Home Kultura Od siječnja veće naknade za 104.000 pripadnika braniteljske populacije

Od siječnja veće naknade za 104.000 pripadnika braniteljske populacije

215
0
Od 1. siječnja 2023. prvi put braniteljske naknade uvećavat će se prema rastu BDP-a i potrošačkih cijena, odnosno “švicarskoj formuli”.

Tako će naknade RVI, obitelji žrtava i poginulih branitelja te dobitnika najvećih ratnih priznanja u idućoj godini, u odnosu na tekuću, biti za 5,5 posto više, rekao je za Faktor Mirza Terzo, pomoćnik federalnog ministra za pitanja branitelja.

Zakonsko rješenje

Primjena “švicarske formule” ide od 1. siječnja sljedeće godine i svake predstojeće godine. Već se u pregovorima o proračunu za sljedeću godinu projicira koliko je to unaprjeđenje jer je riječ o zakonskoj osnovi. Planirano je otprilike 5,5 posto povećanje u sljedećoj godini. Točno će se znati kada se objave statistički podaci. No, otprilike 5,5 posto naknade bi trebale biti više u 2023. u odnosu na 2022., rekao je Terzo

Dodaje kako će se svake godine naknade korigirati prema rastu BDP-a i potrošačkim cijenama.

To je zakonski riješeno i svatko tko bude u vlasti mora se toga držati. Ako se vlast ne bude držala toga, idu tužbe, a tužbe koštaju mnogo više jer idu troškovi suda, odvjetnika i ne mislim da će se itko upustiti u to da ne ispuni zakonsku obvezu. Nema razloga da to ne uradi. Govorimo o uvećanju naknada ratnih vojnih invalida, šehidskih i obitelji poginulih branitelja, ali i dobitnika najvećih ratnih priznanja, kazao je.

Terzo je izrazio zadovoljstvo ovogodišnjim proračunom resornog federalnog ministarstva većim od 358 milijuna KM, kao i provođenjem izmijenjenog seta braniteljskih zakona kojim su stvoreni uvjeti za dodatno poboljšanje statusa ove populacije.

Izmjene seta zakona iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite stupile su na snagu 15. travnja ove godine, a nakon što ih je na prijedlog Vlade FBiH usvojio federalni Parlament. Time je omogućeno povećanje naknada braniteljskoj populaciji primjenom tzv. švicarske formule.

Tako je ova Vlada FBiH osigurala da se praktički iz proračuna Federacije dnevno izdvaja oko milijun maraka za naše ratne vojne invalide, demobilizirane borce, žrtve i obitelji poginulih branitelja, dobitnike najviših priznanja. Nešto više od 104 tisuće njih ostaju naša briga i u budućnosti, kazao je.

Dodatna sigurnost

Podsjetio je da se od ove godine za provedbu braniteljskih zakona izdvaja dodatnih 20 milijuna KM.

Što je posebno važno, utvrdili smo takozvanu švicarsku formulu koja jamči da će naše braniteljske populacije imati redovito godišnje usklađivanje prema rastu BDP-a i cijena. Sustavno smo ih uveli u dodatnu sigurnost da se u budućnosti ne bi strahovalo od umanjenja njihovih prava, poručio je Terzo.

(www.jabuka.tv)

Previous articleIz Kuta Naše Kraljice” Jelena (Lela) DM…Ne dirajte snove moje,
Next articleNakon Zahtjeva Odbora HVO Široki Brijeg -Prvih dragovoljaca Poskoci i Satnija Beta Odboru za Branitelje pri HNS-u BIH oglasio se Pero-Pepi Barbarić i upozorio na posljedice