Home Ekonomija Predrag Kožul: Odluka SIP-a nije sukladna presudi Ustavnog suda

Predrag Kožul: Odluka SIP-a nije sukladna presudi Ustavnog suda

895
0
SHARE

Zastupnik Hrvatske demokratske zajednice BiH u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Peredrag Kožul izjavio je novinarima kako današnja odluka SIP-a BiH nije u skladu s presudom Ustavnog suda BiH u predmetu ‘Ljubić’, ali i da je jedina moguća ako se imaju u vidu odredbe Izbornog zakona BiH koje nalažu kriterij posljednjeg popisa stanovništva u BiH.

– Stranke oklupljene oko Hrvatskog narodnog sabora tražit će izmjene Izbornog zakona koje bi bile sasvim u skladu s presudom Ustavnog suda u predmetu ‘Ljubić’ – kazao je Kožul.

Predrag Kožul: Odluka SIP-a nije sukladna presudi Ustavnog suda

Hoće li njegova politička opcija biti među onima iz kojih je već tokom ovog dana najavljeno da će se obratiti Ustavnom sudu povodom današnje odluke SIP-a, Kožul nije želio odgovoriti.

Iz njegove izjave novinarima proizilazi da je odluka SIP-a toliko ‘svježa’ da bi bilo nezahvalno očitovati se o tome prije nego HNS podrobnije sagleda ovo pitanje.

SIP je danas odlučivao o kriterijima za kadrovsku popunu Doma naroda Federalnog parlamenta.

Opredijelili su se da kriterij za to bude popis stanovništva u BiH proveden 2013. godine, odnosno princip 1/1/1 koji znači da će u Domu naroda biti najmanje jedan Bošnjak, jedan Srbin i jedan Hrvat iz svakog kantona ukoliko su izabrani.