Home Ekonomija U Mostaru održan Festival japanske trešnje, u ovom gradu raste 200 stabala...

U Mostaru održan Festival japanske trešnje, u ovom gradu raste 200 stabala tog prekrasnog drveta

56
0

Festival japanske trešnje “Sakura” održan je danas ispred Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače, a u sklopu njega upriličena je i japanska čajna ceremonija te sadnja stabla japanske trešnje u parku Zrinjevac.

Uz domaćina, gradonačelnika Mostara Marija Kordića, festivalu su prisustvovali i predsjednica organizacije “IPIL IPIL no KAI” Toshiko Ito te rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Narine Sahakyan.

Mostarski gradonačelnik podsjetio je kako priča o japanskoj trešnji u Mostaru traje već 18 godina te da je ovo prvi put da se Festival japanske trešnje održava u Gradu na Neretvi.

– Ovo je jedna posebna priča u Japanu, gdje mjesec dana traje Festival japanske trešnje i njima to jako puno znači. Tu finu priču jednim dijelom želimo prikazati i građanima Mostara. Nadam se da će ovo biti početak jedne lijepe tradicije, da se svake godine u isto ili slično vrijeme okupimo i uživamo u cvjetovima japanske trešnje – naglasio je Kordić.

Dodao je kako suradnje Vlade Japana i Grada Mostara datira još od davnih 2000. godina, kada je japanska vlada Mostaru poklonika autobuse te značajna sredstva za zdravstveni sustav.

Bojan Spasojević iz Gradske uprave Mostara naglasio je kako na projektu promocije, sadnje i distribucije japanskih trešanja u Mostaru radi već 16 godina zajedno s organizacijom “IPIL IPIL no KAI”.

– One za Japance imaju preveliku tradicionalnu vrijednost. Od šestog stoljeća postoji tradicija “Hanami” koju prakticiraju u Japanu, a ona se sastoji u gledanju cvjetova i zapažanju njihove ljepote i prolaznosti. Japanske trešnje u Mostaru prvi su put posađene 2006. godine, a po japanskom vjerovanju, svaka opala latica donosi mir na zemlju, tako da broj latica koji opadne tijekom jedne godine je neki ekvivalent tome. Na području Mostara zasadili smo 220 japanskih trešanja – istaknuo je Spasojević.

Sudionike događaja pozdravila je i rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Narine Sahakyan, koja je kazala kako joj je drago što prisustvuje festivalu koji slavi život i koji održava japansku kulturnu tradiciju.

– Želim svima vama da uživate danas u ovom događaju, u ovom lijepom cvijeću i da provedete prekrasan proljetni dan slaveći život – poručila je Sahakyan.

Na festivalu su dodijeljene i zahvalnice za promociju japanske kulture i podršku širenju japanske trešnje sakura na području Mostara te nagrada učenicima osnovnih škola za natjecanje u crtanju.

Upriličena je i japanska ceremonija pripremanja čaja te zajednička sadnja stabla japanske trešnje u parku Zrinjevac.

Zanimljiv i raznovrstan program festivala svojim nastupima obogatili su i Hrvatska limena glazba te Mostarske mažoretkinje./Fena/HMS/

Previous articleTalijanski modni dizajner Roberto Cavalli umro u 83. godini
Next articleGeotermalni izvori u Domaljevcu neiskorišten su prirodni resurs