Home BIH PENDEŠ: Aktualna kriza je posljedica djelovanja visokih predstavnika u BiH

PENDEŠ: Aktualna kriza je posljedica djelovanja visokih predstavnika u BiH

461
0

Sinoć je u emisiji Fokus OBN televizije sa Zvonkom Komšićem sudjelovala je članica predsjedništva HDZ BiH i izaslanica ove stranke u Domu naroda BiH. Tema debatnog dijela prvog novogodišnjeg Fokusa, kako prenosi Centralna.ba odnosila se na pitanje o aktualnoj političkoj krizi u BiH, blokadi rada institucija BiH, reformi izbornog zakona, ulozi međunarodne zajednice ali i o ulozi žena u političkom životu BiH.

Veći dio emisije opteretila je rasprava o nametnutim izmjenama i dopunama Kaznenog zakona BiH o negiranju genocida te različiti pogledi predstavnika političkih stranaka o tome.

Govoreći o aktualnoj političkoj krizi u BiH, zastupnica Pendeš je kazala da se mi danas bavimo posljedicama, a ne uzrocima krize koja nije od jučer, a da je uloga Visokog predstavnika i Međunarodna zajednica od početka njegovog mandata vrlo prijeporna u pogledu odnosa politike nekih država članica međunarodne zajednice prema nacionalnim politikama pojedinih naroda u BiH povlačeći svoje poteze na vrlo selektivan i često neopravdan način.

Smjenjivanje, zabrane političkog djelovanja, montirani politički procesi protiv izabranih hrvatskih političkih dužnosnika obilježilo je vrijeme aktivnog djelovanja Visokog predstavnika i međunarodne zajednice. Nama treba više razgovora i dijaloga te međusobnog povjerenja, a manje pritiska i ucjena.
Ono što mi ostaje velika dilema jeste da li je ova kriza kojoj svjedočimo, umjetna, namjerno proizvedena i u čijem interesu ako jeste. To je posljedica djelovanja visokih predstavnika i kao što vidimo rješenja nametnuta na ovaj način nisu rješenja./HMS/

 

 

 

Previous article(Divna Ban Bakota)……………….. “KOGA LI SAM TO UBILA……………@
Next articleMarina Vukoja “Djetinstvo mi veže za “Domovinski Rat.,.Poskoke i Put Spasa….