Home BIH Prije 29 godina u raketiranju Širokog Brijega poginulo šest osoba

Prije 29 godina u raketiranju Širokog Brijega poginulo šest osoba

507
0
Na današnji dan prije 29 godina dva zrakoplova Jugoslavenske narodne armije (JNA) raketirala su središte Širokog Brijega i usmrtila šestero stanovnika naselja Njivice.

U ranim jutarnjim satima 7. travnja 1992., dva zrakoplova JNA, koja su uzletjela iz Podgorice, nadletjela su Široki Brijeg i raketama zrak-zemlja i kazetnim bombama u 6:20 sati zasuli civilne ciljeve u užem dijelu Širokog Brijega.

U tim napadima, pred svojim obiteljskim domovima u naselju Njivice, živote je izgubilo šestero Širokobriježana: Božo Soldo (1953.), Jozo Hrkać (1968.), Rajko Hrkać (1968.), Mladen Hrkać (1972.), Josip Hrkać (1978.) i Veselko Topić (1940.).

Za ovaj ratni zločin nitko nije odgovarao., a ovaj datum smatra se jednim od najcrnjih dana u širokobriješkoj povijesti.

Hrvatska zajednica Herceg-Bosna je 8. travnja 1992. utemeljila Hrvatsko vijeće obrane (HVO) kao oružanu snagu i najveće izvršno i upravno tijelo HZ HB.

 

29. godišnjica raketiranja Širokog Brijega

Danas se navršilo 29 godina od raketiranja Širokog Brijega.

U ranim jutarnjim satima 7. travnja 1992., dva zrakoplova jugoslavenske vojske, koja su uzletjela iz Podgorice, nadletjela su Široki Brijeg i raketama zrak-zemlja i kazetnim bombama zasuli civilne ciljeve u užem dijelu Širokog Brijega.

Prikaži više

Fotografija Grad Široki Brijeg.
Fotografija Grad Široki Brijeg.
Fotografija Grad Široki Brijeg.
Fotografija Grad Široki Brijeg.
Previous articleMate Kalajžić “PTIČICA MALA”
Next articleTuga u Hercegovini: Dvije djelatnice škole preminule od posljedica zaraze koronavirusom