Home Ostalo Plenković: Hasanbegović nije ni trebao biti u HDZ-u, nismo ga nikad čuli...

Plenković: Hasanbegović nije ni trebao biti u HDZ-u, nismo ga nikad čuli riječ o položaju Hrvata u BiH

499
0

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković poručio je u srijedu kako svi birači od centra prema desno trebaju znati da predsjednik Domovinskog pokreta Miroslav Škoro želi pomoći čelniku SDP-a Davoru Bernardiću, kao što je pomogao i Zoranu Milanoviću u izboru za predsjednika RH.

Nakon što ga je ranije danas Škoro prozvao da je pomogao u rehabilitaciji SDP-a, Plenković je na proslavi 31. obljetnice osnutka HDZ-a na zagrebačkom Jarunu Škori odgovorio kako se on pokazao na predsjedničkim izborima kao saveznik predsjednika Milanovića.

“Ako je netko u drugom kruga izbora u stanju poručiti da treba između jedan i dva izabrati tri, onda to govori koji su njegovi ciljevi“, rekao je i dodao da su Škorini podupiratelji javno pozivali birače da poništavaju listiće u drugom krugu.

Plenković je poručio kako birači od centra prema desno razumiju koja je njihova misija i uloga. “Ako su već pomogli Milanoviću, očito da sad žele pomoći Bernardiću“, zaključio je odgovarajući na pitanja novinara.

Hasanbegović nije predmet našeg interesa, nije imao veze sa svjetonazorom HDZ-a

Za Zlatka Hasanbegovića – koji je kazao kako je Domovinski pokret, na čijoj je listi, jedina politička brana dolasku SDP-a na vlast te nazvao premijerove dosjetke besmislenima – Plenković je rekao da “on za njih nije bitan, niti je predmet našeg interesa“.

Naveo je i kako po njemu Hasanbegović nije ni trebao biti u HDZ-u, jer nema veze sa svjetnonazorom HDZ-a.

“Nismo ga nikad čuli riječ o položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini, rijetko ćete iz njegovih usta čuti nešto što je povezano s predsjednikom Tuđmanom“, rekao je Plenković.

Ustvrdio je kako je Hasanbegović dovoljno rekao o lojalnosti kad je 2017. na lokalnim izborima odlučio otići iz HDZ-a.

“Ako netko odlazi sam, bez da kaže vodstvu, a član je Predsjedništva, na drugu listu, toliko o lojalnosti, korektnosti i habitusu takvog čovjeka“, izjavio je predsjednik HDZ-a.

Za Bernardića, čelnika SDP-a i Restart koalicije, rekao je da se sam diskvalificirao, “ne samo s onim primitivizmom prije nekoliko tjedna”, osvrčući se na njegovu uvredu na račun predsjednika sada raspuštenog 9. saziva Sabora i glavnog tajnika HDZ-a Gordana Jandrokovića, kojega je nazvao “rektalnim alpinistom”.Video Player00:0000:54

Bizarno je da se pretendent za premijera boji i bježi od sučeljavanja

“Onaj tko se plaši, boji i bježi od sučeljavanja mislim da je bizarno da pretendira da preuzme ulogu vođenja Hrvatska“, rekao je Plenković.

Naglasio je kako HDZ, za razliku od drugih, ima velika postignuća i program koji projicira budućnost u vremenu kad traže novi legitimitet “za drugo poluvrijeme”, odnosni novi mandat na čelu države, a u kontekstu covida-19 kojeg su, ističe, u prvom valu savladali.

Plenković je poručio kako je to što su brojni stručnjaci i epidemiolozi zabrinuti što će biti najesen pravi razlog zbog kojeg žele dobiti novi legitimitet, kako bi mogli formirati vladu i boriti se za gospodarski oporavak te protiv eventualnog drugog vala pandemije.

Tuđman zacrtao put razvoja

U povodu obljetnice HDZ-a, istaknuo je kako su ovo dani kad se prisjećamo osnivanja “najsnažnije političke stranke u suvremenoj Hrvatskoj”, te djela prvog predsjednika RH i HDZ-a Franje Tuđmana, koji je u presudnim vremenima prepoznao trenutak i poveo hrvatski narod prema samostalnosti, oslobođenju okupiranih teritorija i međunarodnom priznanju.

Tuđman je praktički svojim aktivnostima 1990-tih godina zacrtao put razvoja Hrvatske kao slobodne zemlje u kojoj su transformirali gospodarski sustav, uredili pravni sustav i ostvarili strateške ciljeve članstva u EU i NATO-u, rekao je Plenković.

Napomenuo je kako HDZ danas, 31 godinu kasnije, ima zadaću i prigodu dalje unaprjeđivati društvo, osnaživati hrvatsku ekonomiju, jačati institucije koje su se pokazale otpornim i žilavim u vremenu pandemije, te dodatno osnaživati hrvatski suverenizam, koristeći sve prednosti kvalitetnog i utjecajnog položaja. (Hina)

Previous articlePotpisan sporazum HDZ-a BiH i SDA o izborima u Mostaru, Domu naroda FBiH i Predsjedništvu
Next articleObraćanje” Našeg(jedinog preferencijalnog) kandidata br( 14) Ivan Baćak”