Home Ostalo PLENKOVIĆ: Zalagat ćemo se i dalje za punu ravnopravnost svih konstitutivnih naroda...

PLENKOVIĆ: Zalagat ćemo se i dalje za punu ravnopravnost svih konstitutivnih naroda u BiH

533
0

U Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače nagradu za Osobu godine u Europi Jozo Pavković, direktor i glavni urednik Večernjeg lista BiH, uručio je predsjedniku Vlade RH Andreju Plenkoviću.

– Hrvatska je u ovo teško vrijeme pandemije, Brexita i migrantske krize pokazala kako se predsjedanje Vijećem EU-a može iskoristiti za pokretanje mnogih globalnih procesa. Zahvaljujući takvoj politici, BiH i cijeli jugoistok Europe ostali su vidljivi u europskim centrima moći, a proširenje EU-a ponovno je vraćeno na bruxellesku agendu. Ponajviše je to zahvaljujući hrvatskom premijeru – kazao je Pavković prilikom uručivanja nagrade premijeru Plenkoviću, prenosi Vecernji.ba.

 | Autor :

Primajući priznanje za Osobu godine u Europi, premijer Plenković kazao je da mu je to velika čast, posebno jer mu je uručeno za zalaganje za europski put Bosne i Hercegovine, ali isto tako i svih država jugoistoka Europe susjednih Hrvatskoj.

 | Autor :

-U vrijeme našeg predsjedanja Vijećem, doista, imali smo nešto nepredviđeno, neočekivano. Moram reći, nitko od nas kada je radio program predsjedanja, nije ni sanjao da će nas zadesiti ovakva pandemija koja je izmijenila i dinamiku i, možemo reći, metodologiju rada hrvatskoga predsjedanja. No, unatoč tome, uspjeli smo u svojim aktivnostima staviti na dnevni red Europske unije i pitanje proširenja te dobili odluke o otvaranju pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, unatoč protivljenju nekih utjecajnih članica još u listopadu 2019. godine. Naša je ambicija cijelo ovo vrijeme pomoći BiH na njezinu europskom putu, poduprijeti političke, gospodarske reforme, jačati bilateralne odnose i, naravno, zalagati se za punu ravnopravnost svih konstitutivnih naroda u Bosni i Hercegovini i svih drugih građana BiH. Upravo na tom tragu zalagali smo se i protekle četiri godine. Uvjeren sam da ćemo nakon ovog prvog poluvremena, da tako kažem, i nakon izbora u Hrvatskoj u drugom poluvremenu, dobiti novo povjerenje hrvatskih birača i nastaviti se zalagati za bolje, kvalitetnije odnose Hrvatske i Bosne i Hercegovine te njezin daljnji europski put – poručio je Plenković.

Previous articleObilježena 28. obljetnica utemeljenja PPN ‘Ludvig Pavlović’
Next articleZOVU ME SJEĆANJA “GLASOVAT ĆU PO SAVJESTI I DATI GLAS LISTI HDZa” (da mi bude mirna savjest)