Home Kultura Održana svečana akademija Senata Sveučilišta u Mostaru

Održana svečana akademija Senata Sveučilišta u Mostaru

656
0

Svečana sjednica Senata Sveučilišta u Mostaru (SUM), kojoj su uz članove Senata i djelatnike Sveučilišta nazočili brojni predstavnici javnog, kulturnog i političkog života u BiH, održana je u povodu 42. obljetnice SUM-a u četvrtak na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru.

Rektor Sveučilišta u Mostaru Zoran Tomić kazao je kako se na sjednicama Senata jednom godišnje analizira rad Sveučilišta kroz proteklu godinu.

– Desetljećima se sastajemo jednom godišnje kako bi analizirali rad kroz proteklu godinu, naglasili ostvarene rezultate i promišljali o izazovima koji su pred nama. Za Dan Sveučilišta naše rezultate odlučili smo objediniti u knjigu akademskih ostvarenja. Sveučilište je do danas završilo pravnu integraciju i svakim danom jača organizacijski, a snažno ostvaruje i svoju društvenu misiju – kazao je Tomić.

Istaknuo je kako je obrazovanje u novoj strategiji SUM-a definirano kao prvo i najvažnije strateško područje.

– Senat je donio odluku o pokretanju dvadeset novih programa na sva tri ciklusa studiranja i na integriranom studiju, a postojeći i novi studiji učinili su SUM konkurentnijim, privlačnijim i prvim izborom za studiranje. Tome u prilog govori činjenica kako Sveučilište u Mostaru nema pad upisanih studenata u zadnje dvije godine – kazao je Tomić.

Dodao je također kako Sveučilište intenzivno radi na podizanju renkinga te naveo kako su pomaci ostvareni u gotovo svim kategorijama i na svim ljestvicama u protekloj godini.

– U zadnje dvije godine povećali smo i mobilnost osoblja za 100 posto, a broj mobilnosti studenata povećan je za 125 posto. Isto tako, Sveučilište u Mostaru ima trajnu zadaću, a to je razvijati i održavati akademski život na sveučilišnim centrima u Središnjoj Bosni i Posavini. To je naša dužnost, zadaća, ali i obaveza – kazao je Tomić.

Pomoćnica rektora za nastavu, studente i pravna pitanja SUM-a Vesna Kazazić kazala je kako je ponosna na sve ono što je Sveučilište posljednjih godina postiglo.

– Istaknula bih kako smo 10. prosinca obilježili Dan Studentskog zbora SUM-a, koji u kontinuitetu djeluje otkad postoji Sveučilište. Dodijelili smo rektorove nagrade najboljim studentima za uspjeh, za znanstveni i umjetnički rad, sport i za promicanje Sveučilišta. Istog dana studenti su dijelili svoje plakete najzaslužnijim pojedincima za djelovanje u okviru Studentskog zbora i sami su organizirali i izveli studentsku predstavu “Dođite, doćemo” – kazala je Kazazić.

Dodala je kako sadašnji, dvadeseti saziv Studentskog zbora ima pet dobitnika rektorovih nagrada.

Jako je važno da kvaliteta Sveučilišta u Mostaru bude sve bolja, kazao je rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras.

– Naročito se trudimo pomagati SUM-u jer je to jedino Sveučilište na kojem se nastava izvodi na hrvatskom jeziku. Kad sam postao rektor, odlučili smo da naši profesori bez ograničenja mogu sudjelovati u nastavi i moram reći da je suradnja između rektora i dekana jako dobra na svim fakultetima – kazao je Boras.

Uz ostalo, u okviru obilježavanja, održana je i dodjela Rektorove nagrade, dodjela ugovora o radu novim asistentima, dodjela plaketa Studentskog zbora i plaketa Sveučilišta, kao i promocija doktora znanosti, a u petak, 13. prosinca, bit će upriličena promocija publikacija Sveučilišta u Mostaru./Fena/

Previous articleRenata Naletilić ” Nije do papuča”
Next articleKolinda odgovorila na prozivke oko sučeljavanja: Recite što nudite