Home Kultura Procurio plan o datumu izbora u HDZ-u! Predsjednik se bira 15. ožujka...

Procurio plan o datumu izbora u HDZ-u! Predsjednik se bira 15. ožujka 2020.

721
0
SHARE

Po rokovniku unustranačkih izbora, napravljenom temeljem Statuta stranke, precizirani  su datumi održavanja  izbora za stranačke tijela na nacionalnoj i lokalnoj razini te, ono što javnost najviše zanima, izbori za predsjednika HDZ-a


“Sinoć se o tome nije razgovaralo, imali smo aktualne teme, ali to su radni materijali  iz stranke”, potvrdio nam je izbor iz vrha HDZ-a kad smo tražili provjeru autentičnosti dokumenata do kojim smo došli u posjed.

Po stranačkom Statutu izbori za predsjednika HDZ-a moraju se održati najkasnije  do 17. ožujka. 2020. godine, a kako je 15. ožujak nedjelja, planirano je da se izbori za predsjednika stranke održaju upravo na taj datum.

U svojevrsnom stranačkom izbornom hodogramu navedeno je da je 17. Opći izborni sabor HDZ-a održan 28. svibnja 2016. godine na koje su birani zamjenik predsjednika stranke, potpredsjednici, članovi Predsjedništva i članovi središnjeg Odbora.

Izbori za predsjednika HDZ-a održani su 17. travnja 2016., ( kad je je izabran Karamarko)  a prijevremeni za predsjednika HDZ-a ( kad je izabran Plenković) održani su 17. srpnja 2016.

Mandat predsjednika HDZ-a istječe 17 travnja 2020., a izbori za novog predsjednika HDZ-a moraju se održati najkasnije do 17. ožujka 2020.

U hodogramu je prepručeno da se izbori održe dva dana ranije u u nedjelju 15. ožujka 2020. godine.

Statut HDZ-a iz 2018. godine predviđa da se „članovi tijela i dužnosnici HDZ-a biraju na vrijeme (mandat) od četiri godine“.

Članak 76. Statuta navodi kako će se „izbori za tijela i dužnosnike HDZ-a na nacionalnoj razini, osim neovisnih i nadzornih, održati najkasnije mjesec dana prije isteka njihovog mandata“.

Stranački dužnosnici HDZ-a biraju se tajnim glasanjem.

“Na stranačku dužnost bit će izabrani kandidati za koje je glasovalo više od polovice članova HDZ-a, odnosno članova tijela koji su pristupili glasovanju. Ako se za pojedinu dužnost kandidirao veći broj kandidata, a niti jedan nije dobio dostatan broj glasova da bi bio izabran u prvom krugu, glasovanje se ponavlja u drugom krugu između dvoje kandidata koji su dobili najveći broj glasova, a izabran će biti onaj kandidat koji je dobio veći broj članova koji su pristupili glasovanju“.

U stranačkom hodogramu navedeno je da se 15. ožujka  bira predsjednik i i zamjenik predsjednika HDZ-a, četiri potpredsjednika te istaknuti dužnosnici na razini županija i Grada Zagreba.

Budući da se spominje i mogućnost da je parlamentarni izbori održe prije  stranačkih izbora, podsjetimo da su  parlamentari izbori održana 14. listopada 2016. godine.

Ustav navodi kako se “izbori za zastupnike u Hrvatski sabor održavaju najkasnije 60 dana nakon isteka mandata ili raspuštanja Hrvatskog sabora“, što taj rok produžuje maksimalno do 14. prosinca 2020. Prema članku 98. Ustava RH izbore raspisuje predsjednik republike, što znači da će u odluci o datumu izbora sudjelovati i Zoran Milanović.

Vladajući mogu odabrati bilo koji datum i prije sredine listopada 2020., no u tom slučaju više ne radi o redovitim, već o prijevremenim izborima.

M. Marković/Foto: hdz.hr