Home Kultura PREDSJEDNIK KLUBA VIJEĆNIKA HDZ BiH U GRADSKOM VIJEĆU MOSTARA MILIĆEVIĆ ZA...

PREDSJEDNIK KLUBA VIJEĆNIKA HDZ BiH U GRADSKOM VIJEĆU MOSTARA MILIĆEVIĆ ZA HMS

506
0
SHARE

MILIĆEVIĆ ZA HMS: Predstavnici HRS-a javno su kazali da im je dr. Kordić prihvatljiv kao gradonačelnik

-Bh. blok je cijelo vrijeme nama nabacivao da imamo nekakav sporazum s Koalicijom za Mostar, a sada je u javnosti ogoljeno da baš oni – Bh. Blok i Koalicija za Mostar imaju sporazum, rekao je Kažimir Milićević, predsjednik Kluba HDZ-a BiH u Gradskom vijeću Mostara, komentirajući Hrvatskom Medijskom Servisu inicijativu Bh. Bloka o uvođenju pozicije rotirajućeg gradonačelnika Mostara koju je objeručke prihvatila Koalicija za Mostar.

On podsjeća da su dvije bošnjačke koalicije, koalicija za Mostar i Bh. blok, zapravo u koaliciji što je razvidno iz toga da jedni drugima nisu bili konkurencija u gradskim područjima Jug i Zapad, a ističe i da nitko iz ovih stranaka ne spominje izbornu krađu putem fiktivnih prijava birača u gradskom području Jug, kojim je Koaliciji za Mostar osiguran jedan mandat, a koja je predmetom istražnih radnji nadležnih pravosudnih institucija u HNŽ.

Predsjedatelj Kluba HDZ-a BiH kaže da su Koalicija za Mostar i Bh. Blok kroz prezentaciju ideje rotirajućeg gradonačelnika javno ogolili jedini njihov cilj, a to je „sve uraditi da gradonačelnik Mostara ne bude Hrvat“.

“Mario Kordić bit će budući gradonačelnik Mostara, jer je osvojio najviše osobnih glasova od svih kandidata u Gradu Mostaru“, rekao je Milićević.

Baralija nije znala o kakvom se prijedlogu radi

Osvrćući se na jučerašnju sjednicu Gradskog vijeća Mostara, odnosno na drugi nastavak konstituirajuće sjednice, Milićević kaže da je vijećnica Irma Baralija iz Naše stranke koja je dio Bh. Bloka odmah po utvrđivanju kvoruma zatražila prekid sjednice.

„Baralija je kazala da je razlog zbog kojeg ona traži prekid sjednice neki novi prijedlog o rotirajućem gradonačelniku Grada Mostara. Istini za volju, nitko od nas vijećnika niti u papirnatoj formi niti u draftu nije dobio informaciju o čemu se radi. Samo smo u medijima vidjeli neki prijedlog“, rekao je Milićević.

Sugovornik HMS-a kaže da je u prvi mah pomislio da se radi o nekoj zafrkanciji o rotirajućem gradonačelniku.

„Institut rotirajućeg gradonačelnika je nepojmljiv i prvi put se spominje u povijesti, ne samo lokalnih zajednica u BiH, nego i u cijelom svijetu“, rekao je Milićević pojašnjavajući da je predsjednik Vijeća Zelenika dao pauzu od deset minuta kako bi se vidjelo o kakvom se prijedlogu radi.

Zanimljivo je da je, kako kaže Milićević, i sama Irma Baralija priznala da postoji „neki“ prijedlog o rotirajućem gradonačelniku, ali da, eto, ni ona sam a ne zna o čemu se točno radi te je zbog toga zatražila odgodu sjednice.

Milićević ističe da prijedlog o rotirajućem gradonačelniku uopće nije pravno utemeljen.

-Kada smo poslije iz medija iščitali o čemu se radi, vidjeli smo da taj njihov prijedlog nije pravno utemeljen s aktima kojima je utvrđeno kako se bira gradonačelnik Mostara. Prijedlog nije usklađen ni s Izbornim zakonom BiH, ni sa Statutom Grada Mostara, a isto tako ni s Poslovnikom o radu Gradskog vijeća, rekao je Milićević.

Predsjednik Kluba HDZ-a BiH u Gradskom vijeću Mostara ističe da su vijećnici iz stranke kojoj on pripada ozbiljno shvatili svoj poziv i povjerenje koji su dobili od građana, ali da se Vijećnica pretvorila u „željoteku“, odnosno u prostoriju u kojoj svatko može iznositi svakojake želje.

On napominje da su građani Grada Mostara zaslužili transparentan rad gradskih vijećnika te su zaslužili znati kako su tekli izbori za gradonačelnika.

Statut je jasan

Milićević je mišljenja da se proces izbora gradonačelnika Mostara može okončati jedino na način da se proces nastavi drugim krugom izbora gradonačelnika Mostara, što jasno propisuje Statutom u članku 44.

Podsjećanja radi, u Statutu Grada Mostara stoji da, ukoliko nijedan od preostala dva kandidata ne dobije dvotrećinsku većinu glasova u drugom krugu (u ovome slučaju Kordić i Guzin), vrši se treći krug izbora.

„U trećem krugu, prosta većina glasova gradskih vijećnika koji su prisutni i glasuju potrebna je za izbor gradonačelnika od dva preostala kandidata. Ukoliko preostala dva kandidata dobiju isti broj glasova u trećem krugu, mlađi od ta dva kandidata biti će izabran za gradonačelnika“, između ostaloga stoji u članku 44 Statuta Grada Mostara.

Bošnjačke stranke koje sebe nazivaju nacionalnima i one koje sebe nazivaju građanskima ujedinile su se s ciljem da gradonačelnik Mostara ne bude Hrvat stavljajući time znak jednakosti između sebe.

Kordić je prihvatljiv HRS-u

Upitan bi li zbog toga HDZ BiH trebao ponuditi koalicijski sporazum ili neki vid suradnje HRS-u, Milićević kaže da su predstavnici HRS-a javno kazali da im je dr.Mario Kordić prihvatljiv kandidat za gradonačelnika Mostara.

„Isto tako, u HRS-u su javno kazali što misle o bilo kakvim koalicijama i mi u HDZ-.u BiH poštujemo njihove stavove“, rekao je Milićević./B. G/HMS/