Home Ekonomija Širokobriješki radioamateri prvi u Europi, a drugi u svijetu

Širokobriješki radioamateri prvi u Europi, a drugi u svijetu

756
0
Širokobriješki radioamateri, članovi Zajednice radioamatera Herceg Bosne (ZRHB), ostvarili su zapažen uspjeh na svjetskom natjecanju radioamatera “CQ World Wide Contest” gdje su u jednoj od kategorija osvojili drugo mjesto u svijetu a prvo u Europi.

Dobar rezultat ostvarili su i radioamateri iz Mostara i Međugorja koji su završili natjecanje među prvih deset mjesta u Europi u svojim kategorijama.

Zajednica radioamatera Herceg Bosne je udruga radio klubova i pojedinaca koja okuplja preko 1.200 članova. Razvija svoju djelatnosti na području elektronike, radijskih komunikacija, satelitskih komunikacija a u svrhu razvoja, zaštite i promidžbe radioamaterizma i radioamaterske djelatnost u Bosni i Hercegovini. Kroz radio amaterske tečaje i prezentacije uvode mlade ljude u oblasti radio tehnike, elektronike, informatike i računalne tehnike, što bitno doprinosi podizanju opće tehničke razine društva u cjelini.

Kroz povijest su radioamateri dali značajan doprinos znanosti, inžinjerstvu, industriji te javnim servisima. Istraživanja koja su poduzeli radioamateri pronašla su nove industrije, stvorili nove ekonomije, unaprijedili nacije, te spašavali živote u nesrećama.

Zajednica radioamatera Herceg Bosne često svoje resurse ustupa za potrebe Gorske službe spašavanja (GSS) i Civilne zaštite.

ZRHB je prva radioamaterska udruga koja je u BiH (a među prvima u jugoistočnoj Europi) izvršila digitalizaciju svoje repetitorske mreže uvođenjem tkz. DMR (Digital Mobile Radio) tehnologije. Ovaj novitet u svijetu radio amaterizma još više potiče mlade ljude da zavole ovaj hobi i da se pridruže Zajednici radio amatera Herceg Bosne koja ove godine obilježava 27.obljetnicu neprekidnog djelovanja, navodi se.

(www.jabuka.tv)

Previous articleVlada ŽZH će uplatiti plaće za oko 2.000 radnika zaposlenih u privatnom sektoru
Next articleDr. Čović s načelnicima i gradonačelnicima na video sastanku