Home BIH Teološko-katehetski institut u Mostaru postaje punopravni član Sveučilišta u Mostaru

Teološko-katehetski institut u Mostaru postaje punopravni član Sveučilišta u Mostaru

51
0
VL
Autor

Vladimir Vegar

05.07.2024.
u 17:10

„Nazočnost teologije i teološkog promišljanja u sklopu javnih sveučilišta u razvijenim demokratskim sustavima je stvar koja je po sebi jasna i razumljiva. U većini europskih zemalja upravo su katoličke školske ustanove bile kolijevke modernih sveučilišta. Čvrsto se nadam i vjerujem da će Teološko-katehetski institut Mostar opravdati svoje mjesto u obitelji Sveučilišta u Mostaru“, rekao je biskup Petar Palić.

Ugovor o položaju i djelovanju Teološko-katehetskog instituta u Mostaru (TKIM) u sastavu Sveučilišta u Mostaru potpisali su rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Zoran Tomić i dijecezanski biskup i apostolski upravitelj mons. dr. sc. Petar Palić, u ime Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske biskupije simbolizirajući važan korak u jačanju suradnje između crkvenih i akademskih institucija u regiji. Ugovor je potpisan u prisustvu akademika Dragana Čovića, predsjednika Hrvatskog narodnog sabora BiH, Marije Buhač, predsjednice Vlade Hercegovačko-neretvanske županije te don Nikole Menala, generalnog vikara Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske biskupije čime se ukazuje na važnost ovog Ugovora za hrvatski narod i zajednicu.

„Teološko-katehetski institut ima bogatu i dugu tradiciju u obrazovanju. Kroz godine je stekao ugled kao institucija koja nudi kvalitetnu edukaciju. S druge strane, Sveučilište u Mostaru je jedna od najznačajnijih javnih obrazovnih institucija u Bosni i Hercegovini s međunarodnim i svjetskim ugledom i s ponudom širokog spektra akademskih programa.

Spajanjem ove dvije institucija, otvaramo nove horizonte za duhovnu i teološku izobrazbu u društvu“, kazao je rektor Tomić.
Potpisivanje ovog Ugovora rezultat je usklađivanja sa zakonodavstvom Bosne i Hercegovine i zakonima Katoličke Crkve. Prema Ugovoru TKIM postaje punopravni član Sveučilišta  Mostaru, čime se osigurava integracija nastavnika i studenata TKIM-a u sustav Sveučilišta, uz jednaka prava i obveze.

„Nazočnost teologije i teološkog promišljanja u sklopu javnih sveučilišta u razvijenim demokratskim sustavima je stvar koja je po sebi jasna i razumljiva. U većini europskih zemalja upravo su katoličke školske ustanove bile kolijevke modernih sveučilišta. Čvrsto se
nadam i vjerujem da će Teološko-katehetski institut Mostar opravdati svoje mjesto u obitelji Sveučilišta u Mostaru“, rekao je biskup Petar Palić.

Teološko-katehetski institut u Mostaru postaje punopravni član Sveučilišta u Mostaru, regulirajući svoj status u skladu sa Statutom Sveučilišta i zakonodavstvom Katoličke Crkve. Ugovorne stranke suglasne su da TKIM nastavi djelovati kao visoko-obrazovni institut vjerskog karaktera, priznajući njegovu važnost i ulogu u obrazovanju na području odgoja i kulture. Ugovorom je definirano da TKIM ima pravo realizirati zajedničke studijske programe s ostalim članicama Sveučilišta, sudjelovati u istraživačkim projektima i programima razmjene te koristiti informacijske i knjižnične sustave Sveučilišta. Također, TKIM zadržava autonomiju u donošenju svog Statuta i drugih općih akata, uz obvezu usklađivanja s mjerodavnim zakonima.

Što se tiče prava studenata, akademskog i neakademskog osoblja, Ugovor osigurava da imaju ista prava i obveze kao i svi ostali studenti te akademsko i neakademsko osoblje Sveučilišta u Mostaru, čime će moći realizirati zajedničke studijske programe, sudjelovati u istraživački projektima i programima razmjene te koristiti informacijske i knjižnične sustave Sveučilišta.

Previous articleU Fojnici predstavljanje knjige “Stari most s mjesta događaja”, autora Miroslava Landeke
Next article Marica Mara……TIŠINA GLASNA…….