Home Ostalo Samo zajedništvom Hrvati se mogu izboriti da sami biraju svoje predstavnike u...

Samo zajedništvom Hrvati se mogu izboriti da sami biraju svoje predstavnike u institucije RS-a

1178
0
SHARE

U Banja Luci je organiziran okrugli stol o povratku, obnovi obiteljskih kuća, infrastrukture i održivom povratku Hrvata u Republici Srpskoj na kojem su sudjelovali dopredsjednik Republike Srpske i ministar izbjeglih i raseljenih RS Josip Jerković i Davor Čordaš, predstavnici Hrvatskog sabora, Državnog ureda za obnovu i stambeno zbiranjavanje RH i Državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske, veleposlanik Hrvatske u BiH, predstavnici Caritasa Banjalučke biskupije, te dvadeset sedamhrvatskih udruga, kao predsjednici Općinskih vijeća Broda i Dervente, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Na okruglom stolu rečeno je kako je u posljednjih 10 godina u obnovu domova hratskih povratnika u RS uloženo oko 20 milijuna maraka i to Ministarstva za prognane i izbjegle RS na čijem je čelu ministar Davor Čordaš te iz proračuna Republike Hrvatske. Obnovljeno je ili izgrađeno blizu 6000 domova za povratničke hrvatske obitelji, obnovljen je veliki broj vjerskih objekata, katoločkih crkava i samostana, izgrađene lokalne ceste i druga infrastruktura, domovi kulture….

No, unatoč tomu ne prestaju napadi na predstavnike Hrvata u RS i to, kako se moglo čuti samo s jednim ciljem da ih uopće više i ne bude u tom entitetu.

-Zanimljivo je kako nam ne smetaju Hrvati koje je birao SDS, SDA, SP, SNSD, ali nam smetaju oni koji su iz hrvatskih stranaka koje su birali Hrvati. Samo je jedan odgovor kako dalje?, ta je zajedno- čulo se na okruglom stolu.

U Narodnoj skupštini Republike Srpske, od četiri zastupnika Hrvata jedan je iz SDS-a, jedan iz Socijalističke partije (SP), jedan iz SDA iz jedan SNSD. U Vijeću naroda NSRS, jedan Hrvat je iz SDS-a, jedan iz SP-a, dva iz SNSD, jedan iz SDA, jedan iz Hrvatske stranke (HS), jedan iz HDZ 1990 i jedan iz HDZ BiH.

Od tri ministarske pozicije, koliko po Ustavu pripada Hrvatima sjedi jedan Hrvat ministar iz SNSD-a ( Anton Kasapović),  jedan iz SP-a i jedan iz HDZ BiH (Davor Čordaš).

Većinu Hrvata u institucijama RS su birali Srbi i Bošnjaci.

Ukoliko se takvo stanje želi promjeniti jedini način je da se Hrvati u RS ujedine, rečeno je na okruglom stolu

Danas Hrvati jedino imaju pomoć od svojih dužnosnika u Republici Srpskoj i od Vlade Republike Hrvatske. Zaključeno je kako je nužno osigurati veću uvezanost svim institucijama koje pomažu u opstanku Hrvata u Republici Srpskoj, te promovirati zajedničke projekte.

U raspravi je naglašeno i kako izabrane predstavnike Hrvata iz BiH u Hrvatski Saboru treba upoznati sa stvarnom pozicijom Hrvata u RS, te od njih zahtjevati  još veću uključenost u projekte pomoći, ali i traženja rješenja za opstanak Hrvata u Republici Srpskoj. Diplomatska predstavništva RH u BiH, zaključeno je, treba staviti u funkciju opstanka Hrvata u Republici Srpskoj i lobiranju za projekte.

Također, treba nastaviti s projektima obnove i održivosti povratka. Veliki problem je useljivost kuća. Vraća se uglavnom starija populacija. Ne treba zaboraviti kako je u prvim godinama taj proces bio potpuno onemogućen od tadašnjih vlasti RS, rečeno je.

Potrebno je podupirati gospodarske projekte, jer je to jedini način opstanka.

-Osim nekoliko poduzetnika u Posavini, Derventi, Brodu, Šamcu, Modriči, Pelagićevu i nešto u banjalučkom prostoru Kotor Varoš, Banja Luka, drugih ulaganja i nema. Pitanje je kako vratiti mlađe ljude i uposliti ih kod navedenih poduzetnika kada su već 22-25 godina izvan BiH i uposleni su ili su na skrbi u Republici Hrvatskoj, čulo se na skupu.

Upozoreno je kako je pitanje revitalizacije Hrvata u RS je skoro nemoguće u ovoj fazi, ali je zaključeno kako treba stvarati uvjete za mlađe kako bi ponovo našli smisao života u svom starom zavičaju.

Istaknuto je i kako je važno podupirati kulturne i humanitarne institucije Hrvata u RS-u kao što su primjer Napretka u Derventi i Caritasa u Banja Luci.

Nužno je, jedan je od zaključaka podupirati i po svaku cijenu omogućiti rad jedinog KŠC u RS-u „Ivan Merc“ u Banja Luci, jer je to sada jedina škola koja radi po hrvatskom školskom programu u RS-u.

Također je zaključeno i kako treba podupirati rad Katoličke crkve na terenu i održati što više župa aktivnim i u životu. Skoro sve crkve su obnovljene, ali to je nedovoljno kako bi župe opstale, jer bez vjernika to je praktično nemoguće, rečeno je na okruglom stolu predstavnika Hrvata u institucijama vlasti RS-a, predstavnika Hrvatskog sabora, Vlade Hrvatske, dvadeset i sadam hrvatskih udruga i Caritasa Banjalučke biskupije.