Home BIH PLENKOVIĆ: Optužnice ne postoje; MILJAVAC: Nikad nitko nije naredio granatiranje civila, a...

PLENKOVIĆ: Optužnice ne postoje; MILJAVAC: Nikad nitko nije naredio granatiranje civila, a u ratu se gine, to nije balet

379
0
SHARE

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković sastao se s generalima zapovjednicima i visokim časnicima koji su sudjelovali u Vojno-redarstvenoj operaciji “Bljesak”.

Uz premijera na sastanku su bili i ministri branitelja RH Tomo Medved, obrane Mario Banožić, uprave Ivan Malenica te vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, kao i premijerov posebni savjetnik Damir Krstičević, prenosi Vecernji.hr.

Nakon sastanka Andrej Plenković i general Pavao Miljavac obratili su se novinarima.

“Cilj sastanka bio je da ih upoznamo sa sadržajem zamolnice, da dobiju informaciju o čemu je riječ od ministra branitelja. Ovdje nije riječ o optužnicama, optužnice ne postoje. Ovim zahtjevom privremeno su prekinute sve radnje u vezi ovog predmeta od strane nadležnih tijela BiH”, kazao je Plenković.

Foto: Vecernji.hr

“Riječ je o žrtvama koje su se dogodile za vrijeme operacije Bljesak u Bosanskoj Gradiški i Kozarskoj Dubici. Kaznena djela koja se spominju su ratni zločin protiv civilnog stanovništva i povrede zakona i običaja ratovanja. Bit i poveznica s ratnim vojnim zapovjednicima je formulacija o naredbi za takozvano neselektivno granatiranje. Vlada RH će putem ministarstva pravosuđa do u detalje proučiti dokumentaciju”, poručio je Plenković, dodajući da će se nakon toga donositi odluke koje su na institucijama Hrvatske.

“Sve odluke donosit ćemo na temelju zakona i međunarodnih sporazuma”, dodao je.

“Što se tiče legitimnosti Bljeska i Oluje, to nitko ne može dovesti u pitanje, sasvim su legalne i legitimne i na nevjerojatan i kratak način su vratile teritorij”, poručio je Plenković.

Istaknuo je da će se zauzeti stav koji štiti dignitet Domovinskog rata te da je po tom pitanju stav Vlade jedinstven.

Potom se javnosti obratio Miljavac.

“Svi generali su iznijeli svoj stav i došli smo do zaključka da ova varijanta, da to preuzme ministarstvo pravosuđa i da se nađemo nakon detaljne analize i da bi tada odlučili što i kako. U tom smjeru smo i krenuli. Varijanta a je da to jednostavno odbijemo, RH bi se na neki načini riješili tog problema, a generali bi vjerojatno dignuli optužnice u BiH, tjeralice i mi bi bili blokirani za svoj život i da se praktički ne mičemo iz Hrvatske”, rekao je Miljevac, navodeći da im ta varijanta nije prihvatljiva pa dodao:

“Mi znamo što smo radili, kako i da nikad ni u jednom momentu nije bilo zapovjedi za granatiranje civilnih ciljeva, a u ratu se gine, nije to balet, ima i nevinih žrtava”.

“Trenutkom slanja zamolnice pravosudna tijela BiH su zaključila da se tim konkretnim predmetom bave hrvatska pravosudna tijela i u tom trenutku privremeno se prekidaju sve mjere u vezi s gonjenjem bilo koga tko je tu naveden”, pojasnio je premijer pravosudni aspekt ove situacije.

“Nema potrebe za spekulacijama, stvar je ozbiljna i tako ćemo je tretirati”, dodao je.

Na pitanje zašto su u zamolnici navedeni generali, a ne niži časnici, Plenković je rekao da nije Vlada sastavljala optužnicu.

“Da smatramo da je to dobro i da smo oduševljeni time, odgovor znate”, rekao je, navodeći da je na sastanku bilo osam visokih časnika.

Podsjetimo, povod sastanka je zamolnica tužilaštva Bosne i Hercegovine za pružanje međunarodne pravne pomoći dostavljene temeljem Sporazuma između Vlade RH i Vlade BIH o pravnoj pomoći u građanskim i kaznenim stvarima.

General Davor Domazet Lošo prije sastanka kazao je sljedeće:

“Hrvatska je vodila najčišći rat u povijesti ratovanja u operacijama Bljesak i Oluja i pokazali smo po kojim elementima se to temelji. Ovo su geopolitičke igre, malo šire, globalne, iz BiH”, rekao je Lošo.

Prema posljednjim informacijama, na popisu tužitelja iz BiH su generali Pavao Miljavac, Mladen Markač, Marijan Mareković, Davor Domazet Lošo, Luka Džanko te trojica umrlih generala Petar Stipetić, Imra Agotić i Ivan Basarac./HMS/