Home Kultura Rektor Boras želi ocu premijera Plenkovića dati počasnu titulu emeritusa

Rektor Boras želi ocu premijera Plenkovića dati počasnu titulu emeritusa

846
0

Danas se održava sjednica Senata Sveučilišta u Zagrebu na kojoj će se odlučivati o prijedlogu rektora Borasa da se osnuje povjerenstvo koje bi onda trebalo odlučiti o izboru u počasno zvanje professor emeritus Mariju Plenkoviću, ocu premijera Andreja Plenkovića.


U obrazloženju prijedloga stoji kako je Plenković obnašao brojne sveučilišne programske, rukovodeće, znanstvene, nastavne i uredničke funkcije na Sveučilištu u Zagrebu, kao i na drugim domaćim i inozemnim sveučilištima.

Mario Plenković je predavao komunikologiju na Fakultetu političkih znanosti te Grafičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Osnivač je udruge Hrvatsko komunikološko društvo. Rektor Boras, piše srednja.hr, smatra kako je Plenković dao izniman doprinos u radu brojnih sveučilišnih odbora i povjerenstava te kako je aktivno promicao ugled Sveučilišta u Zagrebu. Umirovljen je 30. rujna 2013.

Godinama živi u Sloveniji gdje i nakon umirovljenja predaje komunikologiju na mariborskom Fakultetu za elektrotehniku, računarstvo i informatiku.

Professor emeritus (u latinskom znači “islužen”)  je počasno zvanje koja se dodjeljuje zaslužnim redovitim profesorima Sveučilišta u mirovini koji su se posebno istakli svojim znanstvenim ili umjetničkim radom, imaju posebne zasluge za razvoj i napredak Sveučilišta te su ostvarili međunarodnu reputaciju na temelju međunarodno priznate nastavne, znanstvene ili umjetničke izvrsnosti.

U Rimskom Carstvu emeritus  bio je veteran rimske vojske koji je časno odslužio vojnu službu.

Danas se termin koristi na sveučilištima; ranije je označavao umirovljenog profesora, a danas se titula professor emeritus dodjeljuje samo nekima, posebno zaslužnim umirovljenim profesorima.

Megy M./Foto:maxportal

Previous articlePredsjednik Čović razgovarao sa veleposlanikom Wigemarkom
Next articleLipanjske Zore”Potomci smo Roda Hrvatskoga, Vjera Nam je Puka Kršćanskoga”