Home Kultura Tjedni komentar… Do Nove godine bit će poznat kandidat za Predsjednika HDZa..

Tjedni komentar… Do Nove godine bit će poznat kandidat za Predsjednika HDZa..

531
0
Odavno na političkoj sceni nije vladalo veće  iznenađenje kao poslije Mise na  Bilima, kada je obznanjen  nagovještaj odlaska u političku mirovinu vođe Hrvata u BiH Dr. Dragana Čovića.(Izvor “Obraćanje Predsjednika HNS-a na Groblju Mira)  Predsjednik koji je sačuvao i izgradio čvrstu i stabilnu stranačku infrastrukturu, razbio medijsku blokadu,  pomogao  utemeljenje i  razvoj novinske internetske i TV hrvatske medije, što je ključno (uz obrazovanje) za opstojnost naroda, jezika i kulture. Također je otvorio važno političko pitanje (političke opstojnosti Hrvata u BiH) Izbornog zakonakojim se uređuju politička prava i legitimitet političkih predstavnika tri naroda u BiH.
Nije lako iznaći “novog” Predsjednika koji će ustrajno  završiti izgradnju BiH jedinstvene u različitosti.
Naravno mladi ljudi nose i svoju osobnost, različitost pristupa problemu, nove vještine, suradnike i nove metode. A  narod  od starina želi živjeti u miru i blagostanju, te biti ponosan na svoje političke predstavnike, koji su “najbolji od najboljih”
Dakle 2022 godina će biti godina “razabiranja i kandidiranja”….
Veoma važan pokazatelj je kandidat za Člana /Članicu Predsjedništva BiH koji se do Božića treba znati i ozbiljno pripremati.
A Izborni zakon će biti smjernica za odgovor na pitanje “Šta nam je činiti??? “
Kako živimo u Protektoratu Visoki  predstavnik može nametnuti Izborni zakon ili povući “Berijeve amandmane” Živimo u državnoj zajednici tri naroda u kojoj konačnu  odluku  daje “Visoki predstavnik”  te opreza nikad dosta.
U svakom slučaju, predsjednički govor na Bilima je događaj koji je uzburkao uspavanu političku strukturu u hrvatskom korpusu. Činjenica da se neće kandidirati, otvara pitanje i  raspravu “tko bi se mogao kandidirat???”
HDZ BiH proglasio pobjedu u 18 općina
Možda se vrati mandat Bariši Čolaku, kao prijelazno rješenje, ili možda bude kandidatkinja za Članicu Predsjedništva, ili mogućnost da članstvo HDZa odluči izborom iz Središnje Bosne, možda se pokuša sa Gradonačelnikom najvećeg  hrvatskog grada, možda neki od ministara, sveučilišnih profesora…. Predsjednika (Županijskih) Vlada……..
U svakom slučaju dobro je da ima više kandidata, ali bez hrvatskog jedinstva nema rješenja za Hrvate u BiH.ČOVIĆ I LJUBIĆ U otvorenom pismu uputili poziv Hrvatima i poruku Bošnjacima - Hrvatski Medijski Servis
Otvara se novi politički momenat, Hrvatski narodni sabor će imati Predsjednika koji nije na čelu ni jedne političke opcije što daje novu političku sliku… Naravno u ovom vremenu bi bilo dobro pročitati i čuti politička razmišljanja  svih opcija. Za očekivati je i promjene i u hrvatskoj političkoj oporbi.
Promjena dolazi, evo već se osjeti i promjena vremena, zahladilo je, noći su duže i bolje se spava.

 

Autor Objave:Mladen Ljubić Vajta@ “

 

 

 

Previous articleMarina Vukoja ” Zovu me Sjećanja”Kameni spavači. Koritsko blago!
Next articleU finalu Lige Hercegovine Rodoč 1 i Knešpolje