Home Ekonomija PLENKOVIĆ: Imat ćemo ratno zrakoplovstvo kao nitko u ovom dijelu Europe

PLENKOVIĆ: Imat ćemo ratno zrakoplovstvo kao nitko u ovom dijelu Europe

150
0
19.05.2022., Zagreb - Nakon sjednice Vlade RH premijer Andrej Plenkovic dao je izjavu za medije Photo: Zeljko Hladika/PIXSELL

Hrvatska će iduće godine imati najjače ratno zrakoplovstvo u ovom dijelu Europe zahvaljujući realizaciji ulaganja u francuske višenamjenske borbene Rafale, a dodatna ulaganja potrebna su ratnoj mornarici, rekao je danas predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković.

– Iduće će se godine u potpunosti promijeniti strateški položaj Hrvatske, u obrambenom i sigurnosnom smislu, zahvaljujući ulaganju koje se čeka više desetaka godine, a riječ je o višenamjenskim borbenim avionima – rekao je hrvatski premijer tijekom svečanog otvorenje novog kongresnog centra na Hrvatskom vojnom učilištu “Franjo Tuđman”. Isporuka prvih aviona očekuje se u proljeće sljedeće godine.

– Tako snažno, moderno, suvremeno, sposobno ratno zrakoplovstvo, između Njemačke i Grčke, u ovom dijelu Europe, praktički neće imati nitko – ocijenio je Plenković, prenosi Hina.

proračun za obranu, s malo više od milijardu eura, nikad nije bio veći, a nakon novih ulaganja u ratno zrakoplovstvo, slijede i ona u ratnu mornaricu, najavio je.

– Jačanje ratne mornarice je segment u koji moramo dodatno ulagati kako bi osnažili naš položaj kao pomorske, mediteranske zemlje – rekao je premijer Hrvatske.

Snagu i sposobnost Hrvatska je vojska pokazala tijekom poplava u Sloveniji i požara Grčkoj s obzirom na to da je bila među prvima koja im je poslala kanadere i helikoptere, a osim na pomoć Sloveniji i Grčkoj, Plenković je podsjetio i na pomoć ratom pogođenoj Ukrajini, ukupne vrijednosti oko 200 milijuna eura./HMS/

 

Previous articleTjedni komentar… U Posušju obilježena 29. godišnjica osnutka postrojbe HVO-a ”Ante Bruno Bušić”
Next articleLivno: Svečano obilježena obljetnica Udruge nositelja ratnih odličja HVO-a Herceg – Bosne