Home Ekonomija Predsjedništvo Kluba utemeljitelja HDZ-a BiH održalo 5. redovitu sjednicu

Predsjedništvo Kluba utemeljitelja HDZ-a BiH održalo 5. redovitu sjednicu

418
0
SHARE

Predsjedništvo Kluba utemeljitelja HDZ-a BiH održalo je svoju 5. redovitu sjednicu uz nazočnost dr. Dragana Čovića, predsjednika HDZ-a BiH.

Na sjednici se razgovaralo o aktualnoj političkoj situaciju u BiH  vezanoj za predstojeće izmjene Ustava i Izbornog zakona BiH kada su u pitanju provedbe presuda međunarodnih i domaćih sudova kako bi se osigurala vladavina prava i spriječila zlouporaba prava legitimnosti kao jednog od temeljnih preduvjeta zaštite prava i interesa hrvatskog naroda u BiH.

Pozdravljamo napore međunarodne zajednice da se pristupi izmjenama Ustava BiH u pitanju reformi izbornog zakonodavstva sukladno odlukama Ustavnog suda BiH, kao i provedbi presuda Europskog suda za ljudska prava.

Predsjedništvo Kluba smatra kako su konstitutivnost i jednakopravnost uz suverenitet i teritorijalni integritet BiH utvrđeni i zagarantirani Daytonskim sporazumom i Ustavom BiH, te kako je retorika kojoj smo mogli svjedočiti u proteklom vremenu o prekrajanju granica BiH nerealna i neprihvatljiva i ne doprinosi napretku BiH.

Podupiremo politiku predsjednika HNS-a i HDZ-a BiH dr. Dragana Čovića u stavovima da domaći politički predstavnici preuzmu odgovornost u donošenju važnih odluka kroz dijalog i razgovore u ovoj 2021. godini kako bi zajednički došli do pravednijeg i funkcionalnijeg ustavnog uređenja i izbornog zakonodavstva u BiH, a narodi BiH dobili poštenije i slobodnije izbore, kao i  kandidate koji imaju podršku u svom narodu.