Home Kultura “SVI MORAJU IZAĆI NA IZBORE” Topić: Otkako su nam ukinuli Herceg-Bosnu, za...

“SVI MORAJU IZAĆI NA IZBORE” Topić: Otkako su nam ukinuli Herceg-Bosnu, za Hrvate su svaki izbori povijesni i borba za opstanak

575
0

“Nađite jedan mirovni sporazum gdje je promijenjeno jedno slovo, a da rat nije izbio. Izmišljenom funkcijom visokog predstavnika uništen je Daytonski sporazum. Jedini kršitelj Daytonskog sporazuma je visoki predstavnik.”

Poznati mostarski slikar i intelektualac Marin Topić rekao je u intervjuu za Pogled.ba kako je odmaknuo od politike i više ne prati događaje kako je to ranije činio, ali, kako kaže, čuo je da će biti izbora u Mostaru.

Na pitanje jesu li ovo zaista povijesni izbori, kako ih predstavljaju, Topić kaže kako su u nas svaki povijesni.

-Svaki su u nas povijesni od kada nam je ukinuta Herceg-Bosna. S Hrvatskom republikom Herceg-Bosnom smo imali svoj okvir gdje smo mogli sačuvati svoju suverenost i opstojnost. Kada nam je ukinuta Herceg-Bosna i kad je netko silom napravio entitet od katolika i muslimana, kojima je samo zajedničko to što nam ništa nije zajedničko, od tada su svaki izbori borba za opstanak. Znači, rat oružjem je završio, ali je nastavljen drugim sredstvima. Hrvati moraju shvatiti da moraju izaći u što većem broju. Svi moraju izaći, moraju razmisliti da glas kojeg daju da ne bude izgubljen. Ako neka stranka ili neovisni kandidat ne mogu otići preko izbornog praga ne bi trebalo glasovati za njega jer se glasovi gube. Svi koji takvima daju glas su neozbiljni i rade protiv svoga naroda – ističe Topić.

Mišljenja je kako će funkcija gradonačelnika biti prilično besmislena nakon formiranja novog Gradskog vijeća.

-Prvo se mora riješiti nacionalno pitanje, a onda pitanje polarizacije političke scene. Sve ostalo je neozbiljno. Sreća u nesreći je to što je tvorac ovoga Statuta u Mostaru, koji nikako da zaživi, Englez. Pokojni Paddy Ashdown. A Englezi uvijek naprave stanja nedovršene povijesti. I nakon ovih izbora nitko neće imati dvije trećine u Gradskom vijeću da može preglasati drugog i Mostar opet neće funkcionirati. Ove ovlasti koje je imao Ljubo Bešlić se ukidaju konstituiranjem Gradskog vijeća i gradonačelnik postaje nebitna funkcija jer ima ovlasti do 5000 maraka. A tko bi se zezao za 5000 maraka ovlasti. Ne bi ovu masku stavljao radi toga, a ne nešto više. Onda će svaka strana blokirati procese, od proračuna do drugih planova pokušavajući postići neke svoje ciljeve – smatra Topić.

Dodaje kako je funkcija visokog predstavnika izmišljena, te kako su samo visoki predstavnici u BiH kršili Daytonski sporazum.

– Svakim izlaskom na izbore legaliziramo antidaytonske promjene, ali smo prisiljeni na to. Od Daytona do sada visoki predstavnici su napravili oko 1000 promjena mirovnog sporazuma. Znači, jedan mirovni ugovor je međunarodna zajednica 1000 puta promijenila i sve je bilo protiv Hrvata. Ako Hrvati ne budu imali do idućih izbora svoju izbornu jedinicu, što je minimum, a to smo unijeli u ovu današnju BiH i Federaciju, mi ćemo prestati postojati u ovoj državi kao narod. A Bošnjaci nikada na to neće pristati. U biti, ni oni ni Srbi nas nisu pobijedili u ratu niti u miru jer sve ono čime je devastirana pozicija Hrvata je od strane visokih predstavnika. A visoki predstavnik ima znak jednakosti s američkim i engleskim veleposlanstvom u Sarajevu. Stipe Šuvar je rekao ‘popu pop, a bobu bob’. Znači, za ovo što nam se dogodilo je odgovornost američkog i engleskog veleposlanstva. Možda kardinal Vinko Puljić najbolje to zna. Možda nije SDA ovo nije željela, ali im stranci rekli da to rade. Imate na sceni politiku gašenja Republike Srpske, ali dok ne istjeraju posljednjeg Hrvata iz Federacije i da imaju podjelu BiH na ruski i turski dio – govori Topić za Pogled.ba, te dodaje kako su promjene Daytona jedini primjer promjena mirovnog sporazuma koji je prošao bez izbijanja novog rata.

– Što će ostati. Nađite jedan mirovni sporazum gdje je promijenjeno jedno slovo, a da rat nije izbio. Izmišljenom funkcijom visokog predstavnika uništen je Daytonski sporazum. Jedini kršitelj Daytonskog sporazuma je visoki predstavnik. Ali iza nas ne stoji nitko, pa šutimo cijelo vrijeme. Iza katolika u Vatikanu ne stoji nitko, a ne ovdje u BiH. Pa kršćani, osobito katolici su najugroženija populacija na svijetu – kaže ovaj mostarski intelektualac.

Previous articleDr. Mario Kordić nositelj liste HDZ-a BiH za Gradsko vijeće Grada Mostara – Gradska izborna jedinica. U povodu početka izborne kampanje za Grad Mostar
Next articlePREDSJEDNIK HERCEG: DO KONCA GODINE USVOJITI SVA NAJBITNIJA ŽUPANIJSKA FINANCIJSKA DOKUMENTA