Home BIH Geotermalni izvori u Domaljevcu neiskorišten su prirodni resurs

Geotermalni izvori u Domaljevcu neiskorišten su prirodni resurs

51
0
VL
Autor

Nada Koturić

14.04.2024.
u 09:25

Izvorište geotermalne vode na kojem je ponikao “Staklenik” u Domaljevcu, unatoč tomu što je proglašen prioritetom Općine Domaljevac-Šamac, već godinama nikako da se pomakne s mrtve točke. Geotermalni izvori u Domaljevcu godinama su ostali neiskorišteni zbog, kako navode u općinskome poglavarstvu, nerazriješenih imovinsko-pravnih odnosa, javlja portal Vecernji.ba. Inače, taj je prirodni resurs, prema nekim istraživanjima provedenim još prije rata, po jačini svih geotermalnih komponenti, osobito sumpora, barem u rangu mađarskog Harkanja. Ipak, ovaj u Domaljevcu još uvijek je s korovom oko izvorišta. Nerazriješeni imovinsko-pravni odnosi naravno da su bili i prepreka za ulaganje zainteresirane dijaspore, pa i domaćih ulagača. Vrijedan prirodni resurs koji bi mogao potaknuti turistički i gospodarski smjer općine ostao je tako zarobljen (i bez rata) u šumi nerazriješenih pravnih klauzula.

Nikad nije kasno

Ipak, učinjen je prvi korak prema raspetljavanju tog “gordijskog čvora” i prema razrješenju imovinsko-pravnih odnosa. Rekli bismo, nikad nije kasno ako se s riječi prijeđe na djela. Na posljednjoj redovitoj 23. sjednici Općinsko vijeće Domaljevac-Šamac, na prijedlog općinskog načelnika Stjepana Piljića, donijelo je odluku koja bi mogla značajno utjecati na budući razvoj ove općine, ali i cijelog posavskog kraja. Općinsko vijeće, kojim je predsjedao Miroslav Piljić, jednoglasno je podržalo odluku o prestanku prava korištenja i promjeni upisa na zemljištu koje se nalazi na lokaciji Staklenika.

– Ovo zemljište, koje nije bilo u aktivnoj uporabi već više od jednog desetljeća, postaje fokus planiranja za buduće projekte. Ovoj odluci Vijeća prethodilo je vrijeme intenzivnih radnji prikupljanja relevantne dokumentacije te konzultacija s pravnim stručnjacima kako bi se osigurala pravna i zakonska osnova za predložene promjene. Ključni motivi iza ove odluke su stvaranje preduvjeta za korištenje termalnih izvora na navedenoj lokaciji, kao i poticanje potrage za investitorima koji bi podržali razvoj ovog područja. Termalni izvori, kao prirodni resurs s brojnim potencijalima, predstavljaju vrijednu priliku za lokalnu ekonomiju i turizam. Ovim korakom Općina Domaljevac-Šamac želi osigurati dugoročni prosperitet za svoje stanovnike i stvoriti povoljne uvjete za ekonomski rast. Očekuje se da će promjene u upisu posjeda i vlasništva na Općinu omogućiti brži i učinkovitiji razvoj planiranih projekata te otvoriti nova radna mjesta – navode u priopćenju sa zasjedanja Općinskoga vijeća.

– Nakon više od jednog desetljeća stagnacije i neriješenog statusa zemljišta na kojem se nalaze termalni izvori, pokrećemo stvari s mrtve točke. Ova odluka Općinskog vijeća predstavlja važan korak prema ostvarenju ciljeva održivog razvoja i unaprjeđenju životnog standarda građana općine. Očekujem se da će se provedba ove odluke odvijati transparentno i u skladu sa zakonskim propisima, uz aktivno sudjelovanje svih relevantnih dionika kako bi se maksimalno iskoristili potencijali ovog područja – izjavio je općinski načelnik Stjepan Piljić.

Razne odluke

Od ostalih tema koje su razmatrali općinski vijećnici izdvajamo usvojene planove rada s financijskim planom Doma zdravlja Domaljevac-Šamac za 2024. godinu, Centra za socijalni rad Domaljevac, kao i izvješće o radu Općinskog pravobraniteljstva u Orašju za 2023. godinu. Usvojena je odluka o odobravanju sredstava za naknadu štete prouzročene olujnim nevremenom tijekom srpnja 2023. godine, kao i odluka o davanju u zakup poslovnih prostorija Centra za zdravo starenje, na temelju koje će se raspisati javni poziv te omogućiti da se nastavi obavljanje djelatnosti brige za starije i nemoćne u ovom objektu. Povećane su i plaće djelatnika u općinskoj upravi za pet posto.

Previous articleU Mostaru održan Festival japanske trešnje, u ovom gradu raste 200 stabala tog prekrasnog drveta
Next articleNa zahtjev čitatelja MM portala, objavljujemo “RADA KRIVOKAPIĆ RADONJIĆ: “Osnovni cilj stylinga jest da klijenti budu zapamćeni, a ne primjećeni!”