Home Europa Obilježen Dan hrvatskoga naroda u Crnoj Gori

Obilježen Dan hrvatskoga naroda u Crnoj Gori

468
0

Hrvatska nacionalna manjina u Crnoj Gori obilježava u četvrtak Dan hrvatskoga naroda u toj zemlji.

“Danas 13. siječnja obilježavamo po drugi puta ovaj veliki dan za Hrvate u Crnoj Gori te je ovo prilika da se prisjetimo svih zajedničkih dostignuća u izgradnji samostalne i građanske Crne Gore te očuvanju vrijednosti multikulturalizma našeg društva, čemu su Hrvati u Crnoj Gori dali svoj nemjerljiv doprinos”, priopćilo je Hrvatsko nacionalno vijeće, visoko upravno tijelo hrvatske manjine u toj zemlji.

Vijeće ističe da je ovaj praznik ujedno povod i poticaj za daljnje aktivnosti na afirmaciji i očuvanju posebnosti i vrijednosti hrvatskog naroda u Crnoj Gori.

Hrvatske zastave su povodom praznika istaknute na zgradi Općine Tivat i Općine Kotor. Tijekom cijele godine zastava je istaknuta na pročelju Doma kulture ‘Josip Marković’ u Donjoj Lastvi, gdje se nalazi sjedište Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore.

Prema Zakonu o isticanju i upotrebi nacionalnih simbola, na zgradama općina u kojima po posljednjem popisu stanovništva ima više od 5 posto Hrvata, a to su općine Tivat i Kotor, na dan 13. siječnja mora se vijoriti hrvatska zastava.

Današnji dan utvrđen je za nacionalni praznik jer je 13. siječnja poznat kao Dan prijenosa moći svetoga Tripuna u Kotor 809. godine, poznatom kao Karike.

Čestitke hrvatskom narodu u Crnoj Gori su uputili najviši crnogorski dužnosnici, kao i hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

„Imao sam sreću i zadovoljstvo nekoliko puta tijekom prošle godine boraviti u Crnoj Gori, posebno u Boki kotorskoj te upoznati rad Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore i Kotorske biskupije kao i osjetiti ljepotu, snagu i moć Zaljeva svetaca koji krije veliku hrvatsku baštinu, a koju ste unijeli u kulturni mozaik Crne Gore“, poručio je Grlić Radman.

Hrvatska autohtona zajednica u Crnoj Gori čuva svoj identitet, povijest i tradiciju o čemu govori bogata materijalna i nematerijalna kulturna baština. Prema popisu stanovništva u Crnoj Gori iz 2011. kao Hrvati izjasnilo se 6.021 ili 0,97% građana.

Hrvatska manjina u novom sazivu crnogorskog parlamenta nakon izbora 2020. po prvi put nakon 18 godina nema svog zastupnika. Za zastupničko mjesto Hrvata u Skupštini Crne Gore prvi put su se natjecale dvije političke stranke, Hrvatska građanska inicijativa (HGI), koja je dosad bila glavna stranka tamošnjih Hrvata, te Hrvatska reformska stranka Crne Gore (HRS), koje nisu uspjele osvojiti dovoljan broj glasova za zajamčeni mandat.

Na tim izborima HGI je osvojio 1.106 glasova ili 0,27 posto, a HRS 496 glasova ili 0,12 posto. Za zajamčeno zastupničko mjesto bilo je potrebno osvojiti oko 1.500 glasova.

Hrvati u lokalnom parlamentu općine Tivat imaju dva zastupnika, dok u općini Kotor na proteklim lokalnim izborima nisu uspjeli osvojiti niti jedan mandat. (Hina)

Previous article   Zdravka Babić “ZIMSKA BAJKA “
Next article“PROMOCIJA ROMANA MILJENKE KOŠTRO “TRI TAJNE,” U ČITLUKU.