Home Ekonomija Širokobriješka tvrtka stigla od par metara kabela do osmog najvećeg izvoznika u...

Širokobriješka tvrtka stigla od par metara kabela do osmog najvećeg izvoznika u BiH

551
0
Prije nekoliko dana objavljena je lista najvećih izvoznika iz Bosne i Hercegovine u 2020. godini. Ono što upada u oči je jedno novo ime na listi – kompanija TT Kabeli iz Širokog Brijega.

Ova kompanija, koja u široj javnosti izvan Hercegovine nije baš poznata, našla se na 8. mjestu najvećih bh. izvoznika u prošloj godini, piše BiznisInfo.ba.

Riječ je o privatnoj kompaniji koja je osnovana prije nekih 12 godina, a koja je postala ne samo vodeći proizvođač kabela u Bosni i Hercegovini, već i važan igrač na cijelom europskom tržištu.

Najmodernija tehnologija glavnih europskih proizvođača kabelskih strojeva, kombinacija mladih i motiviranih ljudi i iskusnih inženjera, zajedno s jasnom vizijom i strategijom kako dovesti mladu tvrtku na zahtjevno tržište kablova, bio je velik zadatak menadžmenta i vlasnika kompanije TT-a kabeli, navode iz ove kompanije.

Nakon što su u ljeto 2008. proizvedeni prvi metri kabela, tvrtka sada izvozi kabele u više od 50 različitih zemalja, opskrbljujući sve glavne veletrgovce i specijalizirane kompanije za kabele u Europi, Skandinaviji, Africi i zemljama Bliskog Istoka.

Ponosni smo što možemo reći da imamo sjajne reference u poslovanju i da smo kvalificirani kao preferirani dobavljač u cijeloj Europi, s puno projekata po principu ključ u ruke, poput vjetroelektrana i solarnih farmi te puno uspješnih projekata u distribuciji i prijenosu, kažu iz ove komanije.

Orijentacija prema kupcima, fleksibilnost i pouzdanost bili su ključ brzog rasta tvrtke s jasnom vizijom da bude respektabilan igrač u 1 kV kabelima. Ta jasna vizija uključivala je stvaranje grupe distributera za europska tržišta.

TT Cables Nordic osnovan je u prosincu 2016. Tvrtka je osnovana s ciljem distribucije proizvoda na baltičko i skandinavsko tržište. Zaposlenici TT Cables Nordic imaju dugogodišnje iskustvo u industriji kabela.

Iste godine osnovana je i TT Kabeli doo Beograd, kao i Kabeks Kables Dooel Negotino, radi bolje pokrivenosti tržišta i pronalaženja novih kupaca.

Prema registru gospodarskih subjekata, većinski vlasnik tvrtke je kompanija A3 d.o.o. Široki Brijeg, a manji udio ima Tihomir Zovko. Vlasnik tvrtke A3 je Josip Kožul.

Kad je riječ o ostalim najvećim izvoznicima iz Bosne i Hercegovine u prošloj godini najjača je bila kompanija ArcelorMittal Zenica

Na drugom mjestu je zvornička Alumina, a slijede dvije tvrtke iz Lukavca – Sisecam soda i Global ispat koksna industrija (GIKIL).

Na petom mjestu najvećih izvoznika u 2020. je EFT- Rudnik i termoelektrana stanari, a šesti je Prevent BH Visoko.

Na sedmom mjestu je proizvođač ulja iz Brčkog Bimal. Potom slijede dvije kompanije iz Širokog Brijega, a to su TT Kabeli i Feal.

Među top deset izvoznika u BiH u prethodnoj godini našao se i vodeći domaći proizvođač iz oblasti namjenske industrije – Igman Konjic.  

Previous articleTjedni komentar Zašto šuti crveni tetrijeb stolački???
Next articleMetličić: Lino je napravio najveću grešku u karijeri, podnio je ostavku dok je Hrvatska još živa