Home Kultura Patrijarh Porfirije Mostar nazvao najvećim multietničkim i multireligijskim gradom u BiH

Patrijarh Porfirije Mostar nazvao najvećim multietničkim i multireligijskim gradom u BiH

155
0

Mir je preduvjet svakog normalnog života, ali mira ne može biti za onoga koji mir hoće samo za sebe, mira će biti tek ako smo uistinu svjesni da je on potreban isto i meni i drugome, kazao je srpski patrijarh Porfirije prilikom posjeta Gradskoj vijećnici Grada Mostara.

 

Patrijarh Porfirije Mostar nazvao najvećim multietničkim i multireligijskim gradom u BiH - Hrvatski Medijski Servis

POGLAVAR SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE U GRADU NA NERETVI

Patrijarh Porfirije stigao u Mostar: Veliki blagoslov je da dođemo u zemlju Svetoga Save

– Drago mi je što sam danas imao priliku ovdje u Mostaru sresti se s gradonačelnikom, predsjednikom Gradskog vijeća, kao i s predstavnicima crkvi i vjerskih zajednica. Posebno sam radostan što sam vidio da u zajedničkom rezervoaru svih onih koji ovdje žive postoji više nego kapaciteta da svatko iz svoje pozicije, ulažući napore, može doprinijeti nadilaženju svih nesporazuma, nesreća i nevolja koje su iza nas, te iznalaženju modela života u kojem je svatko potpuno svjestan da mu je onaj drugi potreban, odnosno da ne može bez njega – kazao je sprski patrijarh Porfirije.

Foto: HMS

Dodaje kako su pomoć i podrška izvana uvijek dobro došle.

Foto: HMS

– Svi zajedno osjećamo da je pomoć i podrška izvana uvijek dobro došla, kao i prihvaćanje iskustava i smjernica onih koji su izvan ovog iskustva, ali da je prije svega važno da vlastitim snagama i naporima oni koji žive u najvećem multietničkom i multireligijskom gradu u BiH učine sve da svima bude bolje – kazao je Porfirije.

Istaknuo je kako je mir preduvjet svakog normalnog života.

FOTO: HMS

– Mira nema ako nismo dubinski svjesni da koliko god je potreban mir meni, potreban je i drugome. Ne može biti mira za onoga koji hoće mir samo za sebe, nego tek ako i kad ulaže sve ono što su njegovi kapaciteti da mir ima i onaj koji je pored njega, garancija je da će mir imati i onaj koji to želi. Molim se Bogu da blagoslovi sve domove i ljude koji žive u ovom divnom gradu, a da milošću svojom učini da iz dana u dan raste međusobno razumijevanje i osjećanje potrebe da je svatko svakome potreban. To je u krajnjoj liniji nešto što nas uči Isus i njegovo evanđelje, ali i Kuran i svaka druga vjerska knjiga – rekao je srpski patrijarh.

Gradonačelnik Mario Kordić istaknuo je kako je trenutak posjeta patrijarha Porfirija gradu prevažan za Mostar.

– Zadnje tri godine pokušavamo poslati pozitivnu emociju i energiju iz Mostara kako bi nam svima u BiH bilo bolje i mislim da smo na dobrom putu. Ovo je sigurno vjetar u leđa i velika pomoć i još jednom želim zahvaliti patrijarhu što je ovdje, kao i na svim porukama koje je danas slao iz Mostara – kazao je Kordić.

Predsjednik Gradskog vijeća Mostara Salem Marić kazao je kako će Mostar u ova dva dana biti u centru pažnje, ali po dobrome.

– Nadam se da ćemo sutra na donatorskom ručku učiniti ono što se od nas i očekuje, odnosno da uz pomoć svih nas naša pravoslavna crkva bude izgrađena do kraja u što kraćem periodu – kazao je Marić.

Zamjenik predsjednika mostarskog Gradskog vijeća Velibor Milivojević istaknuo je kako riječi patrijarha Porfirija trebaju biti osnovica, polazna točka za građenje boljih odnosa.

– Te odnose mi i pokušavamo izgraditi posljednjih godina, ali nadam se da će poslije ovakvih patrijarhovih riječi to sve biti mnogo lakše i da će taj put biti bolji. Iskreno se nadam da nećemo kao sada čekati 90 godina do ponovnog dolaska patrijarha u Mostar nego da ćemo svi mi zajedno imati priliku patrijarha dočekati u što skorije vrijeme i ako Bog da ponovno osvještavati obnovljeni hram Svete trojice – naglasio je Milivojević./Fena/HMS/

Previous articleČUDO U MOSTARU Zrinjski gubio 3:0 pa preokrenuo za pobjedu nad Alkmaarom!
Next articleTjedni Sporski komentar “Lav s Pologa”…….