Home Ekonomija Obilježen Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih režima, fašizma, nacizma i komunizma...

Obilježen Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih režima, fašizma, nacizma i komunizma na Bilima

514
0

Povodom Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnog režima danas se na Groblju mira na Bilima služila sveta misa te je održana komemoracija za sve žrtve Drugog svjetskog rata, poraća i Domovinskog rata.

Svečano misno slavlje ispred crkve sv. Josipa, predvodio je mons. Petar Palić, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski.

„Istina nema alternative, jer istina dovodi do pravde, a učvršćuje mir. Dokle god povijest počiva na neistinama i mitovima, na jednostranom pogledu na stvarnost, budućnost počiva na klimavima nogama. Kako bismo bili korak bliže istine Europski parlament je 2008. godine donio rezoluciju kojom je pozvao sve svoje članice na obilježavanje Dana sjećanja na žrtve totalitarnih režima, komunizma, nacizma i fašizma“, naglaso je biskup Palić svojoj propovijedi, te je zaključio kako je: „Moralna  dužnost svih nas boriti se za istinu i očuvati spomen na ubijene.

Obilježavanju obljetnice nazočili su predstavnici crkve u Hrvata, visoki dužnosnici Hrvatskog narodnog sabora, izaslanstvo Republike Hrvatske, predstavnici društvenog, kulturnog, političkog i gospodarskog života Bosne i Hercegovine.

Brojno izaslanstvo dužnosnika Hrvatskog narodnog sabora predvodio je predsjednik dr. Dragan Čović, koji se nazočnima obratio nakon svete mise.

„Drago mi je da danas možemo s ponosom nakon osam godina što smo postavili kamen temeljac svjedočiti da imamo obrise Groblja Mira na Bilima. Ja sam presretan da svi oni koji su sumnjali da ćemo mi nakon kamena temeljca doći do ove razine i napraviti jedno posebno mjesto sjećanja da sve žrtve Domovinskog rata, Drugog svjetskog rata i poraća na jednom mjestu, svih Hrvata i ne samo Hrvata BiH i jedne i druge strane granice BiH i Hrvatske. Od Posavine, Središnje Bosne i naše Hercegovine. Danas možemo svjedočiti da smo na pravom putu, a čuli smo puno riječi u ovih osam godina a najznačajnija od svih njih koju smo kazali i sa ove govornice i sa mnogih drugih govornica je da smo dali doprinos da se skine veo šutnje o žrtvama križnog puta. Zbog toga danas s ponosom možemo gledati u oči one malobrojne preživjele koji mogu svjedočiti o ovome Križnom putu. Jasno je da ih je svaki dan sve manje. Upravo na tragu onome što gradimo ovdje na Groblju Mira razmišljamo o svojoj budućnosti“, istaknuo je dr. Čović.

Jednostavno, svaki zločin je samo zločin i mora se na takav način vrednovati. Nastojat ćemo imati vrlo brzo, uz deset godina, ovdje postaviti desetak tisuća križeva koji će svjedočiti o svima onima koji su nastojali zaboraviti i na neki način prikriti sve ono što se događalo prije osam desetljeća“, kazao je predsjednik Čović.

Po završetku komemoracije, izaslanstva su položla vijenac i svijeće svim žrtvama totalitarnih režima.

 

(hnsbih.ba)

Previous articleTjedni Komentar” Zaboravljeni dogovor…U rukama Međunarodne Zajednice
Next articleTonka i Darko Ljubić “Ljubav je jedini “Ispravan” put kroz Život