Home Kultura SVIJET HVALI HRVATSKU PREDSJEDNICU:

SVIJET HVALI HRVATSKU PREDSJEDNICU:

1766
0
Moskva, 15.07.2018 - Hrvatska nogometna reprezentacija izgubila je u finalu Svjetskog nogometnog prvenstva u Moskvi od Francuske sa 2-4 (1-2). Na slici dodjela srebrnih medalja medalja hrvatskim reprezentativcima. Predsjednica Repulike Hrvatske Kolinda Grabar Kitaroviæ èestitala je izborniku Zlatku Daliæu, predsjednik HNS-a Davor Šuker Ivanu Rakitiæu. foto HINA/ Damir SENÈAR /ds

“Mokra od kiše ali s osmjehom, hrvatska predsjednica osvojila je obožavatelje na finalu svjetskog kupa”, piše Reuters. “Najbolja scena na svjetskom kupu, kiša koja pljušti, nigdje kišobrana, a Kolinda Grabar-Kitarović grli svakog igrača kako Hrvatske tako Francuske, iako je Hrvatska upravo izgubila. Tako čisto emocionalno i toplo! Bez politike, samo sport! Čestitke obama timovima”, prenose jedan zapis na društvenim mrežama.

Pogledate li stranice bilo kojeg portala u svijetu, od Indije do SAD, od Švedske do Afrike, svi su puni hvale za hrvatsku predsjednicu. Njeno zdušno i emocionalno navijanje za reprezentaciju, to što je na putovanja išla privatno, od svog novca, ekonomskom klasom, druženje s nogometašima u svlačionici, sve je to ostavilo dojam na svjetsku javnost – i to vrlo, vrlo pozitivan dojam. Bez rezerve! I ne samo na svjetsku javnost i medije: I Macron i Putin su slijedili njen primjer i posjetili nogometaše u svlačionici. Tada nije bilo priče kako su Macron i Putin “narušili dostojanstvo funkcije” ni po pojedinim hrvatskim medijima, koji su Grabar-Kitarović zbog prethodnog posjeta svlačionici žestoko i nekulturno kritizirali!

ARIEL TANHUECO@ariel_tanhueco

Great respect to the President of Croatia:

1. She did not miss a single match.
2. Travelled in economy class.
3. Always in the stands with the fans.
4. Values football.
5. Loves everyone.

“Osvojila srca navijača”

Drugi naslovi u svjetskom tisku glase, „Hrvatska predsjednica zagrljajima osvojila srca“, „Ljudima se dopala reakcija hrvatske predsjednice na gubitak finala“, „Svjetski kup 2018: Hrvatsku predsjednicu Kolinda Grabar-Kitarović hvale na internetu, unatoč porazu Hrvatske“. To su samo neki od primjera.

A još neki komentari s društvenih mreža glase, u prijevodu, “Hrvatska predsjednica djeluje dostojanstveno u porazu dok grli sve igrače“, i “Hrvatska predsjednica je iz ovog izašla kao pobjednik: dres, kiša, suze, uništena frizura, nju nije briga“. Strani komentatori također ističu strastvenost, i sportski duh. “Sviđa mi se vaša gesta (grljenja igrača) i sportski duh tijelom finalne utakmice svjetskog kupa. Vi ste pravi epitom sportskog duha. Način da se navija!”, kaže jedan tweet.

Abhijit paul@abhijitfloyd

I think I have a new role model.
Kolinda Grabar-Kitarović Croatia’s President is teaching the world to be open and to stay humble. This is how a president supposed to be. This is how a true leader supposed to be.Congratulations for this

Zanimljiv je i komentar na tweeteru urednika jednih afričkih novina na francuskom: “Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je kupila svojim novcem kartu ekonomske klase da gleda svoj nacionalni tim. U Africi, cijela vlada, njihove proširene obitelji i prijatelji, uzmu šest čarter aviona i zakupe sedam katova u hotelu s pet zvjezdica o trošku poreznih obveznika!”

“Rijetko je vidjeti političara u ovako neformalnom izdanju”

Rusima, pak, nije promaklo da je poslala video-zahvalu organizatorima na ruskom, a engleski novinar Charlie Coksedge piše, “Hrvatska predsjednica osvojila je svačije srce svojom velikom podrškom nacionalnom timu”:

“Nije često da vidite Predsjednika države neformalno odjevenog. Normalno oni nose formalnu odjeću… čak i na Svjetskom kupu vidjeli smo Vladimira Putina i Emmanuela Macrona i druge kako gledaju utakmice kruti kao daske, u odijelima i kravatama. To je bilo dok hrvatska predsjednica, Kolinda Grabar-Kitarović, nije protresla finale. Dok je Macron bio prilično zadovoljan pobjedom, a Putin je nekim čudom bio jedini koji je imao kišobran, hrvatska je predsjednica ukrala show odjevena u dres nacionalne reprezentacije i navijajući za njih poput najnormalnijeg nogometnog navijača.”

A ni tweeter nije ostao hladnokrvan: “IndianIndeed” piše, “Dodirnula je milijarde srca u jednom satu, političarima inače trebaju godine da dotaknu milijarditi dio toga”. Njegov zemljak pjevač Abhijit Paul kaže, “Mislim da imam novi uzor. Kolinda Grabar-Kitarović, Hrvatska predsjednica, uči svijet kako ostati skroman. Takav predsjednik i treba biti. Tako pravi lider treba izgledati. Čestitke Hrvatskoj”.

Pohvale sa svih strana, kritike – samo ih Hrvatske

Ariel Tanhueco pak tweeta, “Veliki respekt za predsjednicu Hrvatske:
1. nije propustila niti jednu utakmicu
2. Putuje ekonomskom klasom
3. Uvijek je s navijačima
4. Voli nogomet
5. Voli svakog.

Trebalo bi jako puno prostora da se nabroje sve pohvale iz svijeta koje dolaze Predsjednici Hrvatske, no svi se slažu da je njeno pojavljivanje na Svjetskom prvenstvu odrađeno kao savršen PR potez koji je skrenuo pažnju na Hrvatsku na najbolji mogući način. Pritom je nebitno jesu li emocije odglumljene ili iskrene – učinak je sjajan!, piše portal Narod.hr

Ona se za utakmicu odjenula primjereno prigodi – i ponašala se primjereno prigodi, kao navijač a ne kao političar, što joj je priskrbilo simpatije svijeta. Jednom, za promjenu, jedan hrvatski političar je ispao simpatičan cijelom svijetu, odradio fenomenalnu promociju države, vrhunsku. Jednom, za promjenu, Hrvatska je ispala beskrajno cool zemlja – inače uvijek ispadamo teški kompleksaši, s metlom zabijenom u stražnjicu. Spustila se “među narod”, a narod to voli, navodi portal

Previous articleJedna je “ISTINA”
Next article“RANE PEKU RANE BOLE” NEMA STRUJE A KIŠA PADA”OPET ONI”