Home BIH Tjedni komentar .. ” dođi da vidiš dođi da se diviš….Noć zajedništva...

Tjedni komentar .. ” dođi da vidiš dođi da se diviš….Noć zajedništva ispred i u hrvatskom domu H.D,Kosača

727
0
SHARE

Spoznao sam zašto je propust grijeh, e pa da sam propustio promociju filma  “Zidine” pogriješio bih.  Hvala Bogu što imamo Ljilju Zovko koja nas podsjeća i poziva na sva događanja a i napominje da ne zaboravimo, te tako ne propusti i ne sagriješi.  Doživio sam toliko radosti i ljepote u kratkom vremenu, susreta i sjećanja, milina Božija. Morate  razumjeti mene kao prijeratnog šefa gradilišta, koji dolazi sat vremena ranije, (posao , sastanak, događaj i sl)  Upravo to je prigode za razgovor, susrete, razmjenu mišljenja i pozdrave. Drago mi je  što sam susreo mnoge ugledne dužnosnike i prijatelje sa obitelji, posebno zadovoljstvo što sam susreo i pozdravio Vinka Dumančića sa suprugom, obiteljski čovjek, gospodin, zatim  pozdravljam  Predsjednika glavnog vijeća HNS a prof dr Božu Ljubića i Josipa Merdžu glavnog tajnika HNS a. Krv nije voda uživam u kratkom razgovoru i idem dalje.

Susrećem se sa svojim ratnim prijateljima iz Širokog Brijega, svi nasmijani i razgovorljivi. Užitak je gledati kako se okupljaju svi dužnosnici, uglednici, profesori, dekani, ravnatelji.  Prvaci hrvatskog političkog, obrazovnog, društvenog i gospodarskog života. Za susjednim stolom ugledah generala  Maria Bradaru, naravno odmah prilazim i pozdravljam Generala i njegovo društvo , razmjenjujemo par riječi  o aktivnostima našeg tima o domovinskoj povijesti, veoma sam sretan da imamo potporu od Generala, dogovaramo posjetu i pozdravljamo se. Sa velikim zadovoljstvom  ćemo posjetiti  našu Središnju Bosnu. Pogled ispred Kosače je pokazivao kako će unutar Kosače biti  popunjeno( srce ratnika branitelja ispunjeno)

A kao šlag na kraju susret ispred Kosače su tri zastupnice u Federalnom Parlamentu.  Sjetih se kako je naš posljednji komentar bio upućen federalnoj  razini kao odgovornoj za organizaciju obljetnica jer su upravo oni “naša HRHB” Razgovor je višestruko koristan.  Šteta što brzo živimo jer ljudi ne saznaju koliki su potencijali naših zastupnica (kraljica) Ilijane Dronjić, Ankice Kolar Jurčević i Matee Caklin. Naravno da smo razmijenili mišljenja o svemu, a kad je dr Jurčević Kolar naglasila svoj ratni putI, respekt i  dogovor o suradnji se nastavlja jer poslanje našeg rada je  širenje istine o domovinskoj povijesti
Pri ulasku u Kosaču  zadovoljstvo mi je bilo pozdraviti se sa Generalom Antom Jelečem , zatim gradonačelnikom Širokog Brijega Mirom Kraljevićem, Nevenkom Barbarićem, saborskim zastupnikom u Republici Hrvatskoj, zatim generalom Titanom, prvim Predsjednikom udruge dragovoljaca i svih branitelja, s Titanom se sjedalo i dogovaralo o svim braniteljskim projektima. Na znanje svima kako general Titan vojnik i nema neizvršene zapovijedi.  Zadovoljstvo je bilo pratiti dolazak   predsjednika Županijskih Vlada HNŽ i ZHŽ   gospode Ćosića i Hercega.
I dok se Kosača puni, vraćam se među svoje Širokobriježane u trenutku kad pristižu  predsjednik Boro Hrkač,  prezident Tomislav Čerkez Toća  uz svoga Dražena Kvesića i nekako sam se dobro osjećao, U dvoranu ulaze  sveučilišni profesori, predsjednik HNS-a  dr Dragan Čović, predsjednik GV HZ Herceg Bosna  Ivo Čolak  Kakav bi ja bio Prvi zapovjednik da nisam iskoristio prigodu pozdraviti sve a posebno našeg Predsjednika Čovića. Bit ću iskren dobio sam otpozdrav  koji se rijetko dobiva te mogu samo od srca kazati ” hvala Predsjedniče”
Ubrzo program započinje i voditelj najavljuje govornike, dojmio me svaki iako su različiti, onako iz srca mogu reći  govor Miroslava Zelića iz duše a  govor  Ive Ćolaka  iz  glave je profesorski. Igrom slučaja  Mirka Zeleniku poznajem iz ratnih dana sa Risovca a pokojni Anđelko Kvesić je iz mojih Ljubotića, a nažalost ni on ni pokojni Karlo Marić nisu više među nama.  A film, za njega mogu kazati da je jedan od najvećih dokumenata domovinske povijesti i nadam se kako će biti još ovakvih dokumentarnih filmova sa različitim  ratnim temama.
I opet naglašavam  kako bi veliki grijeh propustom načinio da sam propustio ovaj događaj, ove ljude i ovaj film.
Konačno na izlasku, nakon završenog filma susrećem se sa Gradonačelnikom Grada  Mostara  srdačno se pozdravljamo, zaželio nam je svima srdačan povratak do svojih domova i ugodnu noć a  ja sam obećao posjetu i još Tjednih komentara…
Doktor Mario Kordić novi gradonačelnik Mostara - Akta.ba
                                           Autor: Mladen Ljubić Vajta