Home RS Porodilištima rok šest meseci!

Porodilištima rok šest meseci!

1740
0

 

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS produžilo je rok porodilištima u Prnjavoru i Derventi, kao vanbolničkim ustanovama, da u narednih šest meseci opreme ustanovu operacionom salom i stručnim kadrovima ili će biti zatvorena!

To je novinarima u Prnjavoru potvrdio i ministar Dragan Bogdanić. Međutim, kako saznaju “Novosti”, veliko je pitanje da li će ove dve susedne opštine, kao i njihovi domovi zdravlja, uspeti da ispune pooštrene kriterijume bez, kako to navodi prnjavorski načelnik dr Darko Tomaš, pomoći resornog ministarstva i drugih viših nivoa vlasti. Tačnije, bez novčane injekcije!

Inače, rok za modernizaciju istekao je krajem prošle godine, ali je upravo na zahtev načelnika Tomaša, dojučerašnjeg direktora Fonda zdravstvenog osiguranja RS, produžen za još pola godine.

– To nije ničiji hir, već namera da se smanji rizik za život beba i porodilja – pojasnio je ministar Bogdanić nove kriterijume u Prnjavoru.

U tamošnjem Domu zdravlja, međutim, otvoreno upozoravaju da je zahtev za opremanje porodilišta operacionom salom i neophodnim kadrom za šest meseci – apsurd! Najavljuju da je malo toga u njihovim rukama i da će sudbinu ovdašnjeg porodilišta, dugu 108 godina, morati da prelomi upravo ministarstvo.

– Sumnjamo da bi se to finansijski isplatilo za ovako relativno malu opštinu. A, bolnicu nam ne dozvoljavaju jer smo u predgrađu Banjaluke. Ukoliko to ministarstvo naredi mi ćemo porodilište zatvoriti, mada smo protiv toga – mišljenja je dr Marija Stefanjuk, direktorka Doma zdravlja Prnjavor.

Dr Ljubiša Cvijanović, ginekolog u prnjavorskom DZ, u kojem je lane obavljeno 129 porođaja, tvrdi da je za opremljeno porodilište po novim kriterijumima, neophodno najmanje pet ginekologa, u odnosu na dosadašnja dva, kao i još četiri anesteziologa. Sve to uz operacionu salu sa transfuzijom, sterilizacionim blokom, prijemnim i pripremnim odeljenjem.

Dragan Bogdanić

– Zato je rok od pola godine utopija. A, samim tim bi Dom zdravlja trebalo preregistrovati u bolnicu, za šta, možda, nije dovoljno ni četiri-pet godina – kategoričan je Cvijanović.

– Pitanje je kako u drugim zemljama u okruženju funkcionišu porodilišta u domovima zdravlja bez operacionih sala – pita se dr Mirko Šaran, direktor i ginkolog u Domu zdravlja Derventa. – Nedostatak operacione sale jeste svojevrsni rizik, ali zatvaranje porodilišta nije rešenje. Godišnje se u Derventi obavi i do 160 porođaja, a trudnice sa rizičnom trudnoćom šaljemo u dobojsku bolnicu.

Mada u ovom slučaju koji je uzburkao ne samo ove dve susedne opštine još niko ne spominje cifre, nezvanične procene govore da je za opremanje operacione sale potrebno oko pola miliona maraka!

SINDIKAT LEKARA

Nažalost, u našem zdravstvu je postala praksa da se ishitreno i jednostrano ministarskim naredbama sprovode ozbiljne intervencije u sistemu zdravstvene zaštite koje tom sistemu čine daleko više štete nego koristi – navodi se u saopštenju Strukovnog sindikata dotora medicine RS. Oni pitaju “da li će biti utvrđena odgovornost “onih koji godinama upravljaju zdravstvom, i zbog toga što godinama nisu ulagali u izgradnju kapaciteta i obuku kadrova u lokalnim porodilištima, znajući da to predstavlja opasnost za građane RS”.

TRAŽE STRUČNI NADZOR

ZAHTEVAMO od ministarstva da sprovede stručni nadzor nad prnjavorskim porodilištem. Da se tačno utvrde uslovi i kvalitet rada, pa da ministarstvo sa takvim argumentima i informacijama izađe u javnost. Onda ćemo i mi u lokalnoj zajednici moći da procenimo šta je to što mi možemo da uradimo da zadržimo porodilište. Tražićemo pomoć ministarstva i drugih viših nivoa vlasti, a ni naša pomoć neće izostati – kaže za “Novosti” dr Darko Tomaš.

Next articleU reci Lašvi pronađena tela dvojice mladića iz Zenice, traga se za trećim