Home Ekonomija Tjedni komentar…..Fra Luka Marić -Vojni Kapelan HVO HR-HB Blagosovio Spomenik na Galcu...

Tjedni komentar…..Fra Luka Marić -Vojni Kapelan HVO HR-HB Blagosovio Spomenik na Galcu iznad Mostara

672
0
. Vjerovatno da nisam radio u Središnjici Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO HZ HB  te u Središnjici HDZ BiH zasigurno ne bih imao razborito razmišljanje, a posebno danas, kada su najpoganija vremena, napadnut je iz svih pravaca razum  i zdravo razmišljanje.
No vratimo se našoj zadaći, komentaru organiziranja obilježavanja  30 godina  izlaska  Prve postrojbe Široki Brijeg na Galac.
Svaka medalja ima dvije strane i pozorno ćemo obje sagledati.
Kao djelatnik Udruge Prvih dragovoljaca šaljem čestitke Prvom predsjedniku Udruge (Miri Grabovcu Titanu) na organiziranju i transparentnosti, svi smo bili  pozvani na sastanak, traženo je mišljenje u pisanom obliku, imali smo kompletnu dokumentaciju događaja. Svaka postrojba je dala svoje podatke, odnosno podatke zatražene od HDZ BIH- svjesni činjenice o samoorganiziranju svake Općine u tim kriznim vremenima.
Čestitke HDZ-u  na uvezivanju svih podataka.
a sad o grijehu “propustom”
Poznato je kako je HZ HB organizirana nakon zaustavljanja tenkova u Pologu te formalno utemeljena 18.11.1991. godine te nije jasno kako je moguće ne pozvati Peru Bubala u organizacijski odbor  koji je  najzaslužniji za organiziranje i organizaciju u tom vremenu otpora, sudioniku svakog legalnog i ilegalnog sastanka.
Krešo Ćavar je Prvi zapovjednik Odjela obrane Široki Brijeg i jedan od utemeljitelja Prve dragovoljačke postrojbe.
Prvi zapovjednici pokojni: Mladen Skoko Bili ( zapovjednik Prve postrojbe) i general Miljenko Lasić Mića ( zapovjednik Druge postrojbe)                                                               (trebalo je pozvati  Zamjenike Postrojbi iz tih Vremena radi informacija)
dodajem….na moj tekst napisan i obznanjen prije 25 godina  / dostavljen od Glavnog stožera HDZ-a Udruzi / a naravno da je usuglašen sa tadašnjim vodstvom HDZ BiH …..jasno je kako je obveza bila u organiziranje uključiti i Udrugu dragovoljaca HVO Široki Brijeg  koja bi zatim  na Vijeću Udruge dokumentirala potpune informacije i izvjestila predsjednika županijske udruge gosp. Jozu Miličevića , a koji bi kontaktirao  predsjednika županijske skupštine gosp.Krešu Ćavara. u takvoj međusobnoj suradnji bi zasigurno pozvali i svećenike. Velik propust je ne pozvati svećenike i ne kazati šta i zašto se blagoslovi.
Hvala Bogu fra Luka Marić je jedan od svjedoka vremena  i dragovoljac domovinskog otpora JNA  imenovan među prvima za  vojnog kapelana ( zajedničkom Odlukom Biskupa Perića i Predsjednika Bobana) Hvala Bogu odlučio je u propovijedi objasniti kontekst vremena u kojem se dogodio izlazak Širokobriješke Prve postrojbe na kotu Galac
Hvala Bogu da sam  dan ranije u kolumni “zovu me sjećanja” napisao istinu o Galcu i domovinskoj povjesti, tekst koji je upotpunjen službenim podacima iz Glavnog stožera HDZ BiH upućenim Udruzi dragovoljaca.
Dugo godina sam na čelu analitičkog tima koji uređuje portal i “olovkom se bori” sačuvati istinu o domovinskoj povijesti
Iskreno, nepoznato je tko je preuzeo arhivu Središnjice Udruge dragovoljaca, koja je veliko bogatstvo. Šteta je ako je nije preuzeo Institut za povijest. Naš analitički tim preuzima zadaću istraživanja i arhiviranja te građe kroz okrugle stolove koje moguće budemo  organizirali  u Zovkinoj kući na Galcu, u istoj kući u kojoj smo boravili u ratnim vremenima. 
Osvrt na Galac: otiđite na Galac i pitajte branitelje Galca kome vojno pripadaju, jedni će reći: “oduvijek Cimu” a drugi “Ilićima” a neki će reći “Širokom Brijegu”
Ovom prigodom važno je istaknuti ulogu i doprinos Ivana Primorca Lukića realizaciji ove ogromne zadaće, kapa do poda za govor iz srca, a kako i sam reče da je utemeljenje Prvih dragovoljaca  19.7.1991. godine  “prekretnica tog vremena”  Hvala mu od srca  na istini  jer je inicirao u mom srcu ideju o  tradiciji obilježavanja “PREKRETNICE/ prijelomne točke ”  koju moramo utemeljiti još dok smo živi kako bi  klica zasijana rasla u naraštajima za buduća vremena istine o domovinskoj povijesti.
Za početak pozivam sve sudionike tih događaja i Krešu Ćavara kao utemeljitelja Prve dragovoljačke postrojbe na ponovni sastanak  kako bi pokojnima odali počast a živima  zahvalu i zadaću u uvjetima mira. Pokojnima položiti cvijeće na njihovim grobovima i upaliti svijeće  a u školi u Knešpolju postaviti spomen ploču kao sjećanje na  19.7.1991 godinu
zaključak;
Hvala Hrvatskoj demokratskoj zajednici na preuzetoj organizaciji i poziv za jednaku suradnju i pomoć oko  obilježavanja “PREKRETNICE”  uz poziv svakog svjedoka vremena i  svaka obljetnica je prigoda za zahvalu i darivanje a posebno 30 ta obljetnica je prigoda za promociju otpora neprijatelju, prvih dragovoljaca i prvih postrojbi, a to čini po dužnosti najveći živući Zapovjednik iz tog vremena   ( pogledajte slikovni prikaz) Provjerite kod svjedoka vremena
Analitički tim BPZ
Voditelj Tima
Mladen Ljubić Vajta
Previous articleMarina Vukoja “Žute Dunje…………iz Korita
Next articleHodočastili na Stjepan grad 25.10.2021 Prije 543 godine je umrla Kraljica Katarina