Home Sport Sarajevski mediji nastavljaju ‘rat’ protiv Širokog, ovamo fašisti a gore djeca cvijeća

Sarajevski mediji nastavljaju ‘rat’ protiv Širokog, ovamo fašisti a gore djeca cvijeća

829
0
SHARE

Gnusne i lažne podvale koje nisu nikakav nepoznanica kad su u pitanju odnosi bošnjačkih medija prema Hercegovini i Širokom Brijegu se naravno nastavljaju i dalje nakon utakmice na Pecari gdje su snage odmjerili Široki i Sarajevo.

Incidenti koji su se dogodili koje nikako ne treba odobravati ali treba svakako spomenuti da su izazvani ponašanjem igrača Sarajeva kao i njihovih navijača, daljnji su povod za posvemašnu hajku koja se očekuje ovih dana na Široki Brijeg.

Neki nikad neće shvatiti da je Široki Brijeg vrlo miran gradić gdje policija skoro nema nikakvog posla do onog dana kad na Pecaru dolaze navijači iz Sarajeva. Nakon njihovih divljačkih napada na grad prije deset godina koji su rezultirali nemilim završetkom i pogibijom jednog sarajevskog navijača ovdje ništa više nije isto.

Evo teksta koji su danas objavili na jednom bošnjačkom portalu, prenosimo ga (bez prevoda na hrvatski) u cijelosti:

Treba li na travnjaku Pecare pasti mrtva glava da NS BiH adekvatno reaguje?

Utakmice između Širokog Brijega i Sarajeva na stadionu Pecara su mnogo više od nogometa, i to ne baš u lijepom kontekstu.
Više od decenije putovanje nogometaša i navijača Bordo tima u Široki Brijeg više liči na pohod u rat nego na sportsku manifestaciju.

Prije deset godina na ulicama ovog hercegovačkog gradića zauvijek je prestalo kucati srce mladića Vedrana Puljića čiji ubica punu deceniju hoda kao slobodan čovjek.

No, istu sudbinu su u više navrata mogli doživjeti i igrači Bordo tima.

Ako se i može zažmiriti, a ne bi smjelo, na tradicionalno orgijanje sa tribina Pecare uz prigodnu ustašku ikonografiju, slavljenje i veličanje ratnih zločinaca, zviždanje himni Bosne i Hercegovine i fašističkim povicima s tribina, Nogometni savez BiH mora stati u kraj gađanju igrača koje može završiti i tragičnim epilogom.

I dok su u centru medijske pažnje godinama najvatreniji navijači Širokobriježana Škripari, na večerašnjem duelu osmine finala Kupa BiH igrač Sarajeva Anel Hebibović je pogođen sa dijela tribine na kojem se nalaze “obični” gledatelji.

I dok se prije sve moglo svaljivati na huligane iz redova Škripara pod floskulom “neodgovorni pojedinci”, veoma je zabrinjavajuće to da su se i “obični” gledatelji “ohrabrili” pa počeli gađati tvrdim predmetima igrače Bordo tima.

Nogometni savez Bosne i Hercegovine je u više navrata novčano kažnjavao Široki Brijeg, no očito da su kazne preblage.

I jedini put kada su se čelnici krovne kuće bh. nogometa usudili kazniti klub sa Pecare prije dvije godine sa 25.000 KM i čak sedam utakmica pred praznim tribinama, ubrzo su se pokajali i “pomilovali” Široki Brijeg koji je samo tri utakmcie igrao bez prisustva gledatelja.

Ili će se i dalje voditi večerašnjom izjavom trenera Širokobriježana Tonija Karačića “sve je to folklor u BiH”?

Jer ukoliko savez bude prećutno odobravao ovakav vid primitivizma s tribina Pecare, to će biti poruka i drugim posjetiocima stadiona širom Bosne i Hercegovine, iako i u drugim gradovima ima itekako navijačkih ispada, da slobodno mogu raditi šta god požele.

A, usput, i policija i tužilaštvo bi se trebali više aktivirati da, ako ništa, identifikuju počinitelje ovih djela i adekvatno ih kazne i zabrani im pristup stadionima.

 

Tagovi:

Gradonačelnik Kraljević upao u svlačionicu Širokog proslaviti veličanstvenu pobjedu

Ekipa Širokog Brijega se pobjedom protiv Sarajeva rezultatom 3:2 plasirala u četvrtfinale Kupa BiH, a nakon meča predsjednik kluba Miro Kraljević obećao je igračima “sve” zbog načina na koji su stigli do pobjede.

 

Gledatelji na Pecari vidjeli su pet pogodaka, dva preokreta i jednu sjajnu nogometnu predstavu  u kojoj je Široki zasluženo slavio pobjedu i tako se plasirao među osam najboljih.

Tagovi:

 Komentari