Home Kultura PLENKOVIĆ: Najviša razina Europske unije spremna se uključiti da bi se postigao...

PLENKOVIĆ: Najviša razina Europske unije spremna se uključiti da bi se postigao dogovor o Izbornom zakonu

349
0

Danas je u Domu HDZ-a BIH u Mostaru održan sastanak predsjednika stranaka okupljenih u Hrvatski narodni sabor BiH s izaslanstvom Vlade Republike Hrvatske koje je predvodio premijer Andrej Plenković, javlja reporter Hrvatskog Medijskog Servisa s lica mjesta.

Novinarima su se nakon sastanka obratili Dragan Čović, predsjednik HNS-a BiH te hrvatski premijer Plenković.

Čović se zahvalio Plenkoviću na svemu što za BiH i Hrvate u njoj radi u posljednjih šest godina. Izrazio je i nadu da je hrvatski premijer razumio razmišljanja predsjednika stranaka unutar HNS-a o viđenju Bosne i Hercegovine te ulozi hrvatskog naroda u njoj.

„Mislim da puno toga treba kazati o onome šo se dogodilo danas kao i o onome što će biti tema našeg zajedničkog rada u vrlo kratkom vremenu ispred nas“, kazao je Čović.

Plenković je rekao da mu je drago što je mogao razgovarati s predsjednicima stranaka unutar HNS-a.

Kazao je da je važno da se ponovno održava Mostarski sajam gospodarstva te da je izaslanstvo iz RH čini 68 tvrtki, iako Hrvatska nije zemlja-partner ove godine na spomenutoj gospodarskoj manifestaciji.

„Drugi smo ulagač u BiH i to dovoljno govori o tome koliko smo povezani“, kazao je Plenković.

Ponovno je spomenuo važnost plinofikacije kroz projekt Južne interkonekcije što će omogućiti energetsku diversifikaciju.

Foto: HMS

Hrvatski premijer je kazao da Hrvatska situaciju u BiH promatra dobrosusjedski i dobronamjerno sa željom da ona što bolje funkcionira kako bi se svi konstitutivni narodi i građani osjećali dobro te da bi i Hrvati, kao najmalobrojniji konstitutivni narod u BiH bili legitimno zastupljeni i ravnopravni u institucijama.

On je kazao i da je ustavna struktura BiH skrojena Daytonsko-pariškim mirovnim sporazumom prije nešto više od 26 godina.

„Ta činjenica bitna je zbog recentnih aktivnosti koje je Hrvatska poduzela. Kao što ste imali prigodu pratiti, u strateški Kompas – dokument koji uređuje politiku obrane i sigurnosti, uvrštena je referenca na konstitutivne narode“. rekao je Plenković dodavši da je to urađeno na prijedlog Hrvatske s ciljem da se prepozna od čega je satkana BIH te koliko je važno da jednakopravnost bude jedno od temeljnih načela koje će uvažavati međunarodna zajednica u BiH te da će se primjenjivati u praksi.

Kazao je da treba činiti dodatne napore, a tu posebno misli da lidere bošnjačkih i hrvatskih političkih stranaka, u razdoblju koje je pred nama.

Sastanak predsjednika stranaka HNS-a s Plenkovićem i izaslanstvom Vlade RH | Foto: HMS

„Potrebno je napraviti dodatan iskorak uz pomoć međunarodne zajednice. Vidjeli ste u zaključcima Europskog vijeća, nakon što je Hrvatska uvrstila BiH kao točku što se u biti, koliko se ja sjećam nije dogodilo nikad osim u široj raspravi o Zapadnom Balkanu. Ovaj put smo imali baš zaključak o BiH koji je imao tri temeljen točke:

-Jedna je da je prepoznata prolongirana politička kriza. Pod dva je da su se pozvali politički lideri na dodatan napor oko ograničenih ustavnih promjena i izmjena Izbornog zakona i po tri – spremnost najviše razine politike EU i institucija da se dodatno angažiraju i pomognu pronaći rješenje, rekao je Plenković.

Predsjednik Vlade RH pojašnjava da to znači da postoji i voljni moment i razumijevanje unutar EU, a i SAD-a, da želimo da BiH bolje i ravnopravnije funkcionira nakon izbora.

Nužno je, kaže, raditi na povjerenju i razumijevanju između Bošnjaka i Hrvata ali i pronaći temelj na kojem su postignuti dogovori.

„Sada ću se vratiti u vrijeme predsjednika Tuđmana i glede Washingtonskog sporazuma, a kasnije i Daytonskog sporazuma. Tu je Hrvatska država imala izrazito konstruktivni ulogu. Upravo na tom tragu želimo i danas poslati poruke suradnje i prijateljstva koje će HNS-u omogućiti da ostane jedinstven kao i do sada te omogućiti postizanje dogovora koji bi BiH učinio funkcionalnijom“, rekao je Plenković.

Plenković je kazao da je činjenica da su s njim u izaslanstvu Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih i europskih poslova RH, Tomislav Ćorić, ministar gospodarstva, ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac te ministrica poljoprivrede Marija Vučković dovoljan znak koliko je Hrvatskoj stalo do stabilne, funkcionalne i prosperitetne BiH.

Upitan hoće li doći do pregovora u Bruxellesu o reformi Izbornog zakona, Plenković kaže da postoji spremnost na razgovore.

„Ono što piše u zaključcima Europskog vijeća je istina. Najviša razina EU se spremna uključiti, i SAD je spremna učiniti dodatan napor. Naravno, da bi se ti razgovori dogodili potrebna je politička volja i želja i lidera političkih stranaka u BiH. Čim se ta spremnost pokaže, siguran sam da će se ti razgovori i održati“, kazao je Plenković izrazivši nadu da će se oni i održati u najkraćem mogućem roku te da će biti uspješni.

Čović pak na novinarsko pitanje kaže da treba stvoriti ambijent za dogovor i izmijeniti Izborni zakon i oko Doma naroda i Predsjedništva.

„Nadam se da će se pregovori dogoditi iako ima malo vremena za dogovor i hvala Plenkovićevoj administraciji na svemu što radi. Bojim se da bismo, da toga nema, već davno zatvorili ovu priču o izmjenama Izbornog zakona“, rekao je Čović i ponovio da nema formalnopravnih uvjeta za održavanje izbora./HMS/

Previous articleObilježena 27. godišnjica pogibije hrvatskih branitelja u snježnoj oluji na Vranu
Next articleSvečano otvoren 23. Mostarski sajam