze, odgodila sam suradnje sa poznatim osobama za kasnije i napraviti ću stylinge koji su prioritet i ranije ugovoreni. Stylinge sam radila mnogim poznatim osobama i sa svima sam imala odličnu suradnju, na obostrano zadovoljstvo. Osnovni cilj stylinga jest da klijenti budu zapamćeni, a ne primjećeni, jer je stil vječan i značajniji pojam od mode.

Citati su vrelo inspiracije, podsjetnik na poruku, ogledalo smjernica i dokaz zaključka nekog trenutka, ideje ili životnog poglavlja. Otkrijte nam citate vezane uz vaš novi brend čiji je naziv u pripremi, a ujedno će biti i posljednji.

„Budite najbolji u svemu što jeste.”
„Najbolje dolazi onima koji urade nešto povodom toga.”

 

 

Previous articleGeotermalni izvori u Domaljevcu neiskorišten su prirodni resurs
Next articleTjedni komentar… Hercegovci dolaze u Kotor u posjet svjetskoj modnoj kreatorici i stilistkinji Radi Krivokapić Radonjić.