Home Ekonomija Predsjedništvo HNS-a razgovaralo o formiranju vlasti i izmjenama Izbornog zakona BiH

Predsjedništvo HNS-a razgovaralo o formiranju vlasti i izmjenama Izbornog zakona BiH

773
0

 

 

Na sjednici Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora održanoj danas u Mostaru, predsjedao je predsjednik HNS-a dr. Dragan Čović, gdje je pored aktualno političke situacije, razgovarano i o pojedinačnim razgovorima oko uspostave vlasti, o razgovorima političkih stranaka o Izbornom zakonu BiH kao i nadolazećim lokalnim izborima.

Predsjedništvo HNS-a izrazilo je uvjerenje kako će se proces uspostave Vijeća ministara odvijati u zakonom određenom roku, te da će se taj proces završiti konačno u prosincu.

Na sjednici je potvrđen raniji stav HNS-a kako se mora doći do konsenzusa pri Izmjenama izbornog zakona BiH. Istaknuto je, kako ekspertni timovi rade na reformi izbornog zakonodavstva BiH kako bi se ispoštovale presude međunarodnih i domaćih sudova, a da se istovremeno Hrvatima zajamči pravo na izbor legitimnih političkih predstavnika. Traže se rješenja za Predsjedništvo BiH, Domove naroda i Grad Mostar kroz zajednički paket. Naglašeno je, da je za Hrvate prevažno da do 2022. godine imamo izmijenjen izborni zakon, kako nam više nitko ne može birati političke predstavnike.

ČOVIĆ: Ako se uspijemo dogovoriti oko formiranja Vlade FBiH imat ćemo i novi Izborni zakon

Predsjedništvo HNS-a razgovaralo je i o lokalnim izborima 2020. godine, te je dogovaran  zajednički nastup HNS-a u mjestima gdje su Hrvati brojčano izloženi. Naglašeno je kako se mora naći model zajedničkog nastupa svih stranaka HNS. Ova tema je na sjednici otvorena s naglaskom da će se na narednim sjednicama više govoriti i pripremati za zajednički nastup.

Predsjedništvo HNS-a govorilo je i o aktivnostima i  pripremi za predsjedničke izbore u Republici Hrvatskoj.

Ured za informiranje HNS-a

Previous articleNajava: Hrvatski narodni sabor (HNS) održat će 8. (osmu) sjednicu Predsjedništva HNS-a, u ponedjeljak, 25. studenog 2019. godine u Mostaru.
Next articleMeđa kao…., kao svilena pređa” Sandra A.