Home BIH PENDEŠ: HDZ je uradio i previše kompromisa, vrijeme je za konsenzus

PENDEŠ: HDZ je uradio i previše kompromisa, vrijeme je za konsenzus

302
0
SHARE

Pendeš je u emisiji BHT1 uživo pročitala zaključke koje je na današnjoj sjednici predložio Klub Hrvata u Domu naroda PS BiH.

1. Pozivamo na žurno usuglašavanje izbornih modela temeljem potpisanog političkog sporazuma, o načelima izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH od 17. lipnja 2020. kako bi se osiguralo legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda u Predsjedništvu BiH i domovima naroda te uklonili svi oblici utvrđenih nejednakosti i diskriminacija, a sukladno odluci Ustavnog suda BiH broj U-23/14 i presudama Europskog suda za ljudska prava koje još čekaju svoje izvršenje.

2. Pozivaju se svi politički akteri na stalni dijalog kako bi žurno ostvarili preduvjete za redovito i nesmetano funkcioniranje, te ispunjavanje obveza, kako iz nadležnosti Vijeća ministara BiH, tako i iz Parlamentarne skupštine BiH.

 

“Ja vjerujem da su ova dva zaključka jasna pozivajući sve nas da odgovorno pristupimo svom radu. Ukoliko se pridržavamo onog što smo usvojili, ne bi trebalo biti nikakvih problema”, dodala je.

Pendeš je ponovila kako je za HDZ, ali i Klub Hrvata, prioritet izmjena izbornog zakona Bosne i Hercegovine, o čemu govore danas usvojeni zaključci u Domu naroda.

“Mi stalno pričamo o tome kako je nužno da se krene od onih aktivnosti koje su vezane za investicije i gospodarski razvitak. Svi znate, preduvjet svih preduvjeta za gospodarski razvitak i privlačenje stranih investicija je sigurno i stabilno okruženje, a to je poštivanje Ustava. Ja smatram da smo usvajanjem ovih zaključaka prihvatili na sebe odgovornost kako bismo do kraja ove godine završili određene aktivnosti vezane za izmjenu Izbornog zakona. Iduća godina 2022. je izborna godina i mislim da trebamo biti odgovorni prema biračima, građanima, a naročito prema konstitutivnim narodima”, istakla je Pendeš.

Ona je izrazila uvjerenje da će Opći izbori u BiH, usprkos svemu, biti održani naredne godine.

“Ja vjerujem da ćemo imati izbore iduće godine ukoliko budemo poštivali odluke koje donosimo. HDZ BiH je radio kompromise od samog završetka rata i prije rata, izlazeći na referendum 29. veljače i prvog ožujka 1992. Mi smo dali legitimitet i legalitet, odnosno dali smo svoj glas za cjelovitu i nedjeljivu Bosnu i Hercegovinu. Unijeli smo u Dayton Herceg-Bosnu. Radili smo dugi niz godina i predvodili reformske procese. Snažno se zalažemo za europski i euroatlantski put BiH. Mislim da smo uradili i previše kompromisa i krajnje je vrijeme da se postigne konsenzus. Današnje usvajanje ova dva zaključka je po mom mišljenju konsenzus unutar Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine”, rekla je, između ostalog, delegat Doma naroda PSBiH Marina Pendeš, u emisiji BHT1 uživo./HMS/