Home Herceg-Bosna Nema mirne Bosne, a ni Hercegovine – bez izmjene izbornog Zakona

Nema mirne Bosne, a ni Hercegovine – bez izmjene izbornog Zakona

1336
0

Dok slušam Bakira Izetbegovića kako se zajapuri dok komentira vanjskopolitičke poteze predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović i njemu nedostičnog kolegu Dragana Čovića, sitim se one dičije pismice “nije lako Bubamarcu…”.

Nije lako Liliputancu Bakir beyu, pored Gulivera Čovića. Kakogod se namisti – ne dohvaća ga, ne shvaća ga, ne tufi što bi rekli u Bosni, o čemu Dragan teferiči od Brisela do Zagreba i Washingtona.

Bakir bi k’o pravi beg Crkvi, ne ciloj – samo u Sarajevu i okolici, udilio Ahdnamu, po Ercegovini bi kupio harač od raje i dopustio bi im čak da se zovu Rvati. Razumi se, bosanski Rvati. Jerbo, imade “svitlih” i “tamnih, crnih” Rvata. Mesić i Nobilo su valjda prisvitli. Josipović i Puhovski su obični svitli Rvati. Ima tu i nijansi. Slavo Kukić je recimo svitlo-crveni, a Lijanovići su sivo-zeleni. Komšić je baška. On je handulila.

Šalu na stranu. Ne čudi me što Bakir još uvik ganja i sanja građansku, bolje reći unitarnu  Bosnu. Mene čudi kako pametne bošnjačke glave ko što je recimo Ismeta Krvavac ili neko malo ispod ili okolo Fahre Radončića ne progleda i ne kaže: ima li ko normalan, dok nam Dodik sprema otcipljenje – mi omogeniziramo Rvate da nas opet zamrze. Opet bi mi pravili tronožac s dvi noge!?

Kažu u čaršiji da nam dolazi novi veleposlanik iz Amerike. Neki Hoyt. I govorka se da nas dolazi “srediti” po Trumpovu nalogu. A onom drugom ‘meričkom veleposlaniku u Rvatskoj da je baba Ercegovka. E,sad. Morebit i nije tako. Ali će nji dva Trump na kraj godine pitati – di ste bili, šta ste radili? Ni obične izbore niste u stanju u jednoj državici organizirati!?

Zato se naš Dragan nako drčno postavlja. Kofrči svima. Miri Beograd sa Zagrebom jerbo kad more Mostar s Banja lukom i Dodikom, što ne bi mogla Kolinda s Vučićom? Od mlađeg i manjeg ADZ-a, naparavio je Ilijine (uglavnom ramske i livanjske) radikale. Neka. Tako triba. I red je da oni traže Erceg-Bosnu, jerbo su najugroženiji.

Malo  je Draganu nezgodno što ne spava po cilu noć. Jer, ako je istina da on “sve zapošljava”, da bez njeg ne mere ni čistačica nigdi raditi, ako je on kriv i zato što se “kobila privrnula na Vraniću” – kad će čovik spavat? Zato njemu Bakir ne viruje. Jer u Dragana nema snova. On šta započne – to i dovrši. Sad je odlučio prominiti izborni Zakon. Pa onda iđu razgovori o teritorijalnim podešavanjima – prema izbornim jedinicama. Moram priznati da ni ja to ne razumim. Kamol’ će Bakir.

Previous articleNAPOKON U MOSTARU PREDSTAVLJANJE ROMANA OD FRANJE DO FRANJE, AUTORICE ANITE MARTINAC
Next articleDuvanjski pojmovnik: Onaj njezin